Sicilienske risboller
( 12 stykker - 4 personer ca.)
Ris:
500 g arborio eller anden risotto ris
2 spiseske ekstra jomfru olivenolie
1-2 poser safran
100g revet Caciocavallo - kan du ikke finde det, kan du bruge Parmigiano eller Grana padano ost
salt
Ragout:
2-3 spiseske ekstra jomfru olivenolie
1 løg
250 g hakket kalve eller oksekød
1/2 glas hvidvin
1/2 dåse flåede tomater
salt og peber
150 g scamorza ost
1 l solsikke olie eller anden olie der kan bruges til friture stegning
rasp
2 piskede æg
Start med at lave kødsaucen.
Svits den hakkede løg i olien et par min og tilsæt derefter kødet.
Lad det simre i et kvarter ca.
Rør i det så alt kødet får farve. Tilsæt så vinen og lad det dampe af.
Kom så de flåede tomater i gryden (det er en god ide at presse dem lidt sammen med en gaffel først).
Lad kødsaucen småkoge ved svag varme i 1 1/2 til 2 timer.
Sæt en gryde saltet vand over til kogning. Rist risene på en pande i et par skefulde oliven olie.
Rør rundt i det så risene ikke brænder på.
Når risene er gennemsigtige tilsætter man det kogene vand. Lad det koge til risene er al dente (se anvisning på pakken). Tilsæt så den revne ost og safran. Rør godt rundt i det og lad det køle af på et fad eller en tallerken.
Skær scamorza osten i små terninger.
Når risen er afkølet og kødsaucen er klar, kan du starte med at forme risbollerne.
Tag en håndfuld ris og pres den mod hånden så du har en flad masse hul ris.. Kom så en skefuld kødsauce på risene samt et par stykker provola ost - og lidt mere ris - form så en lille bolle med det.
De første arancini bliver aldrig så flotte... Men det bliver bedre efter man har lavet et par stykker!
Når du har lavet bollerne skal disse vendes i piskede æg og derefter i rasp.
Frituresteg dem i rigelig olie og lad dem dryppe af på noget køkkenrulle.
Spis dem mens de er varme, som snack eller antipasto.
Du kan også, på samme måde, lave arancini af dine risotto rester. Der skal du blot være opmærksom på om risottoen er nok fast og klistret i sig selv eller om du skal vende lidt mere ost i set for at gør den mere fast.
Vinforslag:
Det første der kræver opmærksomhed i denne ret er, at bollerne er friturestegte, og det er altid svært at finde vin til, men hjælpen er på vej.....
Man kan altid flygte over i, at der også er kød i bollerne, og så angribe på den front i stedet for.
Det næste man skal være opmærksom på, er at retten hører til i den fede stil med masser af olie, ost, friturestegning m.v.
Risene er dog med til at lægge låg på det fede og give noget modvægt.
Vi vil foreslå, at du vælger en "lokal" vin - siciliansk. Det passer ligesom bedst sammen, hvis det hele skal være perfekt. Vinen skal smage af noget og ha' noget tyngde og substans.
Kast dig ud i en god Nero d'Avola fra en god producent. Nero d'Avola vinene svinger fra det lette til det kraftfulde. Vi anbefaler, at du holder dig til det kraftfulde for at danne modvægt til bollerne.
Opskriften er lavet af
Raffaella Buratelli
Vespro Vinbar & Cafe
Vedbæksgade 13
2200 Nørrebro Vespro Vinbar & Cafe
Alle opskrifter i dette afsnit - Raffaella Buratelli's klassiske italienske opskrifter - er lavet med kærlighed og friske ingredienser.
Det er derfor meget vigtigt, at du husker at give dig selv god tid og benytte de bedste råvarer for at opnå det bedste resultat i dit eget køkken!
Opskrifterne kan frit anvendes i dit eget og venners køkken.