Barolo Tour 2009 - Roberto Voerzio



Det var november 2009, scenen var Barolo - La Morra. Eftermiddagen var startet, og der stod Roberto Voerzio på programmet....

Roberto Voerzio er en af Barolo's helt store mestre - det bliver ikke meget bedre. Her kan man nærmest bruge ordet kultvine og kultproducent, og det var med stor forventning, at vi satte kurs mod producentens adresse, som skulle vise sig at være meget svær at finde - nøjagtigt som alle andre adresser i La Morra, hvis man er afhængig af GPS.
Vi var efterhånden vant til at blive ledt til den samme adresse med en tom grund med murbrokker uanset indkodet destignation. De er dog vant til det i området, da alle med den samme GPS-model ender her. underligt at der ikke er åbnet en lokal vinhandler på adressen, som vi kalder Garmin-grunden :-) Men efter et par anvisninger fra lokale og hjælp fra en anden vinproducent kom vi dog ned bag byen La Morra, til venstre ved en benzinstation, og så var vi der....


Indgangen til producenten Roberto Voerzio!

I Danmark kender vi vinene fra Roberto Voerzio som nogle fremragende eksempler på Barolo, men der er også andre vine, der kan gøre sig, og vor kærlighed går ofte til producentens Dolcetto d'Alba, som er helt ideel til antipasti eller et lille glas inden middagen. Frisk, frugtstærkt, intens og klingende klar i smagen og fed i strukturen. Det hele skal ikke altid gå op i Barolo...

Det hyggelige navneskilt på porten til indgangen!

Roberto Voerzio grundlagde sin ejendom i 1986, hvor han nu sammen med hustruen Pnuccia producerer ca. 45.000 flasker vin på ca. 17 hektarer vinmarker.

Roberto Voerzio ejer/leaser dele af følgende marker i La Morra - Brunate, Rocche, Torriglione og Capalot. I Barolo ejes/leases dele af følgende marker - Cerequio, La Serra og Sarmassa. På gårspladsen blev vi mødt af Cesare Bussolo, som foreslog, at vi tog en tur i marken til at starte med for at se vinstokkene i deres rette element. Altid spændende! Det var her vi stiftede bekendtskab med et meget spændende fænomen her i november måned. Man kan nemlig opleve, at en vinrække på 100 meter består af grønne vinstokke i den ene ende, brune vinstokke i midten og helt nøgle vinstokke i den fjerneste ende.
Alle planter får lige meget sol, men der er simpelthen den forskel, at næringen fra jorden varierer fra den ene ende til den anden. Forklaringen er ganske enkelt, at alt efter jordens indhold af grus, sand, sten, ler og andet, evner jorden at holde på vand. Forskellen er i sommeren ikke tydelig, men det bliver det i overgangen til vinter.

Vinhulen.dk i marken for at inspicere vinstokkene. Her i den grønbrune afdeling...

Roberto Voerzio regnes for en af de vinproducenter i Barolo som sværger til den modernistiske indgangsvinkel med malolaktiske gæring på barrique, men sandheden er ikke helt sådan. Det er nemlig sådan, at macerationen ofte tager 14-20 dage, hvilket er mere i tråd med traditionalisternes måde.
Nej, hvis der er noget, som er helt særligt ved Voerzio, så er det selektionen i marken. Det grønhøstes vildt og blodigt, og høstudbyttet er ofte nede på 22-25 hektoliter pr. hektar, hvilket er meget, meget lidt for området. Svarende til 2.000 flasker pr. hektar. Til gengæld står vinstokkene meget tæt i marken. Meget tættere end hos de fleste andre producenter. Op til 8.000 pr. hektar.
En spøg går på, at når Voerzio skal høste, så er han nødt til at lede efter druerne :-)

Henrik er her nået til den "nøgne" del af vinstokkene - bare 75 meter fra den grønne afdeling!

Vi skulle jo også lige i kælderen for at se de mange barriques med vin, som det hører sig til på en god rundvisning. Selv om det i princippet er de samme slags barriques og samme opbevaringsmetoder alle steder, så er det dog altid rart at høre de specifikke historier fra netop den aktuelle producent - også selv om Thomas ser noget uinteresseret ud på billedet nedenfor. Læg mærke til de endeløse baner af, mens Cesare Bussolo forklarer bredt.


Vi får forklaring omkring opbevaring m.v. af en entusiastisk Cesare Bussolo, mens Thomas nærmest er helt tom i blikket....

