Chateauneuf-du-Pape - Temasmagning 2016

Chateauneuf du Pape 2016
Chateauneuf-du-Pape er en ægte frank klassiker på julebordet.

Med sin kæmpe fylde og intense frugt kan vinen klare selv de mest komplicerede juleretter, og vinen vil stråle på ethvert bord juleaften.

Chateauneuf-du-Pape stammer fra den sydlige del af Rhone, hvor også vintyper som Gigondas, Vacqueyras, Ventoux, Cotes du Rhone og Lirac kommer fra.

I den nordlige del af Rhone finder du Cote-Rotie, Hermitage m.fl. På Vinhulen.dk benytter vi hyppigt lejligheden til at teste de nye årgange i handlen - og således også de friske årgange fra Chateauneuf-du-Pape.

Vi havde indbudt landets vinhandlere til at fremsende deres bedste bud på Chateauneuf-du-Pape, som vi så testede på Vinhulen.dk.

Vinhandlerne kunne i princippet stille med alle årgange, så længe de er til salg, så det blev spændende at se, hvilke årgange der gjorde det bedst.

Vinene fra repræsenteret i et bredt spænd fra årgang 2001 ti1 årgang 2014, så der var ingen tvivl om, at forskelligheden ville bllive stor.

Chateauneuf du Pape 2016
For at der er plads til alle og fuld fokus var denne smagning begrænset til maksimalt 2 vine pr. vinhandler.

Hvornår bliver Chateauneuf-du-Pape godt?
Hvad koster en god flaske Chateauneuf-du-Pape?

Der var kommet flasker i prisniveauet kr. 130 til kr. 500 pr. flaske, så det blev vi snart meget klogere på!

Sandheden er nok, at man som regel siger, at man altid kan finde hindbær og sort peber i Chateauneuf-du-Pape, men når vinene kommer op i superligaen, så forsvinder disse nuancer stille og roligt, da intensitet og koncentration snarere fører til mørke bær og en sand underskov af noter...

Så kan man som forbruger selv tage stilling til, hvad man godt kan lide, og der opnår man bedst ved at læse de specifikke smagenoter på vinene.

Chateauneuf-du-Pape produceres i et område på ca. 3.200 hektarer vinmarker 12 kilometer nord for byen Avignon, der har et indbyggertal på omkring 2.200 personer.

Der er ca. 300 producenter af Chateauneuf-du-Pape i området.

Der produceres ca. 110.000 hektoliter af vinen på årlig basis.

Chateauneuf du Pape 2016
Vinen må fremstilles på druerne Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault, Muscardin, Cournoise, Clairette, Picpoul, Bourboulenc, Roussanne, Terret Noir, Picardan og Vaccarese.

2010 er en stor årgang med potentiale. 2011 er venlig og imødekommende men ret kort på potentiale. 2012 har lidt mere substans og gemmepotentiale, mens årgang 2013 ikke har mange venner. Det var en svær årgang. 2014 er endnu frisk og svær at bedømme, men det vurderes i området, at den ligger over 2013, hvor det er svært at sige noget om gemmepotentiale.

Følgende vine deltog i temasmagningen. Resultatet opdateres søndag den 4. december hurtigst muligt:

01. Chateauneuf-du-Pape Chaupin 2013, Domaine de la Janasse
02. Chateauneuf-du-Pape 2011, Clos de Brusquieres
02. Chateauneuf-du-Pape 2012, Domaine de Marcoux
04. Chateauneuf-du-Pape 2010, Domaine La Destinee
04. Chateauneuf-du-Pape 2010, Chateau Cabrieres
06. Chateauneuf-du-Pape 2012, La Fagotiere
07. Chateauneuf-du-Pape 2011, Xavier
07. Chateauneuf-du-Pape Domaine Barville 2013, Brotte
07. Chateauneuf-du-Pape 2014, Clos de Mont-Olivet
10. Chateauneuf-du-Pape Pontificis Ebrius 2001, Chateau Cabrieres
11. Chateauneuf-du-Pape 2014, Closserie de Vaudieu
11. Chateauneuf-du-Pape 2014, Domaine Tour Saint-Michel
Chateauneuf du Pape 2016

Nu kigger vi på, hvilke vine der var de bedste på testdagen...

Stort tillykke med sejren til Chateauneuf-du-Pape Chaupin fra Domaine de la Janasse, importeret af Jysk Vin. Her var der ingen tvivl. Denne vin havde lige et gear ekstra.

2. pladsen blev delt af vinene Chateauneuf-du-Pape 2011 fra Clos de Brusquieres, importeret af Vin Kompagniet og Chateauneuf-du-Pape 2012 fra Domaine de Marcoux, importeret af Domaine Brandis.

Vinene er meget forskellige, hvor Clos de Brusquieres er klassisk og meget floral, mens Marcoux er mere moderne og "tung" i stilen. På hver deres måde var de pragtfulde.

4. pladsen er igen delt mellem Chateauneuf-du-Pape 2010 fra Domaine La Destinee, importeres af Le Papillon og Chateauneuf-du-Pape 2010 fra Chateau Cabrieres, importeret af Bredal & Vangbæk.

Læg mærke til at Chateau Cabrieres's vin "kun" koster kr. 189,00, hvilket er et absolut fund til prisen. Den er rigtig flot til den pris!!

Herefter kommer resten af vinene som perler på en snor. Et godt felt med god kvalitet over hele linjen.

Lidt at indkøbe til julen - uanset om pengepungen er lille eller stor. Der er noget for enhver smag.

Bemærk, det er faktisk muligt at få fin kvalitet af Chateauneuf-du-Pape helt ned til kr. 130,00. Der er sket meget i løbet af det seneste årti. Pris og kvalitet går fint hånd i hånd i moderne tid.

Det er meget vigtigt, at du læser selve vurderingerne af vinene, da der er meget stor forskel i duft- og smagsnuancer og på stilen i vinen. På den måde sikrer du dig, at du får en vin efter din smag på bordet.


God fornøjelse

Vinhulen.dk
Copyright 2016