MALVIRA

Che Fe, Borgergade 17A, 1300 København K.

WINEMAKERS DINNER

Malvira 2014
Malvira 2014 Som faste læsere af Vinhulen.dk's artikler, så ved I, at vi er glade for at deltage i Winemakers Dinners, og vi er altid glade, når de afholdes på Biotrattoria Ché Fé i indre København, for så ledsages vinene af altid god mad!

Denne lørdag middag i oktober var yours truly og min skønne ledsager mødt frem til en smagning af vinene fra Roero fra producenten Malvira, der har til huse i Canale.
Vi befinder os i vinregionen Piemonte.

Ved denne seance havde vinproducenten sendt export manager Karen Thomsen, der oprindeligt kommer fra Norge, men som også fungerer fint på engelsk!

Du ser Karen på billedet til højre!

Winemakers Dinners er altid en fordel for alle parter - vinhandler, vinproducent, restaurant og forbrugere.

Vinhandlerne sælger vin. Vinproducenten gør det samme.

Malvira 2014 Restauranten fylder bordene og tjener penge, og forbrugerne får lejlighed til at smage en masse vin og mad til en meget billigere pris, end hvis man selv skulle betale det hele!

Malvira er primært kendt for sine hvide vine, men det skulle vise sig, at de bestemt også magter opgaven med rødvin, og de er MEGET holdbare. Det kommer vi tilbage til.

Vi startede med at få serveret et glas af Malvira's Roero Arneis 2012, der er en lille smuk hverdagshvidvin til 149,95.

Vinen er på 100% Arneis drue, og den ligger i ståltank i 4-8 måneder - altså uden fadlagring.

Vinen kan trække 1 glas vurderingsmæssigt, og det beskriver jo, at vinen er god, og længere skal vi heller ikke op. Lidt ordinær med tone af æblemost og endnu bittertoner i smagen, men den fungerer godt til mad.

Til denne ret dyre hverdagsvin serverede Ché Fé's kok Alessandro sine formiddable Arancini-kugler, der er en virkelig lækkerbisken, som man næppe bliver træt af!

I skal ikke snydes for historien om Malvira!

Malvira stammer fra 2 italienske ord på piemontesisk - mal og vira. Mal betyder dårligt, og vira betyder vendt. Det refererer til, at vingården oprindeligt lå vendt mod nord, hvor man normalt ville regne med, at vingården burde vende mod syd, som man kunne forvente.


Malvira 2014
I 1989 flyttede vineriet fra Canales centrum til den lille by Canova.

Malvira blev etableret i 1950'erne under ledelse af Giuseppe Damonte, der er far til de nuværende ejere Massimo og Roberto.

Massimo varetager i dag vinmarkerne, mens Roberto laver vinene. Malvira fremstiller omkring 360.000 flasker vin om året, så vi har at gøre med en relativt større producent efter italiensk målestok.

Malvira besidder 42 hektarer vinmarker i 4 regioner - Canale, Monteu Roero, Castellinaldo og Monta.

Da man oprindeligt skulle designe Malvira's etiketter holdt man fast i en gammel tradition med, at man brugte symboler fra tarot-kort. Her er hjulet et vigtigt symbol, og på Roero DOCG vinene har man et symbol bestående af en engel og en drage fastgjort til et hjul.

Det er samme symbol, der byder gæsterne velkomne på indgangsporten!

Nu var vi så kommet frem til hvidvinen Roero Arneis Trinita 2012.

Igen en vin på 100% Arneis. Gæringen sker i rustfrit stål, mens lagringen foregår 90% i rustfri stål i 6 måneder, og 10% ligger på franske fade i 6 måneder.

Der er klart lidt mere substans i denne vin i forhold til den almindelige, dagligdags hvidvin, som vi først omtalte. Denne vin koster kr. 199,95.

Malvira 2014
Til denne vin havde Alessandro fremtryllet en fiskecarpaccio på råmarineret basis med friske, sarte urter. Nok lige lovlig kold den pågældende dag, men den smagte fremragende!

Du kan se den smukke ret til venstre på billedet....

Malvira laver faktisk hele 18 forskellige vine, hvoraf 7 er hvide, 1 er rosé, 8 er rødvine og 2 er dessertvine. Det er et uhyggeligt stort varesortiment at frembringe, men vi må sige, at det går rigtig godt.

SÃ¥ var vi kommet til Langhe TreUve, der ligeledes er en hvidvin.

Vinen er lavet på 40% Chardonnay, 40% Sauvignon Blanc og 20% Arneis. Gæret i franske fade og herefter lagt 10-12 måneder i franske fade for lagring og slutteligt 12 måneder på flaske, inden den er klar til at gå i handlen.

