ITALIENSK ORD |
DANSK OVERSÆTTELSE |
Abboccato |
Halvtør. oprindeligt "nemt til munden". Betegner mild, sødlig vin med noget restsukker. |
Acerbo |
Umoden, sur, grøn |
Aciditá |
Syreindhold |
Acidulo |
Syrlig eller frisk p.g.a. højt syreindhold |
Acino |
Drue |
Acqua |
Vand |
Acuti |
Aggressiv |
Addizionato |
Tilsat |
Affinato in carati |
Lagret på små fade, f.eks. barrique. |
Albeisa |
Piemontesisk dialekt for "fra Alba". Betegner den flasketype som mange Barolo aftappes på, og som også anvendes til andre vine fra Piemonte og Alba. |
Alberello |
"Lille træ". System til opbinding og beskæring af vinstokke som buske eller små træer. Giver lavt drueudbytte men højt alkoholniveau. Bruges mest i Syditalien. |
Alberese |
Kalkstensjord. |
Alcool |
Alkohol. Forkortes på italiensk til GR (GRadi d.v.s. procent) |
Amabile |
"Elskværdig". Halvsød, normalt lidt sødere end abboccato. |
Amaro |
Bitter |
Amarognolo/Ammandorlato |
Mandelagtig, bitter. Meget typisk for mange italienske vine, f.eks. Amarone, Marsala. Positivt udtryk. |
Ambrato |
Ravfarvet, kobberfarvet. Typisk om dessertvine og aperitifvine. |
Ambra |
Ravfarvet udgave af Marsala |
Anidride carbonica |
Kulsyre |
Annata |
Ã…rgang |
Annoso |
Der har lagret mere end 1 år. Svarer til Riserva og bruges i DOC Controguerra, Abruzzo |
Appassimento |
Tørring af druer |
Argilla |
Lerjord |
Argilloso |
Lerholdig jord |
Armonico |
Harmonisk |
Aroma |
Aroma |
Aromatisk |
Aromatisk f.eks. om moscato, prosecco eller traminer |
Aromatizzato |
Tilsat aromastoffer. Om aromatiserende vine, som f.eks. Vermouth, Barolo Chinato o.a. |
Asciutto |
Næsten helt tør |
Assaggio |
Smagning |
Austero |
Streng eller alvorlig. Om en stor rødvin der, som ung, har en høj alkoholstyrke, meget krop og stof. |
Autoclave |
Tank hvori mousserende vine, lavet efter charmat-metoden sættes under kulsyretryk. |
Azienda agraria/Agricola |
Vingård, ejendom, gods der selv dyrker hovedparten af de druer, som anvendes i deres produktion. |
Azienda Vitivinicola |
Vingård, ejendom, gods som næsten udelukkende beskæftiger sig med produktion af druer, frem for andet landbrug. |
Azienda Vinicola |
Vinhus/producent hvis produktion hovedsageligt bygger på indkøbte druer. |
Bacchus |
Vingud i romersk mytologi. |
Barrique |
225 liters træfad til lagring af vin. Fransk udtryk der ligesom fadene kan bruges i Italien. |
Barile |
Fad, som regel af ege- eller kastanjetræ, der indeholder mellem 2.000 og 5.000 liter vin. |
Bianco |
Hvid |
Bicchiere |
Glas, vinglas, drikkeglas. |
Blanc de Blancs |
Fransk udtryk for hvisvin lavet udelukkende på grønne druer. Anvendes på nogle italienske mousserende vine. |
Bordolese |
Bordeauxflaske, indeholdende 0,75 liter. |
Bottaio |
Bødker |
Botte |
Fad, tønde |
Bottega |
Af græsk "apoteka". I vinsammenhæng en mindre, velassorteret vinhandel - tit med udskænkning. |
Bottiglia |
Flaske |
Bouguet |
Vinens duft |
Bricco/Bric |
Piemontesisk betegnelse for en vinmark på toppen af en bakken, hvor forholdene med sol, varme, lys og hældning er optimale. Dvs. tit den bedste vinmark. |
Brillante |
Krystalklar, meget lys, funklende |
Brut |