Efter denne rundtur var det tid til at komme op i "smagerummet" som faktisk er et meget stort område opdelt med bord i den ene sektion og en bar i den anden sektion. Vi indtog straks baren, som vi antog ville blive det centrale omdrejningspunkt for smagningen. Her er det altid en overraskelse, hvor mange vine, man kommer til at smage, men vi skulle bestemt ikke blive skuffede på denne novemberdag i det herrens år 2009.

Her ser du Vinhulen.dk sammen med Roberto Voerzio og Cesare Bussolo. Et stort øjeblik forenet med en skål!

Der er jo som bekendt stjernestunder, når man er på tour til Barolo. Vi samler faktisk på dem :-) En stjernestund regner vi dette billede af os sammen med Roberto Voerzio i den omtalte bar. Fantastisk venlig person som virkelig går op i sine vine og gerne fortæller interesserede om historien bag den høje kvalitet. Vi fik selvfølgelig lejligheden foreviget på digitalkamera.

Vi er her i smagningens indledende faser, men som du kan se af nedenstående billede, så er det en perlerække af producentens vine, som vi kom til at smage - lige fra Dolcetto d'Alba, som er en af de allerbedste fra området, til den ypperligste Barolo La Serra fra kanonårgangen 1999. Så bliver det ikke meget bedre...


Alle de smagte vine opstillet på rad og række - en prægtig samling...

Denne eftermiddag skulle vi smage følgende vine:

Dolcetto d'Alba Priavino 2007, Roberto Voerzio
Barbera d'Alba Vigneti Cerreto 2006, Roberto Voerzio
Nebbiolo d'Alba Vigneti San Francesco e Fontanazza 2006, Roberto Voerzio
Barolo Cerequio 2005, Roberto Voerzio
Barolo Riserva Capalot e Delle Brunate 2004, Roberto Voerzio
Barolo Fossati Casanese 2003, Roberto Voerzio
Barolo La Serra 1999, Roberto Voerzio



Du kan klikke på de enkelte vine og herefter se en nøje beskrivelse af dem i vindatabasen inkl. rating... Vi vil i denne artikel ikke komme med den helt store vurdering af vinene. Selve vurderingen har vi lagt i databasen, men hos Roberto Voerzio er der mange referencepunkter, som man altid kan vende tilbage til. Vi mener på Vinhulen.dk, at han har fundet de vises sten f.s.v.a. Dolcetto d'Alba. Den er sjældent god, og har reelt kun konkurrence af 3-5 andre udgaver i området. Særligt falder vi for kombinationen af fede og det frugtstærke element. Utroligt koncentreret - og så til en forholdsvis skarp pris, som ingen kan blive skræmt af....

Barolo La Serra 1999 er helt fantastisk. Årgangen har en del at sige, men det er den gennemgående kompleksitet og forfinethed, som sælger vinen hos undertegnede. Den har det hele og er komplet i sin stil. En af områdets topvine - desværre hundedyr - men kvalitet koster!

De andre og her ikke nævnte vine er ganske simpelt bare fremragende!


Det er svært at se, men det er en musaik af billeder relateret til producentens engagement i vinbranchen, smukt live...

Vi fik et par fornøjelige timer i selskab med Voerzio's vine og kyndig gennemgang af produktionsmetoder, vinfakta o.s.v. af den meget kyndige Cesare Bussolo.
Det er altid en stor oplevelse at besøge en af de allerstørste producenter i området og opleve vinene, høre historien bag og lade sig inspirere af den glød, som kendetegner en sand mester. Længe efter vi forlod Roberto Voerzio hænger glæden over den umiskendelige trang til at perfektionere Barolo, som Voerzio besidder. Undertegnede får stadig en munter følelse i kroppen, når jeg tænker tilbage på historien om, at man nærmest skal lede efter druerne, når man høster. Det er selvfølgelig bare en joke, men det siger noget om, hvor selektiv man ønsker at være, når man skal skabe det største. Det aftvinger den største respekt fra en gammel vinnørd som undertegnede. Det forklarer også priserne, som er meget høje...

Her er vi i sektionen med spisebord og lysekrone, som findes modsat baren i den anden ende af lokalet.

Klokken var efterhånden blevet 16 på denne lune novemberdag. Vi havde stadig en smagning tilbage, så det var tid til at rulle videre.....
Vort prægtige italienske køretøj stod klar på en sidevej til at bringe os videre på nye eventyr - derom senere!



Copyright 2010
Vinhulen.dk