Nicola Chionetti - Smagning af producentens vine.

Nicola Chionetti

Mandag den 11. november var vi samlet til smagning af vine fra Dogliani producenten Chionetti i Distinto vines nye lokaler på Amerika Plads, hvor Frank Gooding havde fornøjelsen af at deltage.

Chionetti har eksisteret siden 1912, og blev grundlagt af Giuseppe Chionetti.

I dag drives det af Nicola Chionetti, som er femte generation på vingården.

På aftenen, i de hyggelige lokaler, var det Nicola selv, der var kommet til København for at fortælle om Chionettis historie, vine og sin passion for vinene.

Vi er i Dogliani i Piemonte og har laver producenten primært vine på 100% Dolcetto.

I modsætning Barolo og Barbaresco, hvor Dolcetto er hensat til bunden af marken eller skyggesiden, dyrkes den her på de bedste lokationer på parcellerne.

Chionetti's primære område er San Luigi dalen, hvor der er blevet dyrket Dolcetto siden middelalderen, og som er den ældste del af Dogliani.

Da hele Piedmonte skråner op imod alperne, er Dogliani et noget højere beliggende vinområde end Barolo og Barbaresco, og dette gør, at det holder en lavere temperatur. Dette er en vigtig detalje, da høstperioden for Dolcetto er fra sen juli til omkring den første september.
Nicola Chionetti

Den lavere temperatur gør det muligt for druerne at udvikle mere syre i balance med, at de ikke udvikler for meget sukker. Derved bliver det en mere lagringsegnet Dolcetto end sine naboer dyrket på lavere liggende marker.

Chionettis marker ligger alle mellem 300 og 700 meters højde. Alle producentens vine produceres i dag økologisk og uden filtrering.

2015 til 2017 var store årgange i Dogliani, og selv om 2017 var en meget varm årgang, målt på højeste målte temperaturer, var årgangen ikke så høj målt i gennemsnitstemperatur.

Da både sommer og vinter var meget tørre, måtte planterne kæmpe hårdt for at yde et udbytte. Så køligheden fra højden og tørken gav et højt syreindhold, som gjorde, at sukkerindholdet ikke blev for højt i druerne, og de derfor ikke udviklede det lidt brændte marmelade-indtryk, der ellers kan ramme varme årgange.

Nedenfor kan du se hvad vi var så heldige at smage på dagen og vores smagenoter.

Men inden I når dertil lige et par personlige kommentarer fra undertegnede.

Glem alt om de Dolcetto'er, du har smagt fra Barolo producenterne. De skal drikkes unge, og har ikke rygraden til at udvikle sig yderligere i flasken på sigt.

Nicola Chionetti
Dolcetto fra Dogliani er nærmest en helt anden vin. Her er der syre og tannin til at bære, uden at de har været på hverken små eller ristede fade.

Det er vigtigt skelne de to typer fra hinanden.

I Dogliani er der tale om vine, der når de er modne, egner sig bedst til grillet kød med krydderurter og efterårets simreretter.

Og så kommer vi ikke uden om prisen - det er et helt andet indgangsniveau til velproduceret Piemonte vin og i mine øjne et bedre glas end billigt produceret Barolo eller Barbaresco.

San Luigi er deres indgangsvin, enkeltmark, dyrket på blandet jordbund, 10 dage maceration og 1 år på stål og flaske. Vinen koster kr. 139,00.

Her er der tale om en Dolcetto, der kræver, at den har fået lidt lagring. Vi smagte den helt friske 2017, og den var ikke helt sluppet af med et lidt kantet indtryk. Vi smagte samme vin i 2006 og her var der, trods de mange tertiære toner, stadigvæk liv i vinen og et pænt indtryk.
Ville personligt gerne smage den 7-8 år gammel, hvor balancen nok ville være i top.

Briccolero - enkeltmark, dyrket på mere kalkholdig jordbund, 15 dages maceration, lagres et år (85-90% i cementtanke og resten i store egefade) inkl. lidt tid på flaske. Vinen koster kr. 159,00.

Nicola Chionetti
Her er der betydelig mere balance imellem frugt og syre, og allerede i årgang 2017 er den mere åben og drikkeklar. Vi smagte den på aftenen også i 2010, og her var den virkelig imponerende i sin balance og komplekse smagsindtryk.
Ville dog tro at 2017 allerede om et års tid ville have udviklet sig til et virkeligt lækkert glas vin.

Her kigger jeg personligt på prisen og ville uden at blinke ofre de kr. 30,00 ekstra i forhold til San Luigi. Du får en oplevelse der lagt overstiger prisforskellen.

La Costa - topvinen, enkeltmark, dyrket på kalkholdig jordbund, 21 dages maceration, 2 år i store egetræsfade inkl. hvad e kalder en lang hvileperiode på flaske. Vinen koster kr. 199,00.

Her stepper producenten op på lagringstiden inden flaskningen, og vi hoppede derfor tilbage til 2016.

Igen en utrolig velkomponeret og kompleks vin. Den ekstra lagring var tydelig, og dens lagringspotentiale burde derfor være i top. På dagen udtrykte den sig dog mere som typemæssig forskellig fra Briccolero end en større appellation.

Har ikke smagt den i ældre årgang, men vil dog helt sikkert tro, at den vil udvikle sig til en mere kompleks vin, der vil spille på flere strenge med alderen. Så må man jo håbe, man får lejlighed til at smage det igen.

SÃ¥ kom vi til Barolo Primo og Pianpolvere 2015.
Nicola Chionetti
Dette er Chionetti's to Barolo'er, som er en nylig tilføjelse til deres klassiske Dogliani Dolcettoer.

Primo, er som navnet antyder, deres første, og ligger ligesom Pianpolvere i Bussia. Dette har de dog valgt ikke at reklamere med, for at man ikke skal forveksle de to.

Det er lidt tidligt at vurdere de to vine, da de begge bærer præg af at være meget "unge", og især Pianpolvere var meget lukket ned på aftenen.

Det der dog er værd at nævne er, at de begge bliver lagret i store, ikke ristede fade af fransk eg.

Især i Primo var stilen både elegant og feminin. Mere burgundisk end nogle af de kraftigere Barolo'er og Barbaresco'er, vi tit ser i dag.

Så jeg vil personligt glæde mig til at se deres udvikling, da stilen er utrolig tiltalende.

San Luigi laves på 30 år unge stokke, Briccolero på 50 år gamle stokke og La Costa på stokke plantet i 1956 og som gav sin første klassificerede vin i 1978.

Nedenfor kan du se de smagte vine. Du klikker blot på selve vinen, og så kan du se den fulde smagenote i vindatabasen Online fra lørdag, den 30.november 2019...

Nicola Chionetti


Dogliani San Luigi 2017, Nicola Chionetti
Dogliani Briccolero 2017, Nicola Chionetti
Dogliani La Costa 2016, Nicola Chionetti
Dogliani San Luigi 2006, Nicola Chionetti
Dogliani Briccolero 2010, Nicola Chionetti
Barolo Primo 2015, Nicola Chionetti
Barolo Bussia Vigna Pianpolvere 2015, Nicola Chionetti

Og så vil vi gerne sige tak til Nicloa Chionetti for en lærerig aften og Distinto for invitationen.

Såremt du har fået lyst til at stifte bekendtskab med nogle af de herlige vine, så finder du importørens website her:

Distinto

God fornøjelse

Vinhulen.dk
Frank Gooding
Copyright 2019