Fransk betegnelse for tør mousserende vin. Bruges også i Italien. |
Bulk |
Salg af vin i store partier til aftapning hos modtageren. |
Calcare |
Kalkstensjord |
Calcareo |
Kalkholdig |
Calcareo-Argilloso |
kalholdig, leret jord. |
Caldo |
Varm, rund, fyldig |
Cannelino |
Halvsød, især om visse Frascati |
Cannicci |
Sivbakker, der bruges til tørring af druer i Toscana |
Cantina |
"Kælder". Vinkælder, vinstue, vinproducent, vingård. |
Cantine Sociale Cooperativa |
Vinproducerende andelsforetagende. |
Capello Sommerso |
Nedsænket, oversvømmet hat. Under gæringen stiger skind og kerner normalt op til overfladen, hvor de danner et låg, der ligner en hattepuld. Ved hjælp af et filter, en rist eller lignende holdes denne masse af skind og kerner nede under overfladen, så man får udtrukket mere farve, garvesyre m.v. |
Carato |
Lille vinfad. Bruges nogle gange som synonym for barrique. |
Caratello |
Lille vinfad, mindre end carato. Bruges traditionelt til lagring af Vin Santo |
Carico |
Mørk, stærk |
Casa Vinicola |
Vinhus/producent hvis produktion hovedsageligt bygger på indkøbte druer. |
Cascina |
GÃ¥rd. Udtrykket bruges hovedsageligt i Nordvestitalien. |
Castello |
Slot |
Cavatappi |
Proptrækker |
Cerasuolo |
Kirsebærfarvet. Betegner visse rosévine, der normalt er lyserøde eller pink. |
Chaptalisering |
Se zuccheraggio |
Charmat Metodo |
Metode til fremstilling af mousserende vin, hvor anden gæringsrunde foregår i en lukket tank. |
Charmat Lungo |
Forlænget gæring og lagring på bundfaldet. Herved opnåes et resultat, som ligger tættere på det, den ægte champagnemetode giver. |
Chiaretto |
Lyserød |
Chiaro |
Lys, bleg |
Chilogrammo |
Kilo |
Classico |
"Klassisk". Område af historisk betydning indenfor et større DOC- eller DOCG-vinområde, f.eks. Soave Classico eller Chianti Classico. Det oprindelige område for produktionen af den pågældende vin. Ofte de bedste vine. |
Collarino |
Halsetiketten |
Colle/Collina |
Bakke |
Colli/Colline |
Flertal af colle/Collina |
Colore |
Farve |
Coltura promiscua |
Vinstokkene dyrkes sammen med oliventræer og andre afgrøder. |
Coltivatore |
Vindyrker |
Commerciante |
handelsforetagende eller vinaftapper der hovedsageligt arbejder med indkøbte druer eller vin. |
Consorzio |
Frivillig sammenslutning af vinavlere og vinproducenter |
Contenuto |
Indhold |
Cooperativa viticola |
Vinproducerende andelsselskab |
Coppa |
Pokallignende glas, velegnet til søde mousserende vine. |
Cordone |
Espalieringssystem hvor vinstokkenes grene opbindes i lav højde på lange snore, spændt ud mellem 2 stolper. Betegnes ofte "spalliera". |
Corpo |
Krop. Vinens krop og struktur. |
Corposo |
Fyldig krop, ekstrarig. |
Costa |
Bakkeskråning, som vender mod solen. |
Cremant |
Mousserende vin under lidt lavere tryk. Fransk udtryk der undertiden også bruges i Italien. |
Cristallino |
Glasklar farve. Bruges om hvidvin. |
Crosta di pane |
Brødskorpe, en smagsnuance som findes i aromatiske hvidvine. |
Cru |
Enkeltmarksvin med unik beliggenhed, dvs. fordelagtigt mikroklima. Fransk udtryk, som er meget anvendt i Italien, men pudsigt nok ikke officielt tilladt. |
Da bere fresco |
Bør drikkes kold |
Damigiana |
