Barolo/Barbaresco - Temasmagning 2019 - Ã…rgang 2005 - 2014.

Barolo 2019

Efter sidste uges temasmagning af Barolo/Barbaresco 1990-2004 som en intern dyst mellem Vinhulen.dk's vintestere, så er tiden nu kommet til at vende sig mod den næste temasmagning dækkende en ny årgangsperiode.

Denne gang var temaet Barolo/Barbaresco 2005-2014, hvor vi denne gang havde indbudt vinhandlerne til at komme med bud på de bedste vine i kategorien.

Perioden 2005 - 2014 byder på både solide og mindre solide årgange, hvoraf mange ikke har fået tilstrækkeligt fokus blandt vinelskere, fordi vi alle venter på superårgangen og overser de mindre gode år.

Vi glemmer fra tid til anden, at der i stort set alle årgange er virkelige dejlige vine, som man ofte kan få med rabat, fordi årgangen aldrig fik fokus.

Når det kommer til Barolo og Barbaresco, så er 2010 og 2015 hypet, men man har en tendens til at glemme den fremragende årgang 2006 og 2008, 2011, 2012 og 2013.

Nu var chancen der, såfremt nogle vinhandlere havde lyst til at vise, hvad de havde liggende på lager, og der kom flere årgange frem i lyset - 2006, 2007, 2011, 2013 og 2014.

Lad det være sagt med det samme. 2014 er en skidt årgang, som smagningen også skulle vise, men der var også en enkelt vin, der rent faktisk klarede sig super godt i dysten.
Barolo 2019
Barolo og Barbaresco har nok generelt en større udfordring, da Nebbiolo druen har sine vanskeligheder med at præstere i årgange, der ikke er optimale eller tæt derpå.

Syren og tanninerne kan være noget svære at sluge, når frugten ikke helt følger med og bliver mere grøn end rød...

Her er det nemmere at lave vine i Syditalien, hvor vejret ikke har så stor og afgørende indflydelse på resultatet, som det er gældende i Norditalien. Vejret har naturligvis en afgørende indflydelse, men klimaet i Syditalien er bare mere stabilt - og altid varmt og mere solrigt set over et helt produktionsår.

I Syditalien behøver man ikke i nær samme grad frygte for hagl, frost langt hen i sæsonen, kulde og væde om sommeren og så fremdeles.

Solen har som bekendt en meget stor indflydelse på resultatet i den færdige vin, da fotosyntesen hæver sukkerniveauet i druerne, saften i druen og dermed fordrer en højere alkoholprocent under gæringen og kraftigere frugtet smag i den færdige vin.

Til gengæld frembringer Norditalien i gode år mere komplekse vine med individuelt præg, men det kniber med de røde nuancer i vinene, når kulde, regn og hagl præger vækstsæsonen.

Konkurrencen denne lørdag var både med stor forskellighed i prisen og stor forskellighed i årgangene...
Barolo 2019
Her har du listen over deltagende vine:

Barolo 2012, Cascina Massara
Barolo Ciabot Tanasio 2014, Sobrero
Barolo 2013, Cascina Massara
Barolo Pavone Reale 2012, The Vinum
Barolo 2014, Massolino
Barbaresco Froi 2014, Massimo Rivetti
Barolo 2014, Le Strette
Barolo Massara 2013, Cascina Massara
Barolo Arione 2011, Enzo Boglietti
Barolo Briccolina 2014, Grasso Tiziano
Barolo Ceretto 2013, Ettore Germano
Barolo 2014, Elio Grasso
Barolo Bricco Luciani 2007, Silvio Grasso
Barolo Ciabot Manzoni 2006, Silvio Grasso

Som det fremgår af ovennævnte var der lagt op til en særdeles spændende dyst, hvor det gode var, at alle vinene er mulige at købe i handlen - modsat sidste uges temasmagning...

Overvægten af vinene var fra 2013 og 2014, der er meget forskellige år. 2013 er generelt et fint år i Barolo, mens 2014 var en udfordret årgang, hvilket gjorde smagningen af vinene op mod hinanden ekstra spændende!
Barolo 2019
Generelt vil en "billig" vin have det svært mod en "vin", da det er utopisk at tro, at prisen i et eller andet omfang ikke har betydning for kvaliteten. Det har den!

Det gode ved prisdifferenceringen er, at man som forbruger selv kan afstemme, om man går benhårdt efter den bedste "billige" vin, eller om man er parat til at betale lidt ekstra for den ekstra kvalitet.

Man kan som forbruger også frit vælge, om man vil gå efter en moden vin, eller om man vil lægge kontanterne på vine, der fortsat har gavn af lagring, inden man nyder dem.

Det vil vi lade være helt op til jer...

Nedenfor ser du resultatet af temasmagningen Barolo og Barbaresco 2005 - 2014:

01. Barolo Bricco Luciani 2007, Silvio Grasso
02. Barolo Ciabot Manzoni 2006, Silvio Grasso
03. Barolo Ceretto 2013, Ettore Germano
04. Barolo Arione 2011, Enzo Boglietti
05. Barolo 2014, Elio Grasso
06. Barolo Massara 2013, Cascina Massara
07. Barolo Briccolina 2014, Grasso Tiziano
08. Barolo 2012, Cascina Massara
09. Barolo 2013, Cascina Massara
10. Barolo 2014, Le Strette
11. Barolo 2014, Massolino
12. Barbaresco Froi 2014, Massimo Rivetti
13. Barolo Pavone Reale 2012, The Vinum
14. Barolo Ciabot Tanasio 2014, Sobrero
Barolo 2019
Stort tillykke til Toscavini med både 1. og 2. plads i smagningen med 2 enkeltsmarks vine i genren Barolo fra producenten Silvio Grasso. Begge vine kan trække maksimale 3 glas som de eneste i smagningen.

Imponerende vine - dog med pris på henholdsvis kr. 699,00 og 799,00.

På en flot 3. plads finder vi en gammen ven af Vinhulen.dk - Ettore Germano med sin Barolo Cerretta 2013. En flot, flot vin fra 2013, men også en Barolo der altid præsterer i blindsmagninger såvel som på bordet til relativ fornuftig pris på kr. 370.

Enzo Boglietti - Barolo Arione 2011 tager 4. pladsen med en prisseddel på kr. 290, og så går det ellers dernedaf i placeringerne.

Måske mest overraskende er 8. og 9. pladsen til Barolo 2012 og 2013 fra Cascina Massara, der faktisk kun koster kr. 198,00, mens "storebroderen" Barolo Massara 2013 kommer ind på en flot 6. plads - dog til kr. 250,00.

Her er gode køb til prisen!

Faktisk er der reelt noget at vælge imellem i et prisspænde fra kr. 198 til kr. 799, og her er det så, at læserne selv kan vælge, om man vil satse på kvalitet til prisen, eller man vil vælge at satse på højeste kvalitet og betale en højere pris.


En rigtig spændende smagning med årgangene der for mange allerede er ude af fokus men stadig kan erhverves til både at drikke med det samme, mens andre kan gemmes.

Tak til Toscavini, Wineconsult, Andrup Vin, Simply Wine, BB Vinimport, Jysk Vin og Vinmonopolet for deltagelse i smagningen...

En rigtig hyggelig temasmagning der fortsættes i denne weekend med Barolo og Barbaresco 2015.

Vi vender tilbage med selvstændig artikel om denne smagning.

God fornøjelse

Vinhulen.dk
Copyright 2019