WINEMAKERS DINNER
CASCINA VAL DEL PRETE (PIEMONTE)
&
CENTANNI (MARCHE)
Arrangeret af Distinto og Lysgaard Vine på La Trattoria Che Fe i København
CENTANNI
Denne artikel er en dobbeltartikel med 2 winemakers dinners med henholdsvis Centanni fra Marche og Cascina Val del Prete fra Piemonte.
Begge producenter hører til blandt de mindre vinproducenter. Cascina Val del Prete er internationalt anerkendt som topproducent, mens Centanni er en rising star.
Begge winemakers dinner fandt stand på Biotrattori Ché Fé i centrum af København. Læsere vil vide, at det er et fremragende madsted med klassiske, italienske retter til fordelagtig pris.
Vi starter med Centanni fra Marche, der ligger ud til Adriaterhavskysten i Italien.
Til venstre ser du et udvalg af Ché Fé's anti pasti - mums!
Fra Marche var Giacomo Centanni kommer til København for både at deltage i winemakers dinner men også for at deltage i en række vinarrangementer hen over weekenden.
Centanni er i gang med 5. generation af familien vineri i Marche, og vineriet ligger helt ud til kysten i 300 meters højde. Centanni var tidligere et kooperativ, der alene leverede druer til store producenter, men er senere gået over til selv at flaske og producere vine. Hele familien arbejder sammen om projektet.
Der drives biologisk vinfremstilling, og produktionen ligger på samlet omkring 100.000 flasker om året - ikke helt småt men ej heller én af de store.
Undertegnede skal desværre straks beklage, at der ikke er billeder af vinene. De blev desværre ikke af en sådan kvalitet, at de kunne uploades til internettet...
De fleste af de druer, som Centanni bruger i sine vine, er håndplukkede, og det sikrer en langt højere kvalitet, da man kun får det bedste med og kan sortere det værste fra.
Denne aften skulle vi smage følgende vine:
Profumo di Rosa (rosé)
Il Borgo (hvid)
Pecorino (hvid)
Rosso di Forca
Monte Floris
Det er selvfølgelig et mindre udvalg, men jeg kan sige på forkant, inden du læser de specifikke tests, at 2 vine skilte sig markant ud - Pecorino (hvid) og Monte Floris (rød).
Den hvide Pecorino 2013 er aldeles fremragende, og sidder lige i skabet. Det er bestemt ikke uden grund, at den på det netop overståede VinItaly 2014 blev kåret som én af Italiens bedste hvidvine. Det skal vi ikke drøfte rimeligheden af ret længe.
Det er heller ikke nogen hemmelighed, at Monte Floris på 100% Montepulciano drue er en yderst flot og kompetent vin og fremragende til prisen. Denne aften stod den imponerende!
Til højre ser du Alessandro, der hygger om gæsterne på Ché Fé, inden han igen skal i køkkenet og trylle!
Ovenfor ser du hans Gnocchi med tomat og ovenfor til højre et stemningsbillede fra aftenen, inden mørket sænkede sig over det gamle København.
Som vi skrev ovenfor, så sætter vi vores penge på den hvide Pecorino og den røde Monte Floris, hvis vi skulle vælge mellem aftenens vine, men nedenfor kan du se alle vinene og klikke dig frem til de specifikke anmeldelser...
Profumo di Rosa 2013, Centanni
Il Borgo 2012, Centanni
Pecorino 2013, Centanni
Rosso di Forca 2012, Centanni
Monte Floris 2011, Centanni
Til venstre kan du se chefkokkens kødfulde pølser - Salsiccia-pølse, der stammer fra Toscana og laves af det berømte Cinta Senese svin.
Hertil årtidens grøntsager stegt perfekt med sprødhed og bid.
Vi har sagt det før, og vi siger det gerne igen. Winemakers Dinner er en perfekt måde at opleve en vinproducents vinudvalg, få en middag sammen med vinene og samtidig opnå en markant besparelse i prisen i forhold til, hvis man selv skulle købe alle vine på restauranten og spise til.
Langt flere vinhandlere burde gøre mere i denne diciplin - der er publikum til det, og det er fantastisk hyggeligt at deltage i. Man møder flinke mennesker med samme hobby som én selv, eller man kan sidde for sig selv eller i tosomheden, hvis man ønsker det. Der er frit valg på alle hylder!
CASCINA VAL DEL PRETE
Artiklens anden winemakers dinner handler om den meget berømte producent Val del Prete, der hører hjemme i Roero, der ligger lige i nabolaget til Barolo og Barbaresco og tæt på grænsen til Frankrig, men som nyder noget mindre opmærksomhed - og det er synd.
Cascina Val del Prete er nemlig en lille perle, der længe har været internationalt anerkendt, men som ikke har samme berømmelse i Danmark.
Der er tale om et ungt vinhus. I 1997 købte Bartolomeo Roagna og hans kone Carolina ejendommen og erstattede grøntsagerne på markerne med nye vinstokke.
Bartolomeo var rent faktisk kok af profession, og arbejdede på det lokale hospital, da han satte sig for, at han ville være vinbonde.