Glasbeholder på ca. 54 liter. Anvendes til transport af unge vine og vine, der ikke skal lagres, typisk til privat brug. Nogle producenter i Barolo bruger den stadig til lagring af deres vine en del af tiden. |
Decreptito |
Om en vin der er død og har mistet sin genkendelighed. |
Degustazione |
Vinsmagning |
Delicato |
Delikat, sart, fin |
DOC |
Denominazione di Origine Controllata. Lovfæstet geografisk oprindelsesgaranti, der trådte i kraft i 1963 og definerer dyrkningsområder, druesorter, udbytte i kilo druer og liter vine, mindst tilladte alkoholstyrke, syreindhold og ofte lagringstid m.v. Der er stor variation i kvalitetsniveauet indenfor samme DOC. |
DOCG |
Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Lovfæstet geografisk oprindelses- og kvalitetsgaranti, der trådte i kraft i 1980 og gælder prøvesmagte og godkendte vine fra områder, hvor der generelt produceres vin af konstant høj kvalitet. |
Dolce |
Sød. Betegnelsen bruges normalt om de sødeste vine, der overhovedet produceres. |
Dorato |
Guldgul, gylden |
Duro |
HÃ¥rd, uharmonisk |
Dry/Ekstra dry |
Anvendt om mousserende vine betyder det halvtør/halvsød. De rigtigt tørre betegnes Brut eller Extra Brut eller Pas Doé |
E |
Et lille "e" på etiketten angiver, at mængden af vin i flasken svarer til det, der er angivet på etiketten og dermed overholder de nøjagtighedskrav, der er fastsat af EU. |
Enologia |
Ønologi. Læren om vin. |
Enologo |
Ønolog. Bruges om en vinekspert. |
Enotecnico |
Italiensk, akademisk grad, der tildeles personer, som har bestået et 4-årigt kursus i vindyrkning og fremstilling ved en landbrugsskole. |
Enoteca |
Vinotek eller vinbibliotek. Finere vinudstilling, ofte med smagning og salg. |
Equilibrato |
Afbalanceret |
Erbaceo |
Græsagtig. Vin med en frisk, lidt umoden smag, der kan minde om græs. Bruges ofte om vine på Cabernet Franc druen. |
Etereo |
Æterisk, flygtig |
Etichetta |
Etiket |
Ettaro |
Hektar |
Ettolitro |
Hektoliter. Svarende til 100 liter. Mængden af færdig vin angives ofte i ettolitro. Det samme gælder fadstørrelser. |
Extra brut |
Meget tør og mousserende. |
Fatto |
Moden |
Fattoria |
Mellemitaliensk vingård. Bestod oprindeligt af flere ejendomme. (Poderi) |
Fermentazione |
Gæring. Bruges både om alkoholgæringen og om den malolaktiske gæring, dvs. æble- og mælkesyregæringen, som afløser den første alkoholgæring. |
Fermentazione naturale |
Naturlig gæring |
Fiacco |
Svag, flad. |
Fiasco |
Flaske. Betegner de tykmavede bastomsvundne flasker fra Chianti, som i dag er blevet sjældenheder. |
Filtrato dolce |
Om most, hvis gæring er blevet afbrudt ved filtrering og centrifugering. Giver sød vin med lav alkoholstyrke - typisk for Moscato-druen. Filtrato Dolce er teknisk set ikke vin. |
Fragrante |
Sprød, levende. |
Franco |
Om en vin der er åben, ligefrem og i god balance. |
Fratelli |
Brødrene. Forkortes F.lli. |
Fresco |
Frisk |
Frizzante |
Let mousserende. Det samme som det franske "petillant" og det tyske "spritzig". |
Frizzantino |
Meget svagt mousserende med en næsten umærkelig perlen. |
Fruttato |
Frugtagtig. Smag og duft af frugt - enten frisk eller moden. |
Fusto |
