Vi er ikke ret mange, der er så heldige, at vi har en rigtig vinkælder, så derfor må vi finde på alternativer!
Den bedste alternative løsning er et specielt vinkøleskab som året rundt holder en konstant temperatur. Denne løsning koster fra omkring kr. 5.000 og næsten ubegrænset op af alt efter model og materiale. Inden du køber et vinkøleskab skal du huske på, at el-regningen alene ofte beløber sig til kr. 500,00 om året for typisk opbevaring af 100-120 flasker, så der skal være tale om god vin, før det kan betale sig. Husk at temperaturen i vinkøleskabet ikke må svinge mere end 0,5 grader celsius, da dette ændrer molekylestrukturen i vinen med deraf følgende skadelig virkning på vinen.
Der er dog mange alternativer. Bunden af et skab i huset/lejlighedens køligste rum er også udmærket. Du kan også bygge reoler til vinen, men husk på, at visse træsorter afgiver et specielt kemisk lugtstof som spolerer vinen. Limtræ er en katastrofe og fyrretræ er næsten værre, mens andre træsorter er uskadelige. Ofte vil du kunne få vejledning hos forhandleren. Mange har også mulighed for at placere vin under en trappe eller lign., og det er også udmærket. Ligesom der er gode steder, er der også dårlige.
Opbevar aldrig vin i køkkenet. temperaturen er ofte meget svingende, der er luftgener, der er stegeos og mange andre vin-ødelæggende elementer. Loftet er heller ikke ideelt, da temperaturen også her er meget svingende.
Brug den sunde fornuft og tænk på vinens fjender : Lugt, lys, rystelser, fugt og temperaturudsving.
Lagring af vin/Holdbarhed
Holdbarheden på de enkelte vine svinger utroligt meget. Der findes i vinens verden ingen regler uden undtagelser, men der er nogle almene retningslinier, som du kan have stor fornøjelse af..... For at gøre nedenstående mere overskueligt gennemgåes udelukkende "store" vine, da disse generelt er mest interessante for lagring og vinsamlere/vininteresserede i almindelighed!
Du skal altid huske på, at moderne tid har bragt vinelskere, at producenterne generelt fremstiller vine, der allerede som unge smager fremragende, og derfor kommer til at mangle lidt på den lange bane rent holdbarhedsmæssigt.
Det skyldes 2 ting - producenterne er blevet dygtigere, og verden gider ikke længere vente 10-20 på at se en vin modne.
Derfor, husk altid - at gemme til natten, er at gemme til katten :-)
ITALIENSKE VINE :
BRUNELLO, BAROLO :
Kræver tid. De fleste skal have min. 10 års flaskelagring og enkelte bliver bedre indtil 30 år efter produktionsåret - nogle endda længere. De fleste ordentlige producenters vine er drikkemodne efter 10-15 års lagring. Noget af det bedste vin fra disse distrikter fra 80'erne er en lækkerbidsken i dag (2016).
BARBARESCO/BARBERA :
Tidligere "halvtynde" vine generelt, der kunne drikkes efter få år. I 90'erne er der kommet en række fremragende producenter, som har gjort meget for nyudvikling og de store navne kan gemmes næsten lige så længe som Brunello og Barolo. I denne katagori skal hver enkelt flaske vurderes nøje. Nogle er særdeles holdbare og kræver tid, mens andre er taknemmelige og kan drikkes unge.
CHIANTI CLASSICO RISERVA :
Særdeles holdbare "bæster", som skal have tid. De bedste producenters vin skal ligge 10-15 år og ofte gerne mere. Gamle årgange er legendariske i duft og smag, og jeg fristes til at sige, at man simpelthen ikke kan slå dem ihjel!! Jeg har smagt en årgang 1934 i år 1998 som duftede af linoliumsolie ved åbningen, men var fremragende efter 30 minutters luft. I år 2000 havde jeg fornøjelsen af 1968 og 1971 som var rigtig gode.
APULIEN/SICILIEN :
Ofte "lettere" vine der kan drikkes tidligt (indenfor 2 år), men også i dette område er udviklingen rivende, og der produceres nu også kraftige vine, der snildt holder 4-6 år. Meget få producenter laver vin af så høj kvalitet, at de kan ligge over 10 år.
SUPERTOSCANERE :
Den vanskeligste katagori overhovedet i Italien for her vil alle være med. Supertoscanere laves ofte således, at de er perfekte efter 8-10 års lagring, men der er mange, der kan drikkes tidligere og endnu flere der kan tåle længere tids lagring. Check hver enkelt producent og druetyper, da disse varierer meget, og dermed giver vinen forskellig holdbarhed. Typisk er druevariationerne Cabernet Sauvignon og Sangiovese mest holdbare.
