Melanzane alla parmigiana/Aubergine "Parmigiana" (4 pers.)
2-3 auberginer (afhængig af størrelsen)
2 bøffel mozzarelle
ca. 5 sker ekstra jomfru olivenolie
2 dåser flåede tomater
2 fede hvidløg
100g paarmigiano reggiano eller grana padano
et bundt basilikum
salt
peber
Start med at lave tomat saucen. Kom 3 sker olivenolie på en pande og svits hvidløget i.
Vil du undgå at hvidløget brænder på, kan du presse den med kniven på et skærebræt og stege det uden at fjerne skallen.
Når hvidløget har fået farve kan du tilsætte tomaterne. Jeg plejer at bruge dem hele i stedet for hakkede, da smagen plejer at være bedre.
Lad tomatene småkoge i en lille halv time, ved ikke alt for kraftig varme, til du får en cremet konsistens. Saucen skal ikke være for vandet - så sørg for at røre godt rundt i den så du undgår at skulle komme vand i for at den ikke brænder på.
Tilsæt til allersidst basilikum og smag til med salt og lidt peber.
Mens saucen småkoger, kan du starte med at "skrælle" og skære auberginerne på langs i skiver på ca. 4-5 mm.
Auberginerne bør skælles lidt da det ellers bliver svært at skære i retten, når den ellers er færdig og bliver dermed svær at anrette.
Kom salt på de skårne auberginer, så de mister det bitre smag.
Lad dem være sådan i ca. 20 min. og pres derefter saften ud af dem. Kom dem på en stor bradepande og pensel dem med olivenolie.
Bag dem i 7-8 min ved 180 grader (i forvarmet ovn).
Du kan også friturestege auberginerne i olie i stedet, for derefter at tørre dem på noget køkkenrulle - men retten bliver meget tungere på den måde!
Skær så mozzarellerne i tern og lad dem miste væden. Det er vigtigt, at du lader dem være skåret i mindst 5 min inden du anvender dem, da du ellers risikerer at gøre retten "for våd".
NÃ¥r auberginerne er klar, kan du sammensatte retten.
Find et ovnfast fad og kom et lag tomat sauce i bunden. Dæk det så med et lag auberginer, lidt parmigiano og ca. 1/3 af mozzarellaen og dæk det så igen med tomat saucen. Fortsæt med at lave lag, til du ikke har flere auberginer og tomatsauce. Der skulle gerne være nok til 3-4 lag afhængig af størrelsen på fadet.
Bag så retten igen i ovnen ved 180 grader i ca. 20. min.
Melanzane alla Parmigiana smager godt varmt men også koldt og kan bruges som forret eller som vegetarisk forret.
Lad gerne retten hvile i 10 min inden servering!
Vinforslag:
Der du har med aubertiner og tomat at gøre, så er det en god ide at vælge en ikke alt for voldsom vin til denne ret.
Du kan med fordel vælge en frugtet vin, der ikke indeholder alt for mange tanniner, men den må gerne indeholde syre til at spille op mod auberginen i retten.
Du kan vælge en frisk Valolicella, Bardolino, Chianti, Chianti Classico eller lignede vine. Typisk er også vine fra Sicilien også velegnede (de frugtede uden for meget fad).
Opskriften er lavet af
Raffaella Buratelli
Vespro Vinbar & Cafe
Vedbæksgade 13
2200 Nørrebro Vespro Vinbar & Cafe
Alle opskrifter i dette afsnit - Raffaella Buratelli's klassiske italienske opskrifter - er lavet med kærlighed og friske ingredienser.
Det er derfor meget vigtigt, at du husker at give dig selv god tid og benytte de bedste råvarer for at opnå det bedste resultat i dit eget køkken!
Opskrifterne kan frit anvendes i dit eget og venners køkken.