Fad. I Barolo er det på 700 liter. |
Galestro |
Udbredt jordtype, bestående af en forvitret bjergart. Også om en trebbianobaseret, let hvidvin fra Toscana. |
Callo Nero |
Sort hane. Symbol for sammenslutningen af producenter i Chianti Classico området. Consorzio del Marchio Storico, der står for fremstillingen af 80% af al Chianti Classico. |
Gasificato/Gassato |
Tilsat kulsyre |
Generosso |
Vin med en alkoholstyrke som ligger over gennemsnittet, f.eks. i særlig gode årgange. |
Giallo |
Gul |
Giallo paglierino |
Strågul |
Giovane |
Ung |
Gotto |
lavt, firkantet vinglas - meget anvendt i Veneto. |
Goudron |
Smagsnuance, en blading af tjære og lakrids, typisk for nogle Barolo. |
Gradazione alcolica/Alcoolica |
Alkoholprocent |
Granato |
Granatrød. Granat er en ædelsten med dyb rød farve. |
Grappolo d'Uva |
Drueklase |
Grasso |
En vin der fylder godt i munden p.g.a. høje glycerolindhold. |
Graticci |
Bakker af flettet bambus, siv eller lignende som bruges til at tørre druerne på. I Valpolicella kaldes de "Arele". Bliver efterhånden erstattet af almindelige frugtkasser. |
Gusto |
Smag |
IgT |
Forkortelse af Indicazioni geografiche Tipiche. Svarer til det franske Vin de Pays. En katagori der placerer vinen højere end "vino da tavola" og under DOC, idet kun den geografiske oprindelse er klassifiseret - sammen med farve, druetype og vintype. |
Imbottigliato da |
"Aftappet af" efterfuldt af Castello eller andet f.eks. navn på vinbonde. Kan også erstattes af registreret binavn eller offentlige nummer fra det kommunale aftapperregister. |
Imbottigliato all'origine |
Aftappet på oprindelsesstedet. |
Imperiale |
Flaske af Bordeaux typen indeholdende 6 liter. |
INE |
Forkortelse for "Instituto Nazionale (Commerzio) Estero, som findes trykt på korkpropperne af vin godkendt til eksport til USA. Ses ofte også på en særlig etiket på flaskehalsen. |
Intenso |
Dyb, intens. |
Invecchiato |
Lagret/modnet på enten fad eller flaske. Udtrykket må bruges på de enkelte DOC-vine, hvor det angiver en lovfæstet lagringstid. |
Invecchiamento |
Lagring |
Lacrima |
Tåre. Om vin, der fremstilles ved at lade druernes egenvægt presse mosten frem. I overført betydning om vin, som kommer fra druer, der kun er blevet presset let og nænsomt. |
Leggero |
Let, behagelig |
Limpido |
Klar |
Liquoroso |
Med højt alkoholindhold ofte om hedvin, dvs. vin der kan være, men ikke nødvendigvis er, tilsat alkohol. Udtrykket bruges både om søde og tørre vine. |
Litro |
Liter |
Marchio depositato |
Registreret varemærke. |
Macerazione carbonica |
Kulsyregæring. Druerne holdes hele i lukkede ståltanke, hvor gæringen foregår under kulsyretryk. Resultatet er friske, frugtagtige vine. Bruges til Novello-vine. |
Marsalato/Maderizzato |
Om vine, som gennem langsom iltning har udviklet en bouguet, der minder om Marsala eller Madeira. Kan være et positivt udtryk i forbindelse med aperifif- og dessertvine. Ellers negativt. |
Maso |
Ejendom eller vingård i Trentino- eller Veronaområdet. |
Mattone |
"Mursten". Om den farve en vellagret rødvin typisk antager. |
Metodo classico/Tradizionale |