AMARONE :
Fremstillingsmetoden med at tørre druerne inden presningen giver mere sødme og højere alkoholprocent, hvilket giver en særdeles holdbar vin. De bedste producenters vine skal ligge i minimum 15 år og gerne 25. Nogle kan ligge stort set uendeligt har jeg erfaring for. I de seneste år er der kommet en række "tynde" udgaver på markedet, som kan drikkes unge (3-5 år) uden problemer. Der er meget stor forskel i smag og kvalitet i denne vintype. De bedste amaroner har stor klasse og en overvældende oplevelse. De har alle en meget høj alkoholprocent. Vær opmærksom på, at der her er tale om en meget speciel vintype. Nogle elsker den, andre hader den...
BORDEAUX VINE:
Modsat de italienske vine, dækker Bordeaux-distriktet - omend stort - ikke samme geografiske mangfoldighed og areal som Italien. Derfor er der visse generelle regler, du med fordel kan følge for opbevaring/lagring af Bordeaux-vine.
Generelt har årgangene ekstremt meget at sige i Bordeaux. Endvidere er forholdet mellem tannin og frugt altafgørende for lagringspotentiale. Store årgange som 1982, 1989, 1990, 1995, 2000, 2005, 2009 og 2010 er "pakket" med frugt og meget koncentrerede, mens årgangene 1986 og 1996 først og fremmest er kendt for deres meget "stramme" tanniner og voldsomme kraft. Årgangene 1984, 1987, 1992, 1997, 2002 er "tynde" og uharmoniske til dels. Alle disse faktorer er gældende for Haut-Medoc, Margaux, Pauillac, St.Julien, Graves og St.Estephe. Disse distrikter baserer deres vine hovedsagligt på druen cabernet sauvignon (holdbarhedsdruen), iblandet mindre dele merlot og carbernet franc.
Pomerol og Saint-Emilion baserer hovedsageligt deres vine på merlot-druen iblandet cabernet sauvignon og cabernet franc. Der er for det meste sammenfald mellem "gode" årgange i cabernet-typerne og merlot-typerne, men 1998 er een af de allerbedste årgange i Pomerol og Saint-Emilion, mens cabernet-typerne i bedste fald er "tynde" og "kønsløse". Sådan er Bordeaux alligevel blevet mangfoldig.
Generelt er de store årgange MEGET holdbare. Selv mindre Haut-Medoc vine klarer nemt 8-10 års lagring ved gode forhold. Større vine i Grand Cru Classe-ligaen klarer i store årgange snildt 10-15 års lagring - nogle endda også 20-25 års lagring ved optimale forhold, og når vi taler de største Grand Cru Classe-vine er der næsten ingen grænser. Nogle vil udvikle sig op til 50-60 år frem i tiden fra produktionsår og blive på toppen i 20-30 år derefter....Lad mig komme med et par eksempler på fremragende vine på nuværende tidspunkt af de rigtigt store :
Chateau Palmer 1961
Chateau La Tour 1929, 1945, 1949, 1959 og 1961
Chateau Cos'd'Estournel 1929
Chateau Haut-Brion 1926, 1928, 1945, 1955 og 1961.
Der er talrige andre eksempler......MEN, det kræver optimale opbevaringsforhold.
Små årgange er generelt let tilgængelige på Haut-Medoc niveau efter 2-3 år og bliver ikke meget bedre. Større vine på Grand Cru Classe-niveau efter 5-6 år, mens de store Grand Cru Classe-vine er klar til at drikke efter 8-10 år.
Man kan derfor sige, at der er god fornuft og sund økonomi i at gå efter "små" vine i "store" årgange og "store" vine i "små" årgange.
I Pomerol og Saint-Emilion er vinene modne noget hurtigere (generelt). Det skyldes større indhold af merlot. Jeg vil ikke sætte år på, da det er meget varierende, men det skal understreges, at de allerstørste i disse distrikter er ligeså holdbare som de øvrige distrikter. Et par eksempler :
Chateau Petrus
Chateau Cheval Blanc
Chateau Ausone
Chateau Le Pin
Jeg håber, du fik bare en lille smule bedre forståelse af de vigtige faktorer....
RHONE:
Hvis du holder dig til Chateauneuf-du-Pape, Cote-Rotie og Hermitage vinene, så får du vine, der har en solid holdbarhed.
