ITALIENSK HVIDVIN 2014
TEMASMAGNING PÃ… VINHULEN.DK
Det er vist aldrig sket før, at vi internt har udfordret hinanden på italienske hvidvine på Vinhulen.dk!
Måske har vi aldrig fundet anledning til at synes, at der var grobund nok for at lave en egentlig temasmagning på emnet, hvor vi udfordrede hinanden, og det kan vi i bagklogskabens ulidelige klare lys fortryde.
Der er masser at komme efter, hvis man vælger med omhu.
Italienske hvidvine var alene 1. heat. 2 heat skulle stå på mousserende vine op mod Champagne, men den artikel får du i næste uge!
Temasmagningen viste først og fremmest, at Italien har langt mere at byde på indenfor hvidvin, end man først lige antager.
At det så skete ved en tilfældighed, fordi én af vore trofaste vintestere have lejlighed til at bestemme temaerne, kunne man første bebrejde ham for og siden rose ham for.
Den pågældende havde dog ikke styrken til at vinde heatet - det havde undertegnede - men nok om det for nu. Det vender jeg tilbage til....
Når vi sådan byder hinanden op til dans, så husker du som læser nok, at vi udfordrer ikke hinanden for at vinde. Vi udfordrer hinanden for at ydmyge!!
Mange ting skal tages med i betragtningerne, når man med omhu skal vælge sin deltagende vin - specielt når det kommer til italiensk hvidvin.
Første overvejelse er druen! Her skal man holde sig for, at ikke alle italienske hvidvinsdruer er lige nemme at imponere med. Hvidvinene kan sagtens være spændende, men de kan nok ikke vinde!
Reelt set ved alle, at Chardonnay beklageligvis/heldigvis, alt efter smag, klarer sig godt hos de fleste smagsløg. Det gør en god Sauvignon Blanc også, men der er meget tydelig aftryk i vinene efter, hvilken
drue, der er anvendt.
Næste fase ligger i at vælge årgangen! De friske skal overvejes mod de ældre, og det er en stor overvejelse, for de er her, hvor forskellen virkelig træder frem.
Unge italienske hvidvine har sprød frugtsyre, måske endda sprød og letbitter frugtsyre og friskhed i frugten.
De ældre vine har mere fedme og blødhed, mens frugten til gengæld er mere sekundær og vinen bliver mere en helhed i stedet for en stor variation i nuancerne.
Så skal man endelig gøre op med sig selv, om man vil deltage med de mere klassiske hvidvine fra nord, hvor klimaet er køligere og mere Bourgogne-like i stilen, eller om man skal deltage med hvidvin fra de varmere syditalienske himmelstrøg, hvor der ofte er lidt mere varme og spændende druer.
Valgene er svære, men alle havde hver deres bud ved temasmagningen, og der var ingen dubletter...
De deltagende vine i vilkårlig rækkefølge var:
Vitovska 2004, Kante
Arboreus 2010, Paolo Bea
Colli Orientali del Friuli 2005, Miani
Chardonnay Cuvée Bois 2004, Les Cretes
Todi Grechetto Sup. Fiorfiore 2011, Roccafiore
Sauvignon Blanc Quarx 2012, Terlan
Chardonnay 2011, Planeta
Etna Bianco Archineri 2012, Pietradolce
En spændende blanding fra Alto Adige til Sicilien - hele vejen gennem Italien!
Kante repræsenterer Friuli regionen, mens Paolo Bea hører til i Abruzzo.
Miani huserer i Friuli, mens Les Cretes hører til i den lille vinregion Valle d'Aosta.
Roccafiore hører til i Umbrien, mens Terlan hører til i Alto Adige. Planeta og Pietradolce ligger begge på Sicilien.
Det er bestemt ikke usandt, at vi på bare 8 vine kom meget af Italien igennem!
Værten (vinderen af sidste temasmagning) havde lejlighed til at byde forsamlingen på et veldækket bord med små lækre retter fra 2 gourmetkokke, der havde sammensat 10 små retter, der var matchet til temasmagingens vine - altså mad med finesse og velsmag uden at overdøve vinene.
Dog spiste vi ikke under vinsmagningen - smagsløgene skulle jo ikke forstyrres, men vi kunne jo snildt nyde et stille glas hvid sammen med retterne efterfølgende!
I smagningen stod det hurtigt klart, at vin nr. 4 - Chardonnay Cuvée Bois 2004 fra producenten Les Cretes havde et eller flere niveauer over de første 3 vine, som vi smagte, jf. ovenfor.
Les Cretes magtede at få en genenmsnitrating på 93,43 point.
Faktisk havde de fleste af de indledende vine noget alder på bagen, men der var bare langt mere fylde, kraft, harmoni og struktur i denne vin.
Den var aldrig siden i fare for at miste overherredømmet i smagningen, selv om Planeta's Chardonnay 2011 kom relativt tæt på. Den kunne klare 92 point ligeud i gennemsnit.
Dermed var de 2 første pladser gået til Chardonnay-druen, og så kunne de øvrige 6 vine kæmpe om resten...
Producenten Terlan fra det høje nord kunne med sin Sauvignon Blanc vin præstere 90,79 point i gennemsnit, og måske skulle man bare have haft en lidt ældre årgang for at have rykket alvorligt op i feltet.
Friuli - den stolte hvidvinsregion måtte i Kante og Miani tage til takke med henholdsvis en 5. og en 4. plads.
7. og 8. pladsen gik til Roccafiore og Archineri fra henholdsvis Umbrien og Sicilien. Deres største forseelse denne temadag var måske, at de var for unge, for de var de ældre vine, der imponerede mest.
Alt i alt var det en rigtig spændende smagning og en unik mulighed for at smage en række italienske unge og modne årgange op mod hinanden.
Vinhulens panel fik en meget større oplevelse end ventet og vil anbefale alle vinelskere at bruge lidt mere tid på de gyldne dråber fra Italien.
Vi lærte nogle ting denne dag - udover nydelse og velbehag:
- Italienske hvidvine kan tåle at ligge og blive bedre i mindst 10 år, hvis de er gode.
- Italienske hvidvine har højt niveau, når man vælger de rigtige producenter.
- Alder er altid en god ting for italienske kvalitetshvidvine.
- Prisen er ikke nødvendigvis afgørende for kvaliteten på topniveau.
Det var alt i alt et forrygende og overraskende 1. heat med lutter positive overraskelser, og det skal Vinhulen.dk helt sikkert dyrke italiensk hvidvin noget mere fremadrettet.
Nedenfor finder du slutplaceringen og de specifikke ratings på alle vinene:
01. Chardonnay Cuvée Bois 2004, Les Cretes
02. Chardonnay 2011, Planeta
03. Sauvignon Blanc Quarx 2012, Terlan
04. Colli Orientali del Friuli 2005, Miani
05. Vitovska 2004, Kante
05. Arboreus 2010, Paolo Bea
07. Todi Grechetto Sup. Fiorfiore 2011, Roccafiore
08. Etna Bianco Archineri 2012, Pietradolce
De fleste af vinene er udgået af sortimentet fra de respektive vinhandlere - undtaget de friske årgange. I vintesten online kan du finde oplysninger om pris og forhandler.
Hvis du ønsker at købe nogle af hvidvinene eller italienske hvidvine generelt, så er det vigtigt, at du køber vinene, når de kommer i handlen, og så selv gemmer vinene, til de er perfekt modne.
Det er særligt vigtigt med hvidvine, da de meget hurtigt udgår af handlen, så det er med at være vaks ved havelågen!
God fornøjelse....
Michael Christensen
Vinhulen.dk
Copyright 2014