De oftest brugte betegnelser om mousserende vine, fremstillet efter Champagne metoden, dvs. vine der er kommet under kulsyretryk ved flaskegæring. |
Millesimato |
Mousserende vin fra en enkelt årgang eller en enkelt druehøst. Svarer til det engelske "vintage". |
Mistella |
Druemost iblandet alkohol eller brandy med alkoholstyrke over 16% til fremstilling af Marsala. |
Morbido |
Blød. Anvendes om en vin, der er rund, blød og moden. |
Mosto |
Druemost |
Mosto concentrato |
Koncentreret druemost |
Mosto cotto |
Kogt druemost. Bruges i nogle Marsala-typer og til fremstilling af "aceto balsamico" (italiensk rødvinseddike". |
Mosto fiore |
Druesaft, løbet fra let pressede druer. |
Muffa nobile |
Ædel rådenskab som følge af mugsvampen Botrytis Cinerea |
Nerbo |
Om en velstruktureret vin, der har krop og karakter. |
Nero |
Sort |
Neutro |
Neutaltsmagende, dvs. med lavt syreindhold |
Non disperdere il Vetro nell'ambiente |
"Smid ikke den tomme flaske hvor som helst". Undgå at tilsvine miljøet. |
Novello |
Årets nye vin, normalt rød. Samme som det franske Nouveau, kendt fra f.eks. Beaujolais. Vinen kan tidligst frigives den 6. november i høståret og skal tappes på flaske senest den 31. december samme år. |
Odore |
Lugt, duft. |
Opaco |
Uigennemsigtig. negativt udtryk. |
Ordinario |
Om en vin der er korrekt lavet, men fremtræder lidt anonymt i sine smagskaraktaristika. |
Organolettico |
Organoleptisk. Om en analytisk vurdering der foretages med de menneskelige sanser - syn, duft og smag. |
Oro |
Guld. Om vine der har en dyb, gul farve, f.eks. visse Marsala vine og en række andre dessertvine. |
Ossidazione |
Iltning |
Ossigenazione |
Iltning af vin, f.eks. ved omhældning på karaffel. |
Paglierino |
Lys, strågul farve. |
Pallido |
Bleg |
Passante |
Velsmagende. Om en vin, der uden at være enestående er tiltalende, nem at drikke og uforpligtende. |
Passito |
Halvtørrede druer, der bruges til en kraftig, ofte sød, vin. Udtrykket bruges både om vinen og de halvtørrede druer. |
Pastoso |
Halvtør, fyldig, rund. |
Peduncolo |
Stilken der forbinder drueklasen med vinstokken. |
Pergola |
Opbindingssystem hvor vinstokkenes grene bindes højt på retvinklede stolper. Mest kendt som "Pergola Trentina" fra Adigedalen. |
Pieno |
Fyldig, indholdsrig |
Pigiate a Piedi |
De anvendte druer er fodtrampede, dvs. knust med de bre fødder i store kar. Ses sjældent. |
Pigiatura |
Presning af druer. |
Podere |
GÃ¥rd eller gods. Flertal "Poderi". |
Poggio |
Bakke |
Povero |
Tynd, pauver |
Predicato |
Super Vino da Tavola fra det centrale Toscana, hvor førende producenter har skabt deres eget klassifikationssystem med strenge krav til druer, dyrkning og lagring. |
Produttore |
Producent |
Profumato |
Om en vin med kraftig, rig bouquet |
Profumo |
Duft. Positivt udtryk. |
Pronta beva |
Bør ikke gemmes. Klar til at drikke. |
Putto |
Nøgen barnefigur kendt fra rennæssance kunsten. Symbol for en sammenslutning af Chianti producenter fra området uden for Chianti Classico området. |
QbA |
Qualitetswein Bestimmter Anbaugebiete. Findes på vinetiketter i det tysksprogede Sydtyrol - svarer til DOC |
Quintale |
Hektokilo, dvs. 100 kilo. Udbytte pr. hektar opgives i "quintale". |