Mange mener, at de bedste bliver 30-40 år gamle. Personligt vil jeg være tilbageholdende med at gemme mere end 15 år fra produktionsåret - undtaget de helt store producenter af meget dyre vine.
Chateauneuf-du-Pape udvikler sig længe, men det er undertegnedes erfaring, at vinene når deres peak ca. 10-20 år efter produktionsåret, hvor frugten fortsat er i højsædet, og mineralerne er et supplement fremfor den dominerende smagsnuance.
Hermitage og Cote-Rotie har lidt længere livsforløb, men de er aldeles modne og fremragende 10-15 efter produktionsåret.
PORTVIN:
Hvis du er persontypen, der virkelig vil gemme vin længe, så er portvin det nye sort for dig!
Vintage Port er klart den mest holdbare type af portvin. Tappet efter 2 år på flaske men bestemt for 20-100 år på flaske. Vintage Port er sædvanligvis modne efter 20-25 år (de bedste producenter), mens mindre producenters Vintage Port vine er modne efter 10-15 år.
Colheita-typen er også glimrende, når de er gamle, men her er det vanvittigt vigtigt at huske på, at vinen faktisk er bedst, når den lige er tappet på flaske.
Colheita når nemlig sin modenhed og alder på fadet hos producenten, så når du køber f.eks. en Colheita 1961, så skal du vende flasken og tjekke, hvornår den er flasket. De bedste Colheita'er er ældre årgange - men tappet i nutiden.
CHAMPAGNE:
Champagne betragtes af de fleste som mousserende vin, som man drikker ung. Det er kun delvist rigtigt.
Når vi er oppe i Vintage Champagne (Champagne med årgangsangivelse), så er Champagnen faktisk beregnet på at lagre i nogle år.
Vintage Champagne kommer sent på markedet - ofte 10-15 år efter produktionsåret hos de bedste producenter, og de er beregnet til at ligge endnu længere. 25 år er ingen alder for de bedste Champagner! Over tid tiltager farven til helt gul, boblerne mildner og Champagnens smag og duft bliver mere kompleks/nuanceret.
Smagen bliver i nogle tilfælde fed og cremet og intensiv på en helt anden måde, end du kender Champagne normalt. Derfor er reglen, at alm. Champagne drikkes i løbet af få år fra køb, mens de bedste vintage Champagner skal ligge meget længe for at blive ædle.
Lagring af vin/Holdbarhed - Giver det mening/fornuft at lagre?
Ovenfor har du netop læst om holdbarheden på de mest populære vintyper fra Italien, Bordeaux, Rhone, Champagne og portvin.
Så er det måske tid til at spørge sig selv, om det er meningen, at vinen skal lagre så længe, at du kommer helt ud på kanten af den maksimale lagringstid?
Nej, nydelsen ved vin er først og fremmest duft, smag og fællesoplevelser. Det er oftest vinsamlere på begynderstadiet, der går meget højt op i, hvor længe en vin kan gemmes.
Som tiden går, fokuserer man i højere grad på, at man tilrettelægger sine indkøb derhen, at man har vine i samlingen, der dækker alle behov - nogle skal drikkes unge, mens andre skal drikkes i løbet af livets faser.
Få har fornøjelse af en vinsamling, hvor man skal vente i 20 år for at få glæde af den!
Man skal heller ikke købe vin med investering for øje. Meget få mennesker magter at tjene penge på vin over tid, når man tager højde for inflation m.v.
Vin er højest en fastholdelse af værdi over tid.
De bedste råd er, at man køber vin både til umiddelbar nydelse og vin til at gemme, så man sikrer, at man har lidt til enhver lejlighed.
Temperatur ved langtidslagring
Rødvin lagres bedst ved konstant temperatur. Det er til alle tider den vigtigste faktor. Selve temperaturen er mindre væsentlig, men det er vigtigt at vinen ikke udsættes for temperaturer under 5 grader celsius og over 25 grader celsius. For lav temperatur forhindrer vinens udvikling, mens for høj temperatur fremmer vinens udvikling unaturligt og ødelægger den fine balance i vinen.
Den ideelle opbevaringstemperatur er ca. 12 grader celsius/55 grader fahrenheit. Langt de fleste rødvine udvikles perfekt under disse forhold, men vær opmærksom på, at nogle vine slet ikke egner sig til at gemme, og så spiller temperaturen ikke nogen rolle.
