Nino Franco - Prosecco smagning

Arrangeret af Philipson Wine
Le Sommelier, Bredgade 63, 1260 København



Se Vinhulen.dk's arkiv over vinartikler og andre vinsmagninger her: Vinartikler og temasmagninger.

Nino Franco 2015

Torsdag den 3. september 2015 var Vinhulen.dk inviteret af Philipson Wine til en smagning af topproducenten Nino Franco's store udvalg af Prosecco på Restaurant Le Sommelier i Bredgade i København.

Primo Franco, billedet til venstre, der er 3. generation af familievirksomheden, havde lagt vejen forbi Danmark for at præsentere den nye årgang af de mousserende vine, og Primo Franco havde tilmed medbragt et par ældre årgange af denne herlige italienske mousserende vin. En sjælden lejlighed til at smage "gamle" årgange af Prosecco.

Nino Franco regnes som én af de ypperligste producenter af Prosecco. Produktionen foregår i regionen Veneto, og Nino Franco hører til i Valdobbiadene nord for Venedig ved foden af alperne.

Nino Franco blev etableret i 1919 af Antonio Franco. Nino Franco ligger lige i centrum af Valdobbiadene - ikke så langt fra vinmarkerne - der alle ligger i DOCG zonen (se senere).

Efter Antonio's død overtog sønnen Nino produktionen, og i 1982 kom den nuværende ejer Primo Franco til efter faderens død i en alder af bare 61.

Primo Franco er i dag 67 år og i fuld vigør. Levende og passioneret fortalte Primo om Nino Franco, filosofien bag familieforetagendet, som han driver sammen med fruen Annalisa og datteren Silvia.


Nino Franco 2015
Silvia er i dag meget betydende for Nino Franco og overtager hver dag mere og mere ansvar som en glidende proces i generationsskiftet, som Primo selv erindrer ikke var så nemt, da han skulle overtage fra faderen, da Primo og faderen ikke havde samme filosofi om vinfremstilling.

Primo har i meget stor grad hævet kvaliteten i vinene, sørget for fremdriften på det internationale marked og stædigt holdt fast ved, at kun de traditionelle vine skulle have plads i produktsortimentet.

Prosecco er blevet mere og mere kendt i Danmark og internationalt over de seneste 5 år, og efterspørgslen er eksploderet!

Undertegnede vil henføre dette til den italienske vinlovgivning, der tog en afgørende drejning i 2009, hvor man efterfølgende alene kunne sælge Prosecco, såfremt flaskerne efter navnet Prosecco bar enten DOC eller DOCG.

Dermed også sagt, at 2009 var året, hvor DOCG kom til Prosecco på typerne:
Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG
Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG
Colli Asolani Prosecco DOCG

Nino Franco 2015
Kombinationen af DOCG (den højeste italienske udmærkelse) kombineret med det mundrette ord "Prosecco" gav verden noget, der var til at forstå og ikke mindst efterspørge.

Hvor der før var DOC og IGT vine fra et meget stort område, blev der nu kun DOCG og DOC vine tilbage, da alle gamle IGT blev erstattet af Prosecco DOC.

Prosecco DOC må produceres i 9 provinser - Treviso, Vicenza, Padova, Belluno, Venezia, Pordenone, Udine, Gorizia og Trieste.

Prosecco DOCG må alene produceres i kerneområdet Conegliano Valdobbiadene i kommunerne Conegliano, San Vendemiano, Colle Umberto, Vittorio Veneto, Tarzo, Cison di Valmarino, San Pietro di Feletto, Refrontolo, Susegana, Pieve di Soligo, Farra di Soligo, Follina, Miane, Vidor, og Valdobbiadene

Denne formiddag skulle vi smage følgende vine:

Valdobbiadene Prosecco Superiore Rustico DOCG 2014
Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut DOCG 2014
Valdobbiadene Prosecco Superiore Vigneto della Riva di San Floriano DOCG 2014

Nino Franco 2015
Prosecco Grave di Stecca 2011 DOCG
Prosecco Grave di Stecca 2008 DOCG
Valdobbiadene Prosecco Superiore Primo Franco DOCG 2014
Valdobbiadene Prosecco Superiore Primo Franco DOCG 2003
Valdobbiadene Prosecco Superiore di Cartizze DOCG 2014

Den opmærksomme læser vil straks se, at alle vinene fra Nino Franco er DOCG vine - højeste kvalitet og bedste produktionsområde.

I 2011 blev der produceret 1.351.345 hektoliter Prosecco og 528.198 hektoliter Conegliano Valdobbiadene.

