Den Store Vinbog - 6. reviderede udgave
Jancis Robinson & Hugh Johnson


Boganmeldelse

En moppedreng af en vinbog på 400 sider udført i revideret udgave for 6. gang af Jancis Robinson & Hugh Johnson og udkommet på forlaget Lindhardt & Ringhof til en pris af kr. 499,00 vejledende udsalgspris.



Vinbogen dækker hele verdens vindistrikter helt ned til Japan og Wales, men selvfølgelig er hovedvægten lagt på de store vinlande. I alt er der 320 sider om selve vinlandenes fortræffeligheder. Dog springer det hurtigt i øjnene, at Italien tildeles 32 sider, mens f.eks. Tyskland får 26 sider og Nordamerika 31 sider - en kende ude af balance, hvis man kigger på markedsandele og produktionsomfang, men ok, det er jo forfatternes ret at prioritere.



Forfatterne har også prioriteret, at bogen starter med knapt 5 sider, hvor forfatterne takker hinanden i rosende vendinger for det arbejde, som de har udført - mest gennem andre kan man læse. Personligt var jeg gerne foruden. Jeg kender udmærket de 2 forfattere og kender deres kvalitet. Den behøver de ikke selv gøre opmærksom på.



Nå, så kommer vi til selve indholdet. Bogen indledes med et afsnit omkring vinens histore, fremstillingsmetoder, gode råd om vin, druesorter, vinifisering, statistikker m.v.
Intet andet ord end fremragende dækker den kronologiske gennemgang af de relevante vinemner. Specielt er illustrationer af druer, bær, gennemskårne druer, vinmarker, skemaer, farven på vine, vinificering second to none. Det er simpelthen så flot og præcist beskrevet, at det er en fryd. Man kan så spørge sig selv, hvorfor Jancis R. skal fotoillustrere kunsten at ilte en vin med en flaske Chateau Petrus - den slags kan nemt forveksles med blær, og det er faktisk ikke nødvendigt, når man har det navn, som hu har internationalt.
Jeg kunne savne nogle nyere tal i statistikkerne, end de benyttede. Det må være muligt at spille sig selv på banen med nyere tal end 2004, når det kommer til verdens vinproduktion?



Vi vil nu kigge lidt dybere i de enkelte afsnit omkring vinlandene, og her vil vi fra Vinhulen.dk's side nøjes med at kigge på vindistrikter og lande, som vi har forstand på!

Italien-afsnittet, som er noget overfladisk med sine bare 32 sider, er desværre ramt af en del fejl, som man må betegne som sjusk og manglende opdatering, når man kender kvaliteten af de 2 forfattere.

I Italiensektionen kan man læse, at Italien har 19 vinregioner. Der er altså 20. Man har nok glemt at opdatere, at der er sket en udskildning af Abruzzi til 2 regioner på et tidligere tidspunkt, og det er ikke blevet opdateret.

Der nævnes også, at Italien har mere end 60 IGT vine. Det er i og for sig rigtigt, da der er 118, men det vidner om, at bogen igen ikke er opdateret.
Når bogen skal definere DOCG vine, så står der ordret: "Vine enten anderkendt som Italiens bedste eller støttet af de dygtigste politikkere" Det er simpelthen for lavt i en bog af det format. Hermed stiller man spørgsmåltegn ved hele den italienske vinlovgivning.

I afsnittet om Nordøstitalien er man ude i en forklaring på Lambrusco-typen som "dens svage men umiskendelige lighed med Coca Cola" - Hm, det har næppe relavans i virkelighedens verden. En person der skriver det har hverken smagt Lambrusco eller Coca Cola!!

Det er også overraskende, at Veneto-afsnittet kun bruger 4 linier om Amarone della Valpolicella og Recioto della Valpolicella - endda 4 linier på en 3-spaltet side. Endnu et resultat af, at bogen ikke er opdateret siden Amaronens avancement til en mere populær vintype.

Et eksempel på en fejl hvor man må have forståelse er bogens nævnelse af 36 DOCG vine, hvor der i dag er 40. Det skyldes udelukkende, at bogen har været undervejs, siden der var 36. Det er helt ok.



Når alt dette så er sagt, så er alle kortene og illustrationerne fremragende - også i dette afsnit, og der er pænt tjek på de faktuelle forhold. Det gælder helt særligt de forhold, som ikke ændrer sig over tid - altså de stationære fakta.



Når vi bevæger os til Portugal, har vi særligt kigget på afsnittet om portvine. Igen flotte, flotte illustratiner og fremragende billeder, og denne gang synes teksten at være opdateret til tilfredsstillende niveau. Fakta er baseret på den øjeblikkelige virkelighed, men vi må lige påpege, at kortet over hvor de enkelte udskibere/portvinsmærker har deres beliggenhed i Vila Nova de Gaia ikke helt svarer fakta i 2008. Wiese og Krohn ligger efter min opfattelse ikke på hovedgaden, men nu om dage oppe i en sidegade, men det er da en bagatel.



Bogens styrke er dens fantastisk veldisponerede opbygning med klare og tydelige illustrationer. Bogens svaghed er, at den ved at presse hele verden sammen på 400 sider bliver en kende overfladisk og generel.
I begge afsnit som vi er gået i dybden med, er der væsentlige opdaterings- og sjuskefejl, som burde være taget i korrekturlæsningen, men det fjerner ikke helhedsindtrykket af en solid bog, som har bred anvendelse til opslag og lærdom for langt hovedparten af vininteressede mennesker.
Bogen har dog ikke rygrad og kraft nok til den mere nørdede indgangsvinkel, hvor man kræver sidste nye viden på korrekt faktuel niveau.



Alt i alt er bogen tilfredsstillende som opslagsværk i generelle sammenhænge. Vi anbefaler dog, at man supplerer bogen med vinbøger dedikeret til specialområder og lande med større dybdegående fokus, hvis man skal helt ned i materiet.