Raffreddato |
Afkølet |
Recia |
"Øren" på veronesisk. Betegner den øverste og mest modne del af en vindrueklase. |
Recioto |
Betegner kraftige, alkoholrige vine, lavet af halvtørrede druer. Oftest sød, men findes også tør som f.eks. i Amarone. Mest brugt i forbindelse med vine fra Valpolicella, Soave og Gambellara i Veneto. |
Resa |
Udbytte, BÃ¥de i kilo druer og i antal producerede liter. |
Residui |
Restsukker efter gæring |
Rimontaggio |
Metode til at udtrække mere farve, garvesyre m.v. af drueskinene ved at pumpe most eller vin over dem under gæring. |
Ripasso |
Metode til at bibringe ung vin ekstra alkohol, farve, garvesyre, ekstrakt og syre. Vinen hældes på fade med ufiltreret/ikkepresset bundfald, rigt på sukker og gærrester, hvorved en ny gæring starter. |
Riserva |
Bruges kun i forbindelse med DOC og DOCG vine, der har fået ekstra lang lagring. Minimumslagringstiden er officielt fastsat og skifter fra distrikt til distrikt og fra vin til vin. |
Riserva speciale |
Som riserva, men med yderligere lagringstid. Sjælden. |
Rubusto |
Kraftig vin med megen farve, alkohol og tannin. |
Ronco |
Friulansk betegnelse for en vinmark anlagt i terasser. |
Rosato |
Rosé |
Rossissimi |
Ultrarød |
Rosso |
Rød |
Rotondo |
Rund og blød |
Rubino |
Rubinrød. Typisk for unge vine. |
Sapore |
Smag |
Sapido |
Saftig |
Secco |
Tør. Men mousserende vine, der er secco, indeholder noget sukker og er derfor ikke tørre. |
Semisecco |
Halvtør (abbocato) eller halvsød (amabile) |
Serbevole |
Holdbar |
Sforzato |
Passitometode fra Valtellina, Lombardiet, til at øge alkoholstyrken og højne kvaliteten af en vin. |
Sfuzo |
"Løsvægt". Bulkvin. |
Solera |
Lagringsmetode, hvor vin, der lagrer på egefade, bliver "toppet op" med små mængder af ung/yngre vin. Benyttes i den spanske sherryproduktion og ses af og til på Sicilien og Sardinien. |
Soleras |
Marsalatype |
Sommelier |
Vintjener. Fransk betegnelse, der også bruges i Italien. |
Sori/Suri |
Piemontesisk udtryk om den del af en skråning, der får mest sol, normalt den sydvendte, men man kan også se udtryk som "Sori del Mattino", som betyder med morgensol og "Sori della Sera", som betyder med aftensol. |
Sottile |
Tynd. Om en alkoholsvag vin. |
Spalliera |
Se under Cordone |
Spritz |
Drik bestående af 2/3 hvidvin og 1/3 mineralvand. Populær i Norditalien om sommeren - ofte tilsat en skive citron. |
Spumante |
Mousserende |
Stravecchio |
Meget gammel. Sjælden betegnelse. |
Sughero |
Kork |
Sulla Vena |
Lidt sødlig. Det samme som "abboccato". |
Superiore |
Btegnelse der må bruges på nogle DOC vine, som opfylder krav om højere alkoholprocent, og i de fleste tilfælde også længere lagringstid. |
Svinatura |
Den første omstilkning, hvor den færdige vin skilles fra sit bundfald. |
Tannico |
Garvesyreholdig, tanninholdig. |
Tappo di sughero |
Korkprop |
Tappo a corona |
Kapsel |
Tappo a vite |
Skruelåg |
Tartufi |
Trøfler |
Tendone |
Opbindingssysteem hvor grenene bindes højt, ofte op i 2 - 2,5 meter på et gitterværk eller snore. |
Tenue |
Sart, let, fin. |
Tini |
Opretstående trækar i modsætning til et liggende kar, der betegnes "botte". |
Tipico |