I starten leverede han druer til andre producenter, men i 1995 overgik Cascina Val del Prete til selv at flaske vin fra egen ejendom, og eventyret kunne begynde.
Ejendommen består i dag af 9 hektarer jord, og Cascina Val del Prete producerer ca. 60.000 flasker vin om året.
På denne aften skulle vi nyde producentens vine sammen med en klassisk, italiensk menu skruet sammen af Biotrattoria Ché Fé.
Til højre kan du se en lille velkomst-spise med skinke, oliven og en lille bagt "snegl" med højt saltindhold - virkelig delikat start.
Filosofien hos Val del Prete er, at hele arbejdet sker i marken og ikke i vineriet, forstået på den måde, at kvaliteten grundlægges via kvalitet i drue, jord og sortering.
Hvad der så sker i vineriet efterfølgende er alene et resultat af kvaliteten i markerne. Producenten leverer højeste grad af økologi - certificeret fra årgang 2013.
Det er faktisk planen, at Vinhulen.dk besøger producenten, når vi begiver os afsted på Barolo Tour 2013.
Denne aften skulle vi smage følgende vine:
Roero Arneis Luét 2013 (hvid)
Roero Arneis Bizzarro 2011 (hvid)
Barbera d'Alba Serra de Gatti 2013 (rød)
Nebbiolo Vigna di Lino 2010 (rød)
Roero 2009 (rød)
Barbera d'Alba Sup. Carolina 2011 (rød)
Når producenten kommer fra Roero, er jordbundsforholdene noget anderledes end i Barolo og Barbaresco. Vi er her aldrig over højdemetre 350, og jorden er mere sand- og lerholdig end hos naboerne.
Vinproducenterne i området er mere "landmænd" end naboerne. Her er der sorte negle og slidte hænder :-)
Val di Prete dyrker 3 druesorter - Arneis (hvidvin) og Barbera og Nebbiolo (rødvin).
Vi atartede med de 2 hvide. Luét er en relativ let men vildt forfriskende hvidvin, mens Bizzarro i den grad lever op til sit navn!
Farven er helt gul og tæt. Vinen er ikke filtreret, og vinen har ligget på barrique i 10 måneder til 1 år, og den har gæret på naturligt gær - ikke noget tilsat her.
Meget speciel vin med masser af honning og abrikos og endda kokos. Tæt og fed i munden, om end smagen ikke varer hele vejen ud i spids. Dog gør vinen en forskel. den er alt andet end ligegyldig, og den vil have mange fans blandt hvidvinsentusiaster.
Den "almindelige" Barbera Serra de Gatti er frisk og levende, men festen i glasset starter for alvor, når man kommer til Nebbiolo Vigna del Lino. Den har masser af dufts- og smagsnuancer og holder en meget høj kvalitet.
Så kommer vi så til forelskelsesprocessen, og den kommer helt naturligt, når man smager Val del Prete's Roero 2009! Fremragende vin med et helt ekstra gear i forhold til de andre vine.
Til at slutte festen fik vi producentens Barbara d'Alba Superiore Carolina - lækker og klassisk Barbera med solidt bid og frugtstærk på højt niveau.
Sammen med alle vinene kunne vi nyde madtryllerierne fra Ché Fé.
Risotto med Cinta Senese Salsiccia pølse var fantastisk til Nebbiolo Vigna di Lino, og der var bestemt heller ikke et øje tørt, da der blev serveret lammegryde med citrusfrugter til den faste Barbera d'Alba Sup. Carolina.
Undertegnede har været på Biotrattoria Ché Fé mange gange, men lammegryden og risotto med tilsæt af den toscanske pølse fik mundvandet til at drive i rå mængder - utroligt lækkert, og Cascina Val del Prete's vine har en fast og god syre som modvægt til mad.
Nedenfor finder du specifikke ratings på alle vinene:
Roero Arneis Luét 2013, Cascina Val del Prete
Roero Arneis Bizzarro 2011, Cascina Val del Prete
Barbera d'alba Serra de Gatti 2013, Cascina Val del Prete
Nebbiolo Vigna di Lino 2010, Cascina Val del Prete
Roero 2009, Cascina Val del Prete
Barbera d'Alba Sup. Carolina 2011, Cascina Val del Prete
Igen en ganske herlig aften på Biotrattoria Ché Fé i selskab med nogle af Italiens vidunderlige vine :-)
Det kan kun understeges igen, at såfremt du ikke frekventerer denne form for kombination af vin og mad, så er det på tide, at du starter. Det er som tidligere nævnt en fremragende måde at smage en række forskellige vine og nyde en restaurant gastronomiske formåen samtidigt til en overkommelig pris.
Sådan en aften får du for mellem kr. 6-700, og det er da flot og overkommeligt for de fleste....
Som en efterskrift til artiklen finder du oplysninger på Biotrattoria og vinimportørerne Lysgaard Vine og Distinto nedenfor, så du ved, hvor du skal henvende dig, hvis du får lyst til at prøve vinene.
God fornøjelse!
Du finder Distinto her:
Distinto
Du finder Lysgaard Vine her:
Lysgaard Vine
Du finder La Trattori Ché Fé her:
Trattoria Ché Fé
Michael Christensen
Vinhulen.dk
Copyright 2014