Vinen koster kr. 169,95 pr. flaske.

Ché Fé bød gæsterne på hjemmelavede ravioli med fyld af cremet græskarfyld. Virkelig en velsmagende og frisk ret, der supplerede den flotte hvidvin gevaldigt.

Udover mad og vin havde jeg lejlighed til at hilse på gamle venner i lokalet. Det er som om, at vin og mad bringer os alle sammen fra tid til anden, og det er superhyggeligt :-)




Malvira 2014
Malvira 2014 Nu skiftede scenen så til 2 klasssikere på mere end 1 måde.

Først og fremmest var vi kommet til rødvinene, men vi var samtidigt også kommet til lidt ældre og modne årgange, der skulle vise sig at være meget holdbare og med mulighed for yderligere lagring.

Hovedretten denne dag var kalvekød i tynde skiver med tilbehør af lidt grøntsager og ovnbagte, cremede kartofler.

Til denne begivenhed fik vi 2 vine i glasset.

I det ene glas fik vi Roero Riserva Renesio 2007, der er lavet på 100% nebbiolo drue. Den ligger 24 måneder på franske fade, hvorefter den hviler 12 måneder i flaske.

Hemmeligheden er en meget lang skindkontakt med mosten i indledende fase, hvor vi er langt højere oppe i antal dage, end man næsten ser noget andet sted. Det betyder, at vinen tilføres ekstra mange tanniner, der giver en usædvanlig lang holdbarhed, hvilket også smages.

Denne vin koster kr. 364,95 pr. flaske.

Malvira 2014
Malvira 2014 I det andet glas var vi modtagere af Roero Superiore Trinita 2000, der ligeledes er på 100% Nebbiolo. Den ligger også på franske fade i 24 måneder og hviler på flaske i yderligere 12 måneder.

Igen giver lang skindkontakt meget tannin i vinen, og det giver holdbarhed.

Denne vin koster kr. 399,95 pr. flaske.

Alt imens vi nød vine og mad kunne Karen Thomsen underholde med Malvira's historie og baggrund.

Malvira startede faktisk først i 1970 med at producere tørre hvidvine. Indstil da havde man alene lavet relativt søde vine, fordi teknikken ikke rakte til kvalitetsprodukter før 70'erne. Dengang var der tale om regulær konsumvin.

Vældigt interessant at høre lidt om vinene og historien bag, mens man hyggede sig med mad og vin.



Malvira 2014
Den sidste vin denne dag var Brachetto Birbet, og så er vi gået på dessertvin på 100% Brachetto drue - endda den lokal Brachetto lungo del Roero.

Den bliver alene til på ståltank og indeholder ca. 100-120 gram sukker pr. liter, så det er bestemt en sød vin. Den skader ingen, kan man sige. Undertegnede fandt den dejlig og forfriskende, men den er ikke så kraftig og ikke så intens, som jeg personligt kunne have ønsket.

Her kom Ché Fé igen ind i billedet med en desserttallerken med ost. Jeg havde frygtet ged og får, men til min store tilfredsstillelse skulle vi have ost på ko, og den var tilmed dyppet i honning og overdrysset med mandler.

Det var svært ikke at finde et smil frem med dessertvin i den ene hånd og dejlig dessert i den anden.

Vinen koster kr. 159,95 pr. flaske.

En dejlig winemakers dinner fandt sin ende med dessertvinen...

Malvira 2014

Vi har nedenfor lavet en oversigt over vinene, og så kan du klikke på den specifikke vin, hvor du ønsker at se vor anmeldelse/rating direkte i vindatabasen Online fra 25. oktober 2014:

Roero Arneis 2012, Malvira
Roero Arneis Trinita 2012, Malvira
Langhe Bianco TreUve 2007, Malvira
Roero Riserva Renesio 2007, Malvira
Roero Sup. Trinita 2000, Malvira
Brachetto Birbet 2013, Malvira

Hermed var denne seance tilendebragt.

Mætte og tilfredsstillede kunne vi rejse os fra Biotrattoria Ché Fé's hyggelige lokaler og fremragende mad og forsvinde ud i indre København en oplevelse rigere...

Som tidligere skrevet kan disse winemakers dinner anbefales. Det er på alle måder attraktivt!

Du finder Biotrattoria Ché Fè på intetnettet her: Biotrattoria Ché Fè

Du finder vinene fra Malvira hos Theis Vine på intetnettet her: Theis Vine

God fornøjelse....




Michael Christensen
Vinhulen.dk
Copyright 2014