Hele området producerer ca. 400 millioner flasker Prosecco om året, mens Valdobbiadene står for ca. 70-72 millioner flasker, så der er tale om en meget stor mængde vin (større end Champagne med omkring 300 millioner flasker vin). Der produceres på ca. 24.000 hektarer vinmarker, så også området er meget stort.

Primo Franco fortalte, at når man kommer ind i kerneområdet af Valdobbiadene, så foregår alt arbejde i marken omkring høst m.v. manuelt.

Nino Franco 2015

Det betyder, at der går ca. 500 mandetimer til håndteringen af 1 hektar jord! Derfor er kvalitets-prosecco ikke billigt.

Prosecco er kendetegnet ved, at man alene må bruge 100% Prosecco drue - kaldet Glera.

Det er så faktisk ikke helt rigtigt, for vinlovgivningen siger minimum 85% Glera og højest 15& andre druer i form af Verdiso, Bianchetta trevigiana, Perera og/eller Glera lunga.

Høstudbyttet for Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG er maksimalt 135 quintals pr. hektar. Hvis ordet "Rive" stiger kravet til 130 quintals pr. hektar. Alkoholprocenten skal være minimum 10,5 procent.

Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG er helt nede på 120 quintals pr. hektar. Alkoholprocenten skal være på minimum 11,5%.

Quintal er en international måleenhed for vægt, hvor 1 quintal er lig 100 kilo. Du kan derfor regne med, at kravet til maksimalt høstudbytte er 13,5 - 12,0 tons druer pr. hektar, jf. ovenstående.

Nino Franco 2015

Denne formiddag smagte vi os gennem ovennævnte vine i behørig rækkefølge, og du kan se Vinhulen.dk's vurderinger af vinene ved at klikke på de enkelte vine nedenfor:

Valdobbiadene Prosecco Superiore Rustico DOCG 2014, Nino Franco
Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut DOCG 2014, Nino Franco
Valdobbiadene Prosecco Superiore Vigneto della Riva di San Floriano DOCG 2014, Nino Franco
Prosecco Grave di Stecca 2011 DOCG, Nino Franco
Prosecco Grave di Stecca 2008 DOCG, Nino Franco
Valdobbiadene Prosecco Superiore Primo Franco DOCG 2014, Nino Franco
Valdobbiadene Prosecco Superiore Primo Franco DOCG 2003, Nino Franco
Valdobbiadene Prosecco Superiore di Cartizze DOCG 2014, Nino Franco

Som noget helt særligt på denne dag havde Primo Franco medbragt ældre årgange af Prosecco - det smager man ikke hver dag!

Det er det mest spændende af alt - man møder noget, som man ikke har stiftet bekendtskab med tidligere.

Nino Franco 2015

Kan Prosecco så holde over årene? Jo, der er ingen tvivl om, at Valdobbiadene Prosecco Superiore Primo Franco DOCG 2003 holdte hele vejen hjem.

Med et sukkerindhold på 30 gram pr. liter, så er sødmen med til at holde balancen efter årene gang.

Prosecco Grave di Stecca 2008 DOCG er "kun" 7 år gammel, og den holder fint, men den har allerede de let oxyderede noter, som undertegnede personligt ikke altid er vild med i mousserende vine, men absolut værd at drikke.

Grave di Stecca er iøvrigt ejendommen, hvor familien Franco bor. Ejendommen består af Casa Rosso, hvor familien bor, 4 hektarer marker, hvoraf 2,5 anvendes til vinproduktion, og så ligger marken 100 meter fra centrum af Valdobbiadene. I mange år ejede Nino Franco kun en del af ejendommen, men siden 2005 har de ejet det hele.


Nino Franco 2015

Efter en virkelig fin vinsmagning under kyndig vejledning fra Primo Franco kunne vi nyde en let frokost fra Le Sommelier.

I dagens anledning en 2-retters frokost med fisk som hovedtema. Undertegnede må sige, at Le Sommelier's kreationer altid sidder lige i skabet. Kombinationen af ekstremt opmærksomt personale, et topprofessionelt køkken og hyggelig atmosfære giver en totaloplevelse, man ikke finder mage til mange andre steder.

Prosecco vinene gik perfekt til fisken og dannede en vidunderlig afslutning på en fantastisk vinsmagning.

Håber du nød artiklen, fik lidt mere viden om og lyst til top-Prosecco. Det er en herlig mousserende vin, der fortjener den succes, som den har fået gennem de seneste år.

Du kan besøge Nino Franco's website her: Nino Franco

Vinene fra Nino Franco importeres i Danmark af Philipson Wine. Du finder vinene her: Philipson Wine

Har du lyst, kan du bo i familiens tilhørende