200FOR200 2013
Vinfestival arrangeret af BB Vinimport og Toscavini
Kay Fiskers Plads i København
Det er 5. gang at de 2 vinimportører Michael Bodholdt og Bill Kyhl fra henholdsvis BB Vinimport og Toscavini arrangerer 200for200 - Italiensk vinmesse.
Navnet henleder opmærksomheden på, at man kan smage 200 vine for kr. 200.
Bill Kyhl har været i vinbranchen i 14 år, og Michael Bodholdt lidt kortere, men de supplerer hinanden godt, da udvalget af vine har meget få overlap, og det giver masser af god vin på en italiensk vinmesse.
Bill Kyhl er stærk på hele Italien med vin fra samtlige regioner til snusfornuftige priser. Michael Bodholdt har kastet sin passion over Brunello di Montalcino tillige med en række andre kvalitetsvine fra Norditalien.
Som forbruger er det en rigtig god lejlighed til at komme hele vejen rundt om Italien, der som alle ved byder på enormt mange vine på et utal af druer fra et utal af spændende steder. Intet andet land i verden har den mængde og variation, og i Danmark er vi begavet med et udvalg, som næsten kan gøre italienerne grønne i hovedet af misundelse...
Fra Vinhulen.dk stillede vi med undertegnede og Steffen Trier for at kaste os over udvalget, men vi havde dog en plan, inden vi gik til makronerne!
Italien er meget Barolo, Barbaresco, Amarone della Valpolicella og Brunello di Montalcino, men Italien er også et hav af vine fra syd, som vi havde bestemt os for at kigge særligt på denne aften i Ørestaden.
Syditalien har nemlig helt generelt fået styr på varmen, om man så må sige. Væk er det kogte og varme i vinene, og det er afløst af nogle fantastiske vine, hvis man vil ofre på den anden side af en 100-krone seddel.
Den globale opvarmning er under kontrol i syden, mens den begynder at skabe udfordringer i Mellem- og Norditalien, hvor man ikke tidligere har været vant til denne relativt hurtige forandring mod det varmere klima.
Det kan f.eks. aflæses i mange Brunello di Montalcino, der i disse år stiger i alkoholprocent i forhold til tidligere, og det er en balancegang at fremelske det bedste fra Sangiovese-druen, uden at vinen bliver for spids, varm og alkoholtung.
Nogle producenter løser dette via lagring på barrique, der fedmer vinen mere end vanligt, mens de mere traditionelle producenter er nødt til at sove med støvlerne på og angribe problemstillingen med det samme. Det giver her i 2013 store forskelle i vinene.
Syditalien har som før nævnt fået styr på sagerne, og nu springer Sicilien og Apulien frem med nogle frugtede, intense og meget koncentrerede vine, der på sigt må påregnes at give nordboerne kamp til stregen, og det var blandt andet derfor, at vi ville benytte lejligheden til at kigge lidt nærmere på udviklingen sydpå denne aften.
200for200 er bygget op på den måde, at udstillerne er fordelt i 2 haller. Det bedste ved vinfestivalen er, at producenterne i stort tal selv er repræsenteret, og at publikum dermed kan tale direkte med den person, der laver vinen - eller i alt fald én person fra huset.
Til venstre ser du vinene fra producenten La Rasina fra byen Montalcino.
Det er helt unikt, og der er mange mennesker at holde styr på, når 32 borde er opstillet med 1-3 personer fra hver producent. Et logistisk mareridt når man tænker nærmere over det, men på selve festivalen ånder alt fred og ro med stor hygge og afslappet stemning - måske fordi der er god plads!
Vi vil i den efterfølgende tekst forsøge at beskrive nogle af de vine, som vi fandt særligt interessant på festivalen.
Vi skulle lige forbi Vinosia, der internationalt har udmærket sig med stor hæder for sine vine fra Campanien. Her ved bord 19 vil vi fremhæve vinene Primitivo Old Wines UE Paaula 2011 og Taurasi Riserva Rajamagra 2005. Begge vine byder på stor koncentration, fylde og finesse. Dog er Taurasi mere i den stringente afdeling end den fede Primitivo.
Menhir fra Apulien fortjente bestemt også et besøg. Vi har gentagne gange været imponeret over den kvalitet, som producenten kan proppe ned i en flaske til en særdeles attraktiv pris.
Der er slet ingen tvivl om, at det tjener et godt formål at give lidt mere for vinen, og så vælge én af de store vine fra producenten.
Primitivo di Manduria 2010 og Primitivo di Manduria Calamuri 2008 er fremragende, mens vi går helt til tops med vinen Fine 2010, der ringer 3 glas til en pris af kr. 199,00.
Du kan se vinene til venstre på billedet!
På vej rundt i lokalet skulle vi også lige forbi Villa Medoro fra Marche. De laver en fremragende almindelig Montepulciano d'Abruzzo 2010 til kr. 199,00 der er DOC, men tonerne bliver til en symfoni, når du går op i flagskibet Montepulciano d'Abruzzo Colline Terramane Adrano uanset årgang til kr. 199,00. Her er virkelig vin for pengene, og så har denne appellation faktisk status af DOCG.
Det er faktisk tæt på at være urimeligt, så meget vin du får for pengene!
Vi skulle da også lige rumme producenten Graci fra Sicilien ved bord 16. De laver en fantastisk Etna Bianco Arcuria 2011 til kr. 149,00. Det er der ikke noget at sige til. Problemet er desværre, at vinen er udsolgt. Det er tragisk, da mange kunne få glæde af den perle, men hold dig til, når den kommer hjem igen.
