Barolo Tour 2009 - Domenico Clerico



Barolo 009 Det var sidst på eftermiddagen, ja nærmest hen under aften, da vi nåede frem til Domenico Clerico. Det var et af de steder, som vi havde glædet os meget til at besøge, da Domenico Clerico er en sand mester ud i diciplinen Barolo.

Domenico Clerico er dybt beundret af alle, der har bare den mindste kærlighed til området, og vinene er fantastiske på alle punkter.
Domenico Clerico er beliggende i Monforte d'Alba, og det kan faktisk være ret svært at finde, da GPS'en gerne vil vildlede dig hen til en anden distination!

Denne eftermiddag skulle vi henset til tidspunktet ikke rundt og se selve vinfremstillingslokalerne. Vi gik direkte til stålet!

Som du kan se på billedet til venstre (taget på vej ud), så var det mørkt og aftentide, da vi var færdige med denne herlige smagning.

Historien om Domenico Clerico er ret spændende! Oprindelig producerede faderen druer på 4-5 hektarer i Monforte d'Alba og tog druerne til Cantine Sociale Terre di Barolo, som stod for det videre i fremstilling af vine. Sammen med druer producerede faderen også frugt, som han solgte på det lokale marked. Barolo 009

I 1976 spurgte faderen, om ikke Domenico ville overtage driften af ejendommen, og svaret var "ja". Sammen med sin trofaste støtte - konen Giuliana - startede udviklingen der. Clerico besluttede, at han som producent var nødt til at komme nogle flere hektarer vinmarker for at kunne fuldføre drømmen.
I 1981 købte han et plot i Ginestra området, hvorfra vinen Barolo Ciabot Mentin stammer. I 1990 købte Clerico endnu et stykke af Ginestra, som i dag giver vinen Barolo Pajana.

I 1995 købte han en vinmark placeret i området Mosconi, og herfra kommer Barolo Per Cristina.

Det seneste køb er foretaget i slutningen af 1990'erne, hvor Clerico tog en smuttur til Serralunga d'Alba for at leje jord til det nyeste skud på stammen Barolo Aeroplan Servaj, som du næppe har set i handelen endnu...
Aeroplane Servaj betyder noget i retning af "vildt fly", som var faderens øgenavn til sønnen år tilbage. Der er designet 6 forskellige labels til denne vin, således at der er 6 forskellige etiketter i hver kasse med 6 stk. Barolo 009

I skrivende stund ejer Clerico 21 hektarer vinmarker og har en årlig produktion af vine på ca. 110.000 flasker.

Vi var nu kommet til det tidspunkt, hvor vi skulle smage nogle af producentens herlige vine.

Her skal det indskydes, at gennem hele seancen var den unge dame på billedet til venstre til stede sammen med producentens ønolog, så vi kunne stille spørgsmål om vinene og historien bag Domenico Clerico. At vi som bonus også kunne få anledning til at hilse på mesteren selv, var fantastisk! Clerico er meget afslappet og ligefrem med klare holdninger til at producere vin. Barolo 009

På billedet til højre kan du se nogle af de herlige vine i kælderen - klar til at blive sendt rundt i hele verden til vinelskere...

Denne sene eftermiddagstime var følgende vine på programmet:

Dolcetto d'Alba Visada 2008, Domenico Clerico
Barbera d'Alba Tre Vigne 2007, Domenico Clerico
Arte 2006, Domenico Clerico
Barolo Ciabot Mentin 2005, Domenico Clerico
Barolo Ciabot Mentin 2006, Domenico Clerico
Barolo Serralunga 2006, Domenico Clerico

Der er ikke så meget at sige om vinene udover, at de er fremragende! Der er ingen problemer i at opnå maksimale 3 glas for både Barolo Ciabot Mentin 2005 og 2006. Vinen "Arte" er lavet på 90% nebbiolo og 10% barbera. Alle vinene er lavet på den moderne måde med barrique-lagring i kontrast til traditionalisternes lagring på store fade.
Barolo 009

Ciabot Mentin fra 2005 har udpræget duft af mint. Det er der også i 2006'eren, men dog har den ikke så meget. 2005'erne er ekstremt tæt, og det er her tydeligt, at Clerico har høstet inden regnen i 2005. Det var hele forskellen på, om man lavede fremragende eller bare god vin.

Efter denne lille hyggelige eftermiddagssmagning, var det tid til at komme hjem og klæde om, inden vi skulle videre ud på restaurant og spise aftenens menu ledsaget af solide vine fra området. Det er hårdt arbejde at drikke så meget vin og spise så meget mad, men nogen skal jo gøre det :-)

Til venstre kan du se et billedet af Clerico's ejendom. Indgangen ligger i ovre i hjørnet - altså hvis man skal ind til smagning. Gæster til residensen benytter selvfølgelig hoveddøren.


I Danmark importeres vinene af Enoteca i København.





Copyright 2011
Vinhulen.dk