BORDEAUX VS ITALIEN SYD FOR TOSCANA
TEMASMAGNING 2013
Vinhulen.dk afholdte den 29. november 2013 intern temasmagning, hvor vi havde 2 heat.
Bordeaux i mindre årgange (1997, 1998, 1999, 2001, 2002 og 2004) samt
Italien syd for Toscana
NÃ¥r vi samler holdet bag Vinhulen.dk til en intern smagning, er der stor prestige i at vinde konkurrencen.
Som vi plejer at sige, så handler det ikke om at vinde, det handler om at ydmyge!
De fleste vil nok sige: "hvorfor smager I Bordeaux i disse årgange?". Svaret er relativt enkelt. Det er simpelthen fordi, at vi ville teste, hvor god Bordeaux egentlig er i
disse lidt mindre årgange, og så i denne anledning holde det op mod Italien syd for Toscana - altså det mindre kendte Italien, f.s.v.a. vine.
På ingen måde et videnskabeligt grundlag for en smagning, men vi har altid 2 temaer, når vi smager, og vi samlet altid fuldt hold - denne gang 9 personer med forskellig
baggrund og forskellig smag.
Vi kan med det samme sige, at resultatet på mange punkter er overraskende! Bordeaux er stilfuld og raffineret, hvor mange af de italienske vine er mere kontante og lige på og hårdt, men der er bestemt undtagelser, og det kan du læse om nedenfor...
Det er også meget markant og helt klart, at hvis du skal købe Bordeaux på topniveau, så skal du vælge vine fra de bedste årgange. Der er så stor forskel på Bordeaux i de år, hvor de er bedst, og så de år, hvor de er næstbedst eller mindre.
Bordeaux er jo en gang Bordeaux, men de fleste hardcore nydere af Bordeaux vil nikke genkendende til, at mange af vinene i de små årgange simpelthen ikke har formatet til at blive gemt i mange år, da disharmonien hurtigt indfinder sig, men der er bestemt undtagelser.
Hvis en Bordeaux er bedst, så holder den snildt 30 år. Vi havde i 2012 en temasmagning, hvor årgang 1982 og 1990 fremstod friske og med masser af frugt og power, mens vi denne gang havde vine fra f.eks. 1998 på 1. cru niveau, der bestemt var på vej ned, og som skuffede fælt.
Italien er en anden sag. Her var konkurrencen primært stående mellem de varme vine fra Syditalien og power-vinene fra Umbrien. I sidste ende et spørgsmål om smag, men det var også hurtigt klart, at mange af disse italienske vine ikke har samme kompleksitet som Bordeaux. Men hvad de italienske vine mangler i kompleksitet, det har de i power.
Her havde vi så et felt af 9 Bordeaux vine og 10 italienske vine (sidste temasmagnings vinder har en ekstra vin med i en af katagorierne).
Det blev så en ekstra italiensk vin, men da aftenen var forbi skulle det vise sig, at alene 15 vine ud af 19 overlevede de krævende næser og smagsløg. 4 måtte udgå med prop, fejl eller oxydering.
Det er ærgerligt, og her har vi et af de helt store problemer, når vi taler vin i den priskatagori. Det er mange penge at ofre, hvis vinen er skadet p.g.a. dårlig prop - enten via prop-bakterie eller via ukorrekt behandling.
Denne aften måtte vi sige farvel til 3 italienske vine og 1 Bordeaux på denne bekostning, og det var da trods alt vin til omkring kr. 2.000 ialt - mange penge, men det kunne trods alt have været værre!
Når det så er sagt, så var der mange andre sure penge mistet til vine, der bestemt lod meget tilbage at ønske i forhold til de forventninger, man måtte have til vinene.
Nå, nu skal man jo ikke ærge sig men alene fokusere på de dejlige vine, der formåede at gøre indtryk.
Vi startede med vinene fra Bordeaux, da de som udgangspunkt har mere kompleksitet, de var fra ældre årgange og meget lig hinanden. Vi havde skal overvejet at blande katagorierne, men det ville nok have givet lidt udfordringer, da vinene fra Bordeaux og Italien er meget forskellige.
Du vil se af resultatet nedenfor, at Bordeaux indtager de første 5 pladser, hvilket er ganske imponerende i forhold til, at det var mindre årgange, hvor de italienske vine var fra valgfrit år. Det skal dog siges, at gennemsnitprisen så også var +1.000 kroner pr. flaske, så måske ikke så overraskende endda :-)
Hvis vi lige dvæler ved Bordeaux et øjeblik, så må vi sige, at det ikke nødvendigvis er de dyreste vine, der vinder en blindsmagning i de udvalgte årgange.
Det gælder altid om at ramme en vin, når den er perfekt moden og i topform, og det kan være svært. Man giver også en del flere penge for Bordeaux vine, der oprindeligt har fået høje point af internationale vinskribenter.
Det er altid svært at vurdere, hvordan en vin vil udvikle sig, og denne aften var der flere vine, der havde tabt pusten, som det vil fremgå nedenfor.
Når vi taler de italienske vine, så var der stor forskel på kvaliteten og stilen. Der var lige fra de sødmefulde Apulien vine til de magtfulde Umbrien vine.
Et par stykker havde enormt potentiale, men de var hårde og tanniske som sjældent set, og så er det svært at vinde, når man møder en anden stil, der er perfekt moden.
Alt i alt en fantastisk smagning med et hav af de bedste Bordeaux'er og et hav af de bedste italienske vine syd for Toscana. Bordeaux kom bedst ud af det, men Italien kan godt være med.
Vi giver dig nedenfor resultatet af temasmagningerne...
Og her kommer så resultatet af temasmagningen. Du kan se smagenoter ved at klikke på de enkelte vine:
01. Chateau Pavie 2001
02. Chateau Clos Fourtet 2002
03. La Servitude Volontaire 2004, Bernard Magrez
04. Chateau Pichon-Longuevillle Lalande 2004
05. Chateau Pichon-Longeville Baron 2001
06. Sagrantino di Montefalco 2003, Paolo Bea
07. Serpico 2003, Feudo di San Gregoria
08. Carruades de Lafite 1997
09. Sagrantino di Montefalco 25 2005, Arnaldo Caprai
10. Collepiano 2007, Arnaldo Caprai
11. Chateau Leoville-Las-Cases 2002
12. Aglianico Sesto A Quinconce 2007, Vinosia
13. Terre di Levoro 2004, Galardi
14. Primitivo di Manduria ES 2011, Gianfranco Fino
15. Chateau Haut-Brion 1998
Det kan ligne alt andet end en tilfældighed, at 2 vine fra St.Emilion ligger nr. 1 og 2, men det skal man ikke lægge for meget i. Det var bare topformen på dagen.
Til gengæld er det en mindre overraskelse, at La Servitude Volontaire fra Bernard Magrez kommer ind som nr. 3. Her er der tale om noget nyt i Bordeaux, der kan skabe lidt røre i andedammen. Den var virkelig lækker.
Ellers er der ikke meget at sige til placeringerne udover, at pris og kvalitet overhovedet ikke har sammenhæng.
Bliv venner med Vinhulen.dk på Facebook:
Vinhulen Facebook
Copyright
Vinhulen.dk
2013