Man skal jo også lige hilse på Il Molino di Grace, som virkelig forstår at lave Chianti Classico i både almindelig udgave og Riserva udgave tillige med Supertoscaner.
Producentens vine kan være lidt svært tilgængelige i ungdommen, da man fader heftigt, og det giver en markant træsmag, men her gælder det om at være tålmodig og kaste vinene i kælderen, så de kan få noget alder, inden man nyder dem.
Chianti Classico Riserva Il Margone 2007 har lidt ekstra i forhold til det øvrige udvalg. Den kan bestemt anbefales til kr. 225,00. Gratius (supertoscaneren) er bestemt også et godt bud, men her fra stolen skal vi tilbage til de første årgange omkring årtusindeskiftet for at finde den perfekte modenhed. Den kræver lang tid men er investeringen værd.
Når vi nu er i Chianti, måtte vi også forbi én af vor yndlingsproducenter Fattoria Le Fonti, der udmærker sig ved en konstant kvalitet til fornuftige priser.
Chianti Classico Riserva 2010 til kr. 199,00 kan bestemt anbefales at kaste i kælderen. Rette tyngde, harmoni, syre og tanninstruktur sikrer et langt liv, hvorefter den om 8-10 år vil være perfekt at sætte på bordet. Også Le Fonti laver en Supertoscaner i form af Vito Arturo 2009 til kr. 249,00.
MEN, vi kommer altså ikke uden om, at hvis du leder efter en rigtig perle, så skulle man til bord 3, hvor Castell'in Villa holdt til. Det er ejeren selv, der troligt møder op gang på gang. Det er en nydelig ældre dame, hvor smilet først kommer frem, når man siger noget pænt om vinene, og det er der alt mulig grund til!
Chianti Classico Riserva 2008 til kr. 239,00 er opvisning i tyngde og harmoni. Tæt og majestætisk står vinen i glasset. Varmeste anbefalinger - Chianti Classico er også god.
Man kan godt trænge til noget sødt efter rødvinen. Her besøgte vi Chicco fra Piemonte, som har en herlig abrikos og honningsmagende dessertvin med navnet Arcass Passito. Den leveres til kr. 249,00, og det er rimeligt. Den går man nødigt fra :-)
På turen rundt skulle vi også lige hen og hilse på Colleoni - Santa Maria, som vi husker fra en smagning af Rosso di Montalcino 2003, der kunne leve op til mange Brunello di Montalcino.
I år var det årgangene 2011 for Rosso og 2008 for Brunello. Brunello di Montalcino er god uden at være prangende, mens Rosso'en faktisk er voldsomt god, men den koster så også kr. 200,00 pr. flaske. Sådan går det, når man brygger dem lidt mere kvalitetsfikseret end flertallet.
Du ser producenten på billedet til højre.
PÃ¥ stand 29 fandt vi kvalitet hos Veneto producenten Ca' Rugate. Deres Valpolicella Classico Superiore Campo Lavei 2011 er som altid en klassiker med masser af kvalitet til kr. 139,00. Deres Recioto di Soave er en dejlig lille honningsmagende ting til kr. 199,00 - en rigtig fin pris.
Læg iøvrigt på billedet ovenfor mærke til, at trods de mange mennesker, så er der god plads og lyse omgivelser!
SÃ¥ var det udflugt til Brunello di Montalcino land igen....
Ved stand 9 fandt vi La Rasina, der var repræsenteret ved fruen i huset hos BB Vinimport. Relativt stringente vine der ikke udviser megen venlighed i de tidlige år - klassisk Sangiovese. Bedt var Brunello di Montalcino Riserva Divasco 2007 til kr. 399,00.
Hos La Fornace ved bord 8 smagte vi og gennem hele sortimentet. Her finder vi også, at Brunello di Montalcino Riserva har noget mere i kvaliteten end den alm. Brunello di Montalcino. Måske delvist uretfærdigt, da riserva var fra 2007 og 2006, hvoraf sidstnævnte er et pragtår, mens den almindelige Brunello di Montalcino var fra 2008, der ikke just udmærker sig som en topårgang. Du skal slippe kr. 399,00 for riserva.
Når det så er sagt, så kan årgang 2008 af Brunello di Montalcino faktisk godt udvikle sig til noget stort. Det fandt vi hos Casanova di Neri ved bord 2.
Vinen Brunello di Montalcino Tenuta Nuova til kr. 449,00 er i den grad fantastisk og kan nemt trække maksimale 3 glas. Indrømmet, det er også en udgift af de helt store, men der er også noget substans i denne vin! Imponerende er også den almindelige Rosso di Montalcino 2011 til kr. 159,00. 2 meget store glas kan den trække.
Det var, hvad vi nåede denne aften i Ørestaden i København til årets 200for200.
Næste samling er i 2015, da vinfestivalen holdes hvert 2. år.
Forrygende lejlighed til at smage et stort antal vine på meget kort tid til en overkommelig pris. Som publikum kan man faktisk opnå en forståelse for Italiens diversitet på bare et par timer, og man kan også nå at smage sig frem til, hvilke vintyper man fortrækker - der er jo som bekendt stor forskel.
Vinmesser/vinfestivaler er heldigvis kommet for at blive. Det trækker enorme ressourcer på vinimportørerne, når det skal planlægges, men det lønner sig, når man ser smilene og de glade diskussioner og meningsudvekslinger blandt publikum.
Det var en god aften. Vi kommer gerne igen!
Steffen Trier & Michael Christensen
Copyright 2013
Vinhulen.dk