Temperaturen spiller iøvrigt en stor rolle, når man skal vurdere en flaske, som har tilhørt en anden eller ligget i et supermarked eller i en forretning nogle år. Såfremt vinen har været opbevaret for koldt, vil du ofte finde, at korken nærmest er "suget ind" i flasken. Hvis den har været opbevaret for varmt, vil du ofte finde, at korken er på vej ud af flasken. Undgå at købe disse flasker, da der er stor risiko for, at vinen er dårlig....
Helt ny forskning i 2014 viser, at vin ældes hurtigere, hvis du opbevarer ved stuetemperatur end i en kold kælder? - ja, sikkert - men nu er det efterprøvet og bevist!
Forskere fra et norditaliensk institut har taget 400 flasker vin på druen Sangiovese og del mængden op i 2.
Halvdelen af flasker blev placeret ved 15-16 grader i konstant temperatur, mens den anden halvdel af flaskerne blev placeret i et almindeligt hjem ved 20-26 grader og svingninger i temperaturen.
Eksperimentet viser, at den vin der er placeret i almindelige, hjemmelige omgivelser modner op til 4 gange hurtigere.
Forsøget viste, at når vinen i hjemmet åbnes efter 6 måneder, så er den lige så modnet, som en vin der har ligget i vinproducentens kælder i 2 år, og mængden af antioxydanter i vinen er også væsentligt mindre i vinen opbevaret ved stuetemperatur.
Der var også mindre rød pigment i den hjemmeopbevarede vin, og duften var ikke helt så dejlig som i vinen fra kælderen.
Hvis vi kigger lidt praktisk på sagen, så betyder det faktisk, at hvis du tager en god Sangiovese vin fra årgang 2010, og den er planlagt til at have en optimal modenhed i 2026, så vil den være moden i 2014, hvis den har ligget i din stue, mens du kan vente til 2025, hvis den ligger i din kolde kælder!!!
Ovennævnte bliver dog langt værre, hvis sammenligningsgrundlaget ikke er 15-16 grader mod 20-26 grader. Ofte vil dit vinkøleskab være langt køligere, og din stue til tider langt varmere, og så bliver forskellene endnu mere markante.
Når ovennævnte så er sagt, så er der lige en enkelt ting tilbage. Vin tager mest skade af høje temperaturer i startfasen, fordi en fejl her ikke senere kan reverseres. Fejlen bliver kun mere og mere markant, som årene går. Derfor er det altid en udpræget god ide at spørge din vinhandler, hvordan vinen har været opbevaret, når du køber den, eller vende dig til at købe vinen, lige når den er hjemkommet.
Opbevaring
Når du skal opbevare vin er de vigtigste faktorer følgende :
MØRKE :
Sollys eller bare dagslys skader vinen i det lange løb. Specielt Bordeaux-vine har relativt lyse flasker, som ikke kan modstå lys, mens italienske vinflasker meget ofte er mørkere og dermed mere modstandsdygtige overfor lyspåvirkning, men leg aldrig med det. Mange gode flasker er gennem tiderne blevet ødelagt på det grundlag!
RO :
Alle vine der er beregnet for lagring skal have ro. Det betyder, at de skal ligge solidt et sted, hvor der ikke er "trafik" og der må heller ikke forekomme rystelser. Det ideelle sted er en kælder i et separat rum. Husk i den forbindelse at oliefyr, køleskabe og andet ofte giver rystelser, når de arbejder eller går i gang. Husk også at det er en gammel skrøne at flasker skal "vendes" med et vist interval.
FUGT :
Det er meget vigtigt, at lagringsværdige vine opbevares et sted, hvor der er en passende fugtighed. Det forhindrer, at vinens prop tørrer ud med deraf følgende lækager eller lufttilførsel, som ødelægger vinen. Omvendt er for høj fugtighed årsag til, at etiketten ødelægges eller falder helt af, så det gælder om at finde balancen. En fugtighedsprocent på 50 er et "must" og 70-75% er ideelt. Det skal understreges, at der aldrig er lavet videnskabelige undersøgelser på området, men undgå at lege med ilden.
LUGTE :
Een af vinens store fjender er lugte. Opbevar aldrig en vin i nærheden af ting, der afgiver lugte. Konstante påvirkninger af lugte påvirker vinens smag og skal altid undgås. Der tales her om lugte over længere tid. Du kan stadig stege frikadeller i samme bygning som vinen opbevares, uden at dette påvirker vinen.
