Barolo Tour 2009 - Cappellano



Barolo 009 jeg vil tillade mig at sige, at besøget hos Cappellano beskriver den ultimative oplevelse, hvis du har lyst til at høre om den traditionelle fremstillingsmetode af Barolo!

Cappellano er beliggende i Serralunga d'Alba, nærmere betegnet på Via Alba nr. 13. Vi ankom en formiddag for at tale med Augusto Cappellano, hvis vinhus er en institution indenfor vinproduktion. Jeg kan her indskyde, at huset efter min vurdering laver en af de allerbedste Barolo Chinato, der laves i området, og det er heller ikke forkert at sige, at Augusto faktisk er ret ligeglad med moderne metoder og vinkritikeres mening om Barolo. Han laver Barolo og Barolo Chinato, som han ønsker at lave dem.

Faktisk er det producenten Cappellano, der har opfundet opskriften på Barolo Chinato i slutningen af det 19. århundrede/starten af det 20. århundrede, som bedst kan beskrives som en blanding af urter tilsat rødvin. Nogle vil hævde, at den minder meget om Fernet Branca :-). Det er en helt speciel oplevelse, hvor man kan sige, at enten elsker du produktet, eller også hader du det. Personligt finder jeg den specielle drink ganske fortryllende, og den minder mig i duft og smag om brunkagedej.
Der findes mange kvaliteter af denne Chinato, men Cappellano's er den "ægte".

PÃ¥ billedet ovenfor kan du se skiltet ved indgangen til Cappellano. Barolo 009
Augusto Cappellano tog imod denne formiddag. Augusto har overtaget vinproduktionen efter sin fader Teobaldo Cappellano (kaldet Baldo), der kom til Serralunga fra Eritrea, hvor han er født og opvokset. Teobaldo var blandt andet formand for Enoteca Regionale del Barolo og meget engageret i Serralunga d'Alba's forhold. Augusto fortalte os, at det er en svær arv at løfte, men hver generation har sin egen facon, og Augusto er 5. generation til at drive familieforetagenet videre i sine forfædres og egen ånd.

Vi stod længe og talte med Augusto i "forrummet", hvor der er en unik samling af gamle flasker og forskellige hædersbevisninger fra et langt liv indenfor vinproduktion. Du kan se lidt af det på billedet til højre.

Herefter var det tid til at bevæge os ud i selve produktionsområdet, hvor alting foregår på den gode, gamle måde. Ikke skyggen af barrique - kun fade af menneskestørrelse og derover. Ingen supermoderne teknologi - kun de gode, gamle redskaber som stadig finder anvendelse hos Cappellano. På intet tidspunkt så vi skyggen af Enox tanke, ståltanke. Du kan skimte nogle af cementbeholderne på billedet med husets "winemaker". Det var som at blive sat tilbage i tiden - på den fede måde. Barolo 009

Her er vinene bygget til at være direkte ondskabsfulde i de tidligere år på flaske, og hvor tålmodighed belønnes, hvis man kan vente. Barolo lavet på traditionel vis kræver sin tid for at modne, da der er længere skindkontakt ved fermenteringen, og dermed udtrækkes flere bitterstoffer og tannin ud af skindet. Det tager en rum tid, inden disse elementer indgår i en fuldbyrdet helhed i vinen og skaber balance og rygrad, men hvor er det dog en befrielse at være et sted, hvor man stadig mestrer det gamle håndværk. Tankerne går tilbage til besøget hos Giuseppe Mascarello, som har nogenlunde den samme holdning til Barolo.


Vi havde lejlighed til at smage en del vin direkte fra fadene i årgange, som endnu ikke er kommet på markedet. Det er altid yderst interessant, for når man vender sig til at vurdere vin direkte fra fad, så kan man virkelig smage potentiale i produktet, og det lover godt hos Cappellano.

Det er iøvrigt fornøjeligt at konstatere, at Augusto ikke har haft besøg af hverken Gambero Rosso eller Vini di Vernonelli guiderne. Huset er slet ikke nævnt i de pågældende guider. Som vi skrev tidligere i afsnittet, så ligger Cappellano ikke under for den slags.

Vi havde lejlighed til at smage både Barolo 2006, 2007 og 2008 af både Barolo Pié Franco og Barolo Rupestris samt Barbera - alle fra de store fade. Det er spændende at stå med et glas og tappe vinene fra disse kæmpe fade, mens de er ved at kvalificere sig til at komme på flaske. Vi kan dog sige, at trods manglende spotlys på disse herligheder fra international presse, så laves der altså god vin her!

Barolo 009 Alle vine hos Cappellano er som sagt lavet på den traditionelle metode. Barolo vinene er meget holdbare, og du skal regne med, at de ikke er modne, før de er mindst 10 år gamle. Her begynder de at folde sig ud og bliver gradvist mere og mere harmoniske, får krop og struktur. De holder sig på toppen i mange år. Det kan godt betale sig at kigge forbi databasen og se alle smageresultaterne. Der kan gøres en god handel.

Du finder vinene i databasen ved at klikke på den af ovenstående vine, som du har lyst til at se vor vurdering af, og så kommer du direkte i databasen.

På billedet til højre ser du Augusto's assistent, som hjælper med at få miraklerne til at ske :-).

Efter smagningen var det tid til at sige farvel til Augusto Cappellano og drage videre ud i Barolo landskabet og besøge flere producenter, men oplevelsen står tydeligt i vore hjerter...

I Danmark kan du købe vinene hos vinhandler Carlo Merolli.








Copyright 2011
Vinhulen.dk