Typisk. Genkendelig som hørende til det pågældende distrikt. |
Titolato |
Sammenslutningen af vinproducenter i Toscana, som markedsfører deres bedste DOC- og DOCG-vine under dette navn. |
Tonnellata |
Ton, dvs. 1.000 kilo. |
Torbido |
Uklar |
Tranquillo |
Stille. Modsat frissante/vivace |
Travaso |
Omstilkning |
Uva |
Drue |
Vecchio |
Gammel. Betegnelsen anvendes i Chianti-lovgivningen fra før 1984 om vin, der havde lagret i 2 år. |
Vellutato |
Fløjlsagtig blød. |
Vendemmia |
Vinhøst. Bruges også i betydningen årgang |
Verdognolo |
Grønlig |
Vetro |
Glas |
Vigna/Vigneto |
Vinmark |
Vignaiolo |
Vindyrker |
Vigoroso |
Kraftig. Rig på alkohol, frugtsyre og krop. |
VIDE |
Vitivinicoltori Italiani Di Eccellenza. Sammenslutningen af ca. 30 vinproducenter, fordelt over det meste af Italien, som kun producerer vin af druer fra egne marker. Hvert års vin og fad skal klare en uvildig, streng kontrol, analyse og smagning, før de må sælges under VIDE-logoet. |
Vinaio |
Vinhandel. Mere jævn end enoteca. |
Vin brulé |
Rødvin kogt med appelsinskal, kanel, nellike og sukker. God mod forkølelse. Minder lidt om gløgg. |
Vinificatione |
Vinifikation, vinfremstilling. |
Vino |
Vin |
Vino da Pasto |
Hverdagsvin |
Vino da taglio |
Blandingsvin. Normalt rød, kraftigm neutral og meget farveholdig. |
Vino da Tavolo (VdT). |
Bordvin. Laveste katagori u hierakiet, modsvarende den franske Vin de Table og den tyske Tafelwein. En stor del af den italienske vinproduktion falder under denne katagori, og hovedparten bliver aldrig aftappet på flaske. I givet fald må kun farven angives på etiketten. |
Vino da Tavola con indicazione geografica. |
Bordvin fra et afgrænset geografisk område. En uddøende katagori - de fleste af vinene herfra vil i fremtiden blive klassificeret under IgT. Nogle af Italiens bedste vine, som ikke kunne indplaceres under DOC- og DOCG-systemet, har været placeret i denne katagori. |
Vinoso |
Vinøs, med smag af friskpressede druer. |
Vino tipico |
En katagori, der har været meget lidt anvendt, og som er forsvundet, hvorefter de fleste vine herfra er kommet under IgT-klassifikationen. |
Vin Santo |
Sød eller tør, ravgylden aperitif- eller desservin, fremstillet af halvtørrede grønne druer, som gennemgår en lang lagring på små træfade (caratelli). |
Vite |
Vinstok, vinplante. |
Vitigno |
Det samme som "vite" |
Viticoltore |
Vindyrker |
Viticoltura |
Vinavl |
Vitigno |
Vinplantesort. Monovitigno angiver, at en vin eller en grappa er fremstillet af een sort. |
Vitis Vinifera |
Botanisk navn for den kultiverede vinplante, der alene må bruges til fremstilling af vin. Der findes flere tusinde Vitis Vinifera. |
Vivace |
Livlig, levende. Det samme som frizzante dvs. let perlende/let mousserende. |
VQPRD |
Fælles EU forkortelse for kvalitetsvine, produceret i afgrænsede områder, dvs. franske AOC, spanske DO, portugisiske RD, tyske QbA, italienske DOC/DOCG og græske Oinos Topikos. |
VSQPRD |
Fælles EU forkortelse for mousserende kvalitetsvine. Må i Italien bruges om Spumante DOC |
Zuccheri |
Druesukker |
Zuccheraggio |
Chaptalisering, Tilsætning af sukker til mosten for at hæve alkoholprocenten. Forbudt i Italien. |