Det er meget vigtigt at understrege, at en korkprop slutter 100% tæt (ellers oxyderer vinen). Det betyder også, at det skal være kraftige lugte over lang tid der potentielt kan ødelægge vinen. Almindeligt forekommende lugte/ubehagelige lugte kan ikke skade vinen.
POSITION :
Vin skal til alle tider opbevares liggende og have kontakt med proppen så den ikke tørrer ind. Dermed undgås at vinen løber ud eller der kommer luft i flasken som gør vinen udrikkelig.
YDERSTE VIGTIGHED:
Ovennævnte gode råd bør du følge, hvis du vil have det optimale ud af dine vine, men verden er alligevel lidt mere kompleks i den virkelige verden, og det vil vi prøve at give dig et par eksempler på, så du kan beskytte dine vine optimalt i lagringsperioden.
På Vinhulen.dk har vi skrevet om vin, testet vin og interesseret os for vin i så mange år, at det næsten er vildt. MEN, der er et råd, der erfaringsmæssigt altid kommer før alle andre:
Hvis du køber vin for at gemme den, så gælder der 2 vigtige råd vinen skal være fremstillet med det formål, at den skal lagres, inden den nydes, og du skal købe vinen lige når den frigives.
Hvis vi kigger lidt på det første råd, så handler det om, at hovedparten af de vine, du kan købe i vinforretninger og supermarkeder slet ikke er beregnet til at lagre. De frigives, når de er drikkemodne. Her vinder du ingenting ved at gemme vinen. Ofte vil vinen fremstå dårligere ved lagring end inden lagring. Der er ingen facitliste, men vine op til kr. ca. 100 er ikke beregnet til at lagre. Det gør intet, at de ligger et års tid, men derudover giver det ingen mening. Du skal altså op i en vis prisliga, inden vinen er så intens, at komponenterne i vinen skal modne og harmoniseres, inden vinen er klar til konsumering.
Det primære råd er dog, at du ALTID skal købe vinene, når de frigives i handlen og lagre dem selv. Hvis du køber en 10 år gammel vin, så har du ingen garanti for, at vinen har ligget rigtigt, holdt den rigtige temperatur m.v.
Når man drikker så mange vine, som vi gør på Vinhulen.dk, så ved man, at hvis en vin fejlbehandles i indledende fase, så bliver vinen bare mere og mere skæv, som tiden går. Det hænder, at vi er nødt til at skaffe vine eksternt til vore temasmagninger, og her er verden ofte skuffende. Vinen bærer f.eks. præg af, at den har ligget for varmt, hvilket giver en brun farve, en duft og smag af skovbund og dyb ælde. Vinen er altså ikke i orden.
Vi har talrige eksempler på, at vi selv har opbevaret en vin gennem f.eks. 10-15 år (købt direkte af producenten eller ved frigivelse), og så tilkøber vi ofte flere senere. Egen opbevaret vin er perfekt, moden og fantastisk i en alder af 15 år, mens den tilkøbte fremstår ødelagt, for gammel eller andet. Dette skyldes alene mishandling af vinen i opbevaringsfasen.
Du får også en bonus ved selv at have vinene liggende. Du kan hygge dig med at kigge på flasken og mindes oplevelsen omkring købet, og når du så skal drikke den, så åbner du ikke bare vinen men også en flaske minder
.
Hvordan opbygger du en vinkælder?
Når du har fundet det rette sted for opbevaring af din vin, kan du begynde at spekulere på, hvilke vine du skal købe og hvor mange......
Du skal bruge vin til følgende situationer :
hverdagsbrug
hyggestunder
fest
specielle lejligheder
Som udgangspunkt skal du først kigge på, hvor meget vin du drikker, men de fleste mennesker drikker et par flasker til maden i hverdagen og en bedre vin til maden i weekenden. 3-5 gange om året er der en særlig lejlighed (fødselsdag, bryllupsdag, fejring af diverse m.v.) og så et par fester.....
Det giver på årsbasis sådan cirka følgende behov :
100 fl. hverdagsvin
50 fl. weekendvin
5 fl. særlig vin
20-40 fl. festvin
Jeg vil foreslå, at du ofrer omkring kr. 30,- til kr. 40,- på hverdagsvinen, kr. 80,- til kr. 120,- på weekendvinen, kr. 200,- og derover til særlig lejligheds-vin. prisen på festvinen afhænger i høj grad af omgangskredsens evne til at nyde det serverede, så det vil jeg lade være op til dig selv.....
