ALSACE
Vine på 7 druetyper.
Undertegnede kan ikke huske, hvem der sagde, at man altid skal være villig til at prøve noget nyt?
Alsace og Vinhulen.dk er i alt fald nyt, selv om vi gennem en del år efterhånden er kommet i området for at købe hvidvin og dessertvin.
Også i 2017 gik en del af sommeren med at køre i området efter hovedophold i Champagne.
Billedet til venstre er taget under indkørsel til området.
Vinhulen.dk havde lejlighed til at besøge Domaine Weinbach i Kaysersberg og Domaine Bott-Geyl i Beblenheim, og vi smagte en stor del af udvalget, og vore vurderinger finder du lidt længere nede i artiklen.
Alsace var en fransk region indtil 1. januar 2016, hvor den blev slået sammen med Lorraine og Champagne-Ardenne, for at danne den nye region Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine.
Alsace ligger ved Frankrigs østlige grænse til Tyskland og Schweiz i Rhindalen mellem bjergkæderne Vogeserne og Schwarzwald.
Regionens hovedstad og største by er Strasbourg. Alsace er med sine 8280 km² den mindste region i den europæiske del af Frankrig. Alsace er opdelt i to departementer: Det nordlige departement Bas-Rhin med Strasbourg som hovedby og den sydlige departement Haut-Rhin med Colmar som hovedby.
De fleste af de store producenter hører til i Haut-Rhin.
Alsace har i århundreder været et stridspunkt mellem Frankrig og Tyskland. Størstedelen af Alsace blev sammen med dele af Lorraine annekteret af det Tyske Kejserrige i 1871 efter Frankrigs nederlag i den fransk-preussiske krig. Alsace-Lorraine forblev tysk, indtil området igen kom under fransk herredømme i 1919 efter 1. verdenskrig.
Til højre ser du et velassorteret udvalg af bl.a. foie gras fra en lokal delikatesseshop i Riquewihr.
Området bærer præg af denne fransk-tyske udvikling, da skilte, navne og sprog er en stor sammensmeltning.
Alsace er klart mest kendt for sine hvide vine, der udgør 90% af produktionen, og ca. 1/4 af den samlede produktion eksporteres, så det har vi også glæde af i Danmark.
Der dyrkes vin på ca. 15.000 hektarer vinmarker. I Alsace er der en høj luftfugtighed, så i gode år kan man producere vine på senthøstede druer (vendange tardive).
Alsace falder lidt uden for fransk vinlovgivning henset til det lange politiske og kulturelle tilhørsforhold til Tyskland. Der er dog visse regler :-)
I Alsace findes i alt 51 grand cru-marker. De første 25 marker blev udnævnt i 1983, 25 kom til i 1992 og den seneste i 2007. 4 af druesorterne kan dyrkes som grand cru - riesling, gewurztraminer, pinot gris og muscat. Der er dog også en enkelt grand cru-mark med sylvaner.
Alsace har egne AOC'er fra 1962, og i Cremant d'Alsace kom til i 1976.
A.O.C. Alsace
Etiketten viser som hovedregel navnet på druesorten eller et mærke eller betegnelsen "Edelzwicker" eller "Gentil" (blanding af en række grønne druesorter.) Enkelte geografiske angivelser kan også fremgå såsom navnet på landsbyen eller vingården.
A.O.C. Alsace Grand Cru
Dette tilkendes kun vin, der lever op til talrige kvalitetskrav: strenge afgrænsninger af vinmarkerne, høstudbytter under gennemsnittet, særlige regler for kultivering af vinmarkerne, bestemte minimumskrav til naturlig modning, blindsmagningstest før salg m.fl. Af etiketten skal årgangen og navnet på én af de 51 navngivne grand cru-vinmarker altid fremgå, og etiketten viser også ofte druesorten. De eneste tilladte druesorter (med få undtagelser) er: Riesling, Gewurtztraminer, Pinot Gris og Muscat.
A.O.C. Crémant d'Alsace
Denne status tilkendes mousserende vine i Alsace, der laves ved den traditionelle flaskegæring. Oftest benyttes druesorten Pinot Blanc, men Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling og Chardonnay kan også forekomme. Crémant d'Alsace er med sine 30 % den førende mousserende vin på det franske hjemmemarked. Den langt mere sjældne Crémant Rosé laves udelukkende på Pinot Noir.
I de bedste årgange bliver nogle AOC Alsace- eller AOC Alsace Grand Cru-vine tildelt en af de to klassifikationer "Vendanges Tardives" eller "Sélection de Grain Nobles", som gives til mere sjældne, naturligt rige og søde vine af sent høstede druer.
