CIBI E VINI
De nye vinområdet i Italien vinder frem!
Der var tider i italiensk vinhistorie, hvor kraft og smagen af fad var i højsædet, og svulstighed og fedme var essentielt for forbrugernes lyst til at drikke italienske vine. Tilsidesat var delvist tradtionelt producerede vine i nogen grad - vine hvor man klart og tydeligt kunne smage frugten, og syren var en vigtig ingrediens i det samlede smagsbillede. Til venstre ser du Stefan Vaja i gang med at skære kød.
Mine damer og herrer, vi ændrer smag og lyst over tid, når det gælder vin, og nu er det tiden til at vende tilbage til rødderne og igen værdsætte det umiddelbare - i alt fald hvis man lytter lidt til, hvor tingene sker i øjeblikket på vinfronten.
Undertegnede føler sig overbevist om, at det nye sort er Sicilien!
Der sker rigtigt spændende ting på Sicilien i øjeblikket. Hvis vi går bare nogle år tilbage, så var Sicilien godt nok i stand til at producere udmærkede vine, som smagte af Sicilien - varmt og mørkt med noget utæmmet frugtsyre og ret hårde i tanninerne, nærmest bitre med klar stenfrugt i spids.
Sådan er det ikke mere. Specielt centreret omkring og på vulkanen Etna foregår der ting og sager. Nye producenter titter frem med vine, som har et friskt og klart frugtbillede, varmen er sat i baggrunden, og tyngden kommer fra intens frugt og vellavet perspektiv i vinen. Det kan virkelig betale sig at holde øje med disse vine.
Farven sort er modemæssigt også kommet til Norditalien, og når vi skriver Norditalien, så mener vi ikke bare Piemonte og Veneto. Nej, vi skal helt op til Norditalien til de bjergrige egne Trentino og Alto Adige. Kendetegnet for disse vine har altid været "kulde", "ren frugt" og en ret intens syrestruktur, men også her sker der noget, og der sker virkelig noget!
Det kolde indtryk i vinene er blevet suppleret af kompleksistet i den rene frugt, evnen til at få vinene til at have karakteristika og sjæl. Markante forbedringer på koncentrationen og viljen til at lade verden vide, at her kan laves markante kvalitetsvine, som ikke lader resten af Italien hvile på laurbærerne.
Fingeren på pulsen, lysten til at prøve noget nyt, evnen til at komme hele vejen rundt og ikke have fordomme er nogle af de ting, som vi på Vinhulen.dk gerne skulle stå for og står for. Derfor søger vi altid efter det nye og spændende. Til højre ser du Arianna Occhipinti.
Der er langt fra Christianshavn til Alto Adige og Trentino, og der er endnu længere til Sicilien. Det forhindrer dog ikke Fabio og Mie fra Cibi e Vini i at udbygge en i forvejen visionær indstilling til at drive en vinbutik.
Her sælges kun vin med historie og sjæl og ikke mindst fokus på økologi. Trods en alder der burde forhindre almindelig bjergvandring, stejle cykelture og næse for det nye og spændende lykkes det disse 2 herlige og superpassionerede mennesker til stadighed at ryste træet og komme op med nye ideer.
Fabio og Mie er i den grad med til at sætte dagsordenen for, hvad vi andre skal drikke af vin fra Italien gennem et utrætteligt arbejde med at udforske det nye og spændende.
Derfor havde Fabio og Mie også inviteret til en lille vinsmagning i de hyggelige lokaler på Christianshav til en dag med relativt oversete druer fra oversete områder. Vi skulle stifte bekendtskab med druerne Lagrein, Aglianico (dog mere kendt), Blauburgunder, Schiava, Pinot Noir (kendt men ikke så meget fra Italien) og Marzemino. Så kan man vist godt sige, at de fleste er lidt på udebane! Til venstre ser du Hartmann Doná i gang med at smage vin.
Når det kommer til producenterne denne dag, klinger der også nye navne for de fleste.
Musto Carmelitano, Stefan Vaja, Haderburg, Hartmann Doná, Occhipinti og Eugenio Rosi!
Her skal bare som en sidebemærkning indskydes, at alle vinproducenter en gang har været små. Berømmelse, dyre priser og høje point kommer med tiden, men hvis man kan få fingrene i de gode vine, inden andre opdager, at der er tale om kvalitet, så kan man gøre et vaskeægte kup, og det er vel det, det handler om, når man interesserer sig for vin!
Denne søndag skulle vi smage følgende vine:
Maschitano Rosso 2009, Musto Carmelitano
Serra del Prete 2009, Musto Carmelitano
Lagrein 2009, Stefan Vaja
Blauburgunder Hausmannhof 2009, Haderburg
Blauburgunder Hausmannhof Riserva 2008, Haderburg
Dona Blanc 2007, Hartman Dona
Dona Rouge 2006, Hartman Dona
Dona Noir 2007, Hartman Dona
Anisos 2008, Eugenio Rosi
Esegesi 2006, Eugenio Rosi
Pojema 2008, Eugenio Rosi
Grotte Alte 2006, Occhipinti
Vinene er opdateret i vindatabasen søndag den 9. oktober 2011. Du vælger den vin, du vil se, ved at klikke på vinen ovenfor!
Det er spændende at konstatere, at der sker meget i Italien på druer, som man normalt ikke stifter bekendtskab med. Aglianico gør det glimrende i Apulien, og Pinot Noir som ellers er mest kendt fra Frankrig og andre kontinenter end det europæiske, klarer sig overraskende godt i det nordlige Italien. Flere af vinene kan faktisk få den maksimale rating på 3 glas, og det er ikke normalen i de områder! Ovenfor ser du Eugenio Rosi i en hyggestund.
En stor tak til Mie og Fabio for en herlig søndag formiddag i selskab med relativt ukendte vine fra små og inovative producenter!
Copyright 2011
Vinhulen.dk