Du skal nu bestemme, hvilken type vin, som passer dig bedst! Nogle er til franske, andre til italienske mens andre foretrækker vine fra de "nye" lande. Det er en smagssag, men du skal sørge for at have lidt af hvert. Du vil nemlig hurtigt opdage, at du har lyst til forskellige vine på forskellige tidspunkter, så jeg foreslår, at du køber i kasser af 6 eller 12 stk. Benyt stille og roligt de forskellige forhandleres tilbud, når de er der. Spar penge ved at købe på billigst muligt tidspunkt af hverdagsvinen. Køb nogle lette vine, nogle kraftige vine og nogle raffinerede vine, så alle behov i hverdagen er dækket.
Weekendvinen købes på samme måde, men her skal du i højere grad gå efter kvaliteten og købe måske 3-4 vine af gangen. Vine som du kender og vine som du kan lide.....
Vinen til særlige lejligheder skal udvælges omhyggeligt! Du kan med fordel købe enkeltflasker eller par af denne type, og køb dem endeligt i god tid. Mange gode vine fortjener et par år eller 5 på flaske, inden de nydes. Disse flasker skal du "kæle" for, så du ikke alene har en god oplevelse, når de drikkes men så sandelig også i tiden op til "den store dag".
Du vi opdage, at du snart har en række gode vine, som løbende udskiftes og holdes ved lige ved nyindkøb. Udvikler du så den berømte samlermentalitet, vil du måske hyppigere købe dyre, kvalitetsvine og opfinde særlige lejligheder i tide og utide, men det giver kun øget glæde!!
God fornøjelse.....
Point-system
Du vil ofte støde på vine, der er vurderet af "eksperter" Du kan f.eks. tage vinen Chateau Latour 1994 og se, at en ekspert har givet den 96 point, mens en anden har givet den 94 point. Hvad står disse point for?
Systemet er baseret på et pointsystem der i princippet starter ved 50 point og ender ved 100 point. (logikken er allerede væk). Herefter bedømmes følgende elementer :
Farve 0-5 point
Duft/bouquet 0-15 point
Smagsoplevelse 0-20 point
lagringspotentiale 0-10 point
De enkelte vine smagt af Winespectator og Robert Parker vurderes alle ud fra dette princip.
Det er så tordnende amerikansk, at det skriger til himlen, men da disse 2 "instanser" er altoverskyggende i vinbedømmelser i disse år, følger resten af vinverdenen automatisk med og alle har næsten accepteret denne forenkling af begrebet vinbedømmelse. Det gør den dog hverken mere eller mindre rigtig!!
Kan du f.eks. smage og dufte om en vin skal have 86 eller 87 point, næppe. Jeg kan heller ikke afgøre det! Det vil altid være subjektivt. Nogen tillægger en speciel smag vægt, mens andre netop hader denne smag. pointene vil afspejle konflikten.
Du kan vælge at benytte dette system, hvis det passer til dig, eller du kan vælge verbalt at beskrive vinen med egne ord og lade andre bedømme, hvad du mener. Alle metoder er lige rigtige.
Mine smagsnotater giver point. Ikke fordi jeg er enig i denne metode, men simpelthen for nemt og hurtigt at indikere, hvor vi er kvalitetsmæssigt, når besøgende kigger på et stort skema. Det er ganske enkelt mere overskueligt!
Det vigtigste for en vinelsker er dog at læse, hvad vinanmelderen skriver, i stedet for mere eller mindre bevistløst at kigge på pointene alene. Hvad nytter det, at en vin har fået 98 point, hvis den smager af noget, som du ikke bryder dig om?
Siden ca. 2010 er der desværre sket de, at nogle af verdens mest roste vinanmeldere synes at have startet en intern konkurrence om, hvem der kan give de højeste point. Det er en kedelig udvikling, da vi alle vænner os til, at en vin med 90 point efterhånden "tilfredsstillende", hvor den tidligere ville blive vurderet til "virkelig god".
Vintilbud i supermarkeder
Hvis du aldrig har stiftet bekendtskab med udtrykkene "tilbudskarrusel" eller "Vine man skulle være dum for at købe til normalpris", så hæng på her!
Det er supermarkedernes uomtvistelige ret at prissætte deres vine som de behager, og det er deres ligeså gudsbenådede ret at kunne fortælle forbrugeren, at der er tilbud på vinen, hvis bare supermarkederne overholder det forhold, at der skal være en normal normalpris.
Forbrugeren har derimod den ligeså gudsbenådede ret, at man skal udvise snilde og tænke sig om og ikke hoppe på limpinden, hvis noget er galt!
