Barolo Tour 2009 - Bartolo Mascarello



Barolo 009 En af de berømte vinproducenter i selve Barolo by er Bartolo Mascarello, som er ultratraditionalist, når det kommer til fremstillingen af Barolo vine. Bartolo Mascarello har en mening om sagerne, som du også vil erfare, når du ser længere nede i artiklen.

Bartolo Mascarello er beliggende i selve Barolo by på adressen Via Roma 15 på en sidevej til Piazzo Cabutto i det berømte postnummer 12060. Nu skal man passe på ikke at fornærme nogen, men det er næppe helt forkert at sige, at det ikke just vrimler med ultimative vinproducenter i dette postnummer. Som regel skal man frem til nogle af de andre byer, men her har vi altså en undtagelse!

Producenten er endnu ikke blevet så moderne, at der har kunnet blive tale om et website. Alting klares fortsat per telefon eller fax - noget vi i Danmark kun finder på teknisk museum :-) Sådan er det fortsat i Barolo. Mange har slet ikke internet. Det er ikke så udbredt, som vi kender det her hjemmefra. Barolo 009

Vi havde en aftale med Maria Teresa, datter af Bartolo Mascarello. Det var ikke en af de her faste aftaler. Bare en "kom I bare forbi omkring kl. 15" aftaler. Vi var der selvfølgelig kl. 15 præcis. Vi glædede os meget til at se familien bag den ekstremt omtalte vinetiket "No Barrique, No Berlusconi", som Bartolo Mascarello satte på sin Barolo 1999. Det spændende ved denne etiket er, at den med 4 ord giver en glasklar antisympati mod hele 2 ting - Barrique og Berlusconi. Du ser den berømte etiket på billedet til højre. Barolo 009

Det hele startede i 1918, hvor Giulio kom hjem fra 1. verdenskrig. Han købte nogle vinmarker. Dengang var det normalt, at man solgte sine druer til Cantina Sociale di Barolo, men tiderne var hårde, så Giulio Mascarello besluttede at gå solo som selvstændig vinproducent.
Vingården voksede stille og roligt via opkøb af dele af markerne Cannubi, San Lorenzo og Rué. Senere købte han og en parcel på Rocche vinmarken i La Morra, og vinene fik efterhånden et solidt ry rundt omkring. Giulio Mascarello blev i øvrigt kendt som Barolo's første borgmester efter 2. verdenkrig.

I 1960 gik Bartolo Mascarello ind i virksomheden for at hjælpe faderen med arbejdet om at fremstille vine. I dag er Bartolo Mascarello desværre død. Han døde i 2005 i en alder af 78 år. Nu om dage er det konen og datteren Maria Teresa, der klarer tingene på den gamle måde.
Bartolo Mascarello er edsvorgen fjende af barrique, og den tradition er fortsat i de nye generationer. Også Bartolo's savnomspundne etiketter, hvor alt fra politikkere til forfattere bliver karrikeret er fortsat. Jeg tror ikke, at jeg fornærmer nogen ved at sige, at der hviler en let socialistisk livsindstilling over huset. Ovenfor til venstre kan du se 3 forskellige eksempler på de farvestrålende etiketter. Barolo 009

Sammen med Maria Teresa var vi en tur rundt i vineriet for at se de gamle maskiner, de store fade og få et lille indblik i, hvordan man laver vin på den traditionelle metode. Det har vi selvsagt set før, men der er større forskel i måden hos traditionalisterne, end der er hos modernisterne, så det er altid interessant. Som du kan se på billedet til højre, gemmer producenten fortsat på nogle af de ældre drikkemodne årgange, men vi måtte ikke købe dem, ærgerligt! Barolo 009

På besøgsdagen var der andre vinelskere til stede, telefonen kimede og forretningen var åben, så man kunne købe vin. Det mindede en smule om Fredericia Hovedbanegård, men den slags vænner man sig til :-) Der hviler den klassiske "her gør vi tingene på vor måde. Kan du ikke lide det, så er det bare ærgerligt" stil. Der lefles ikke for de besøgende. Man er klar over sit eget værd, og det er selvfølgelig helt forståeligt. Til venstre kan du se Maria Teresa, som kort introducerer os til vinene. Barolo 009




Denne eftermiddag skulle vi smage følgende vine:

Dolcetto d'Alba Monrojiolo-Rue 2008, Bartolo Mascarello
Nebbiolo d'Alba 2008, Bartolo Mascarello
Barbera d'Alba San Lorenzo 2007, Bartolo Mascarello
Barolo 2005, Bartolo Mascarello

Det er helt tydeligt i alle vine, at der er tale om helt traditionel stil i vinproduktionen. Ikke en skygge af barrique med de moderne toner af karamel/smør, vanilje, træ, røg m.v. Her er frugten krystralklar lige fra Dolcetto til Barolo. Som tidligere skrevet i afsnittet, så lefler Bartolo Mascarello ikke for nogen. Holdningen er sådan set glasklar. Du kan drikke vinene, som de er, eller du kan vælge en anden producent!

Denne eftermiddag valgte vi at sige "ja tak" til at smage vinene og nyde dem. En yderligere fornyelse af vor horisont blandt de bedste vinproducenter i området. Man må og skal beundre de producenter, som tør stå ved deres "game plan" og stå ved den. Tiderne med de meget fadede vine fader langtsomt ud, og vi er gradvist på vej tilbage til rødderne. Hos Mascarello er vi, hvor vi altid har været - ultra traditionelt!

Tiden var kommet til at sige tak for kigget og fortsætte vor tour ud i området en oplevelse rigere....



Copyright 2011
Vinhulen.dk