Vendanges Tardives (senthøstede druer)
Disse vine må kun laves på de samme fire druesorter som i AOC Grand Cru. Druerne plukkes, når de er overmodne, ofte adskillige uger efter vinhøsten. Når druerne først plukkes i november/december, udsættes de for passerillage, hvor den metaboliske aktivitet ophører, og druerne begynder at dehydrere. Disse druer har en ganske anden karakter end druerne høstet i september, om end de kan have præcis den samme sukkermængde. Derfor er sent høstede vine ikke nødvendigvis sødere end almindelige vine. Chaptalisering (tilsætning af sukker) må ikke benyttes.
Sélections de Grains Noble (udvalgte druer)
Enkeltvis håndplukkes druer med ædel råddenskab. Chaptalisering må ikke benyttes. Søde vine fra Alsace rummer generelt mindre restsukker end de verdensberømte tyske Beerenauslese og Trockenbeerenauslese, men til gengæld mere alkohol, hvorfor de på dette punkt minder mere om en Sauternes. Disse vine betragtes som de ædleste i Alsace med en kompleks og kraftfuld smag.
I Alsace benyttes 7 druetyper:
Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Muscat d'Alsace, Pinot Gris, Gewurztraminer og Pinot Noir
Undertegnede og følgesvend satte kursen mod Domaine Weinbach, der hører hjemme i Kaysersberg og ejes af familien Faller. Vinene har gennem snart mange år været organiske, og det ligger familien meget på sinde.
Vi har mange gange smagt vinene fra Domaine Weinbach og denne dag havde vi lejlighed til at smage den nyeste årgang 2016, der meget tidligt er på markedet i stort set alle versioner...
Lad os kigge nærmere på en samlet oversigt over de smagte vine on location, hvor du kan klikke på en specifik vin for at se Vinhulen.dk's bedømmelse og vinens pris:
Sylvaner 2016, Weinbach
Pinot Blanc 2016, Weinbach
Muscat Reserve 2016, Weinbach
Pinot Noir Reserve 2015, Weinbach
Riesling Cuvée Theo 2016, Weinbach
Riesling Cuvée Colette 2016, Weinbach
Riesling Schlossberg 2016, Weinbach
Riesling Grand Cru Schlossberg St. Catherine 2016, Weinbach
Pinot Gris Reserve Particuliere 2016, Weinbach
Pinot Gris Cuvée Catherine 2016, Weinbach
Pinot Gris Altenbourg 2016, Weinbach
Gewurztraminer Cuvée Theo 2016, Weinbach
Gewurztraminer Altenbourg Cuvée Laurence 2016, Weinbach
Gewurztraminer Grand Cru Furstentum 2016, Weinbach
Gewurztraminer Schlossberg Grand Cru Selection de Grains Noble 2013, Weinbach
En herlig seneftermiddag var til ende, og vi skulle videre ud i Alsace efter et heftigt indkøb af de - efter vor vurdering - bedste vine.
Vi satte nu kursen mod Domaine Bott-Geyl, der hører hjemme i den lille by Beblenheim.
Bott-Geyl frigiver ikke vinene omgående - først når de er klar til at blive drukket, så her var vi helt tilbage i 2008 på nogle af vinene, men desværre var der ikke tid til noter.
Det skal dog ikke gøre om på, at vi sagtens kan anbefale nogle af de allerbedste vine fra Domaine Bott-Geyl.
Vi kan fra det meget brede udvalg anbefale:
Pinot Gris Furstentum 2006, Domaine Bott-Geyl
Gewurztraminer Sonnenglans Selection de Grains Noble 2008, Domaine Bott-Geyl
Gewurztraminer Furstentum 2009, Domaine Bott-Geyl
Gewurztraminer Sonnenglanz 2010, Domaine Bott-Geyl
Pinot Gris Sonnenglanz Vendanges Tardives 2010, Domaine Bott-Geyl
Gewurztraminer Sonnenglanz Vendanges Tardives 2014, Domaine Bott-Geyl
Altid hyggeligt og et fast indslag på touren at køre forbi og hilse på familien og lægge en fyrstelig sum, når man køber kassevis af vinene...
Det var det...
Selv om Vinhulen.dk ikke normalt har skriverier om Alsace, så holder vi meget af området og vinene, og så vil vi da gerne viderebringe den viden om vinene til dig!
Har du fået lyst til at smage nogle af vinene, så kan du følge links nedenfor til importørernes websites.
Du finder Domaine Weinbach her:
Domaine Weinbach
Du finder Domaine Weinbach's vine i Danmark her:
Philipson Wine
Du finder Domaine Bott-Geyl her:
Domaine Bott-Geyl
Du finder Domaine Bott-Geyl's vine i Danmark her:
Løgismose
Faktuelle forhold om Alsace har som kilde:
Wikipedia
Michael Christensen
Vinhulen.dk
Copyright 2017