Det er efterhånden sådan, at man kan observere, at karrusellen kører 3 uger med normalpris og i uge 4 er der så rabat.
Lad os tage et par eksempler:
Bilka/Føtex - Rosso Salento, Santa Barbara eller Masseria Calieri 6 stk. for 129,00/139,00 - spar kr. 130,70 - ja udmærket, men vil du købe dem til normalpris, når de skiftevis er på tilbud i Bilka eller Føtex hver anden uge??
Irma - Diverse vine reklameret hver 4. uge til 12 stk. for kr. 300,00 - spar kr. 300,00. Hvem vil så give kr. 600,00 normalt?? Er det overhovedet fair eller rigtigt? Hvis vi antager, at Irma ikke taber penge på deres varer, så må avancen på de pågældende vine altså være minimum 100% - Nice!?
Så er der en vin, som uge efter uge er på turné i de danske supermarkeder. Her kender vi den som "Hvor kan du finde Mouton Cadet til en 50'er i denne uge?"
Den ene uge er det Bilka, så er det SuperBest, så er det SuperBrugsen, Aktiv Super... o.s.v.
Så er der tilbud, der aldrig har været tilbud. Nye vine i supermarkeder, som uomtvisteligt aldrig har været på markedet før - måske er de planlagt til engang at komme i sortimentet fast. Pludselig fremkommer de på tilbud. Det er ikke rigtigt fair!
Det her er kun toppen af isbjerget. Der er jævntligt vin på supermarkedernes hylder, der sælges "fordelagtig".
Tænk dig om - gør du en god handel, når vinene er på tilbud, eller er du bare knap så smart, hvis du køber til normalpris?
Dette afsnit er ikke ment som en decideret kritik af supermarkedernes tilbudspolitik. Det er ment som en venlig henstilling til os forbrugere om at være vågne og ikke falde i vandet. Vi lever i en verden, hvor man sjældent får noget foræret, og som regel får den kvalitet, som man betaler for...
Og så lige til sidst. Når der er et GODT og ÆRLIGT tilbud i de danske supermarkeder, så er vi vågne!
Italienske fagudtryk og forkortelser
DOC :
Denominazione di Origine Controllata - Klassiske kvalitetsvine fra traditionelle vinfremstillingsområder, hvor produktionen er reguleret af lov. Her garanteres vinens oprindelsesområde.
DOCG
Denominazione di Origine Controllata e Garantita - Samme som ovenstående men under mere statskontrol. Vinene er testet på både smag, duft og farve, har fået foretaget kemisk analyse, bærer vintypens særpræg og har nummererede segl på hver enkelt flaske.
IGT
Indicazione Geografica Tipica - Fællesbetegnelse for ekspermentalvine som f.eks. mange supertoscanere. Tidligere fandt man vinene under betegnelsen Vino Da Tavola (bordvin). P.t. bruges både IGT og DOC til disse ekspermentalvine alt efter producentens ønske og lovkrav. Husk at der ofte ikke er nogen kvalitetsgaranti for IGT. De varierer meget i kvalitet.
VDT
VDT er en forkortelse for Vino Da Tavola eller på dansk kort og godt "bordvin", men pas på!!! Mange har fejlagtigt troet, at denne kategori skulle undgås, men det er ikke altid tilfældet. Tidligere fandt man bl.a. supertoscanere under denne kategori. De hedder nu enten DOC eller IGT, men mange rigtigt gode italienske vine bærer stadig den lidt anonyme VDT-betegnelse, fordi de ikke overholder standard for område og druetyper.
Malolaktisk gæring :
Særdeles kryptisk ordvalg, men der er såmænd bare tale om en faglig betegnelse for vinens 2.gæring. Processen bruges til en bakteriel omdannelse af vinens æblesyre til mælkesyre. Æblesyre er en meget "skarp" syre som ofte kolliderer med vinens tanniner, og det forhindrer man ved at lade bakterierne omdanne denne til mælkesyre, som er en langt "mildere" syre. Malolaktisk gæring bruges så godt som altid ved fremstilling af rødvin, mens hvidvine ofte undgår denne ekstra gæring p.g.a. ønsket om netop den "skarpe" smag (Alsace). Andre bruger gæringen i hvidvine for at fremkalde en større aroma fra vinen på bekostning af druesmagen.
Den 1.ste gæring er nemmere at forstå. Her skal man have omdannet sukkerindholdet i vinen til alkohol gennem en naturlig gæringsproces. Det er nemmest i varme områder, mens man i koldere områder tilsætter ekstra sukker for at højne alkoholprocenten. Det mest klassiske eksempel på sidstnævnte er Bordeaux. Hvis man ikke gennemførte denne gæringsproces, ville vinen bare være druesaft som du kender det fra eksempelvis Rynkeby og dermed ikke vin!
Vertikal-smagning :
Udtrykket bruges i forbindelse med vinsmagninger, hvor man smager vine fra den samme producent i forskellige årgange.
Horisontal-smagning :
Udtrykket bruges i forbindelse med vinsmagninger, hvor man smager vine fra een årgang fra forskellige producenter.
Franske fagudtryk og forkortelser
Du vil møde en række fagudtryk, når du bevæger dig rundt på vinsiderne, som måske ikke umiddelbart er forståelige. Derfor får du her en nærmere forklaring :
1855-klassifikation :
I 1855 havde man den store verdensudstilling, og der var behov for at skilte med franske vine af ypperlig kvalitet overfor besøgende, så man kunne slå områdets navn fast. Man kan sige, at klassifikationen ikke var udtryk for kvaliteten - og så alligevel....
Man fandt nemlig en løsning der gik på, at opnåede priser blandt vinhandlere i årene forinden skulle danne grundlag for klassifikationen af 1855. I klassifikationen kom til at indgå 60 "cru-vine", som skulle være de bedste (dyreste). Vinene blev inddelt som 1, 2, 3, 4 og 5.cru. Finest var 1.cru.
1855-klassifikationen har været ændret 1 gang i alle årene, nemlig i 1973, hvor Mouton-Rothschild ved fransk dekret blev løftet fra 2. til 1.cru status (fuldt fortjent).
I dag er 1855-klassifikationen en vejledning i kvalitetsniveau og ikke et udtryk for at "sådan er det!". Mange vine fortjener deres status og kunne ophøjes til bedre placering, men lige så mange burde ikke være i 1855-klassifikationen overhovedet. Bordeaux forventes dog ikke at ændre dette system, så "logikken" bevares nok også fremover.
Cru Bourgeois:
I 1932 blev ovennævnte betegnelse indført i Frankrig som et kvalitetstegn på vine med særlig høj kvalitet ligesom eks.vis 1855-klassifikationen. Vinene med betegnelsen Cru Bourgeois i 1932 fortjente uden al tvivl æren, men tiden har vist, at der var behov for en ny klassifikation. Den kom i 2003, men det er først i 2004, at man endelig er blevet enige om de korrekte placeringer. Du finder en oversigt over vinene i Bordeaux afsnittet under "klassifikationer"
Bordeaux/Bordeaux Supérieur :
Man kunne fristes til at udmåle forskellen til at være et spørgsmål om kvalitet. Forskellen ligger dog udelukkende i, at Bordeaux Supérieur har en 0,5% højere alkoholstyrke end alm. Bordeaux.
Malolaktisk gæring :
Særdeles kryptisk ordvalg, men der er såmænd bare tale om en faglig betegnelse for vinens 2.gæring. Processen bruges til en bakteriel omdannelse af vinens æblesyre til mælkesyre. Æblesyre er en meget "skarp" syre som ofte kolliderer med vinens tanniner, og det forhindrer man ved at lade bakterierne omdanne denne til mælkesyre, som er en langt "mildere" syre. Malolaktisk gæring bruges så godt som altid ved fremstilling af rødvin, mens hvidvine ofte undgår denne ekstra gæring p.g.a. ønsket om netop den "skarpe" smag (Alsace). Andre bruger gæringen i hvidvine for at fremkalde en større aroma fra vinen på bekostning af druesmagen.
Den 1.ste gæring er nemmere at forstå. Her skal man have omdannet sukkerindholdet i vinen til alkohol gennem en naturlig gæringsproces. Det er nemmest i varme områder, mens man i koldere områder tilsætter ekstra sukker for at højne alkoholprocenten. Det mest klassiske eksempel på sidstnævnte er Bordeaux. Hvis man ikke gennemførte denne gæringsproces, ville vinen bare være druesaft som du kender det fra eksempelvis Rynkeby og dermed ikke vin!
Vertikal-smagning :
Udtrykket bruges i forbindelse med vinsmagninger, hvor man smager vine fra den samme producent i forskellige årgange.
Horisontal-smagning :
Udtrykket bruges i forbindelse med vinsmagninger, hvor man smager vine fra een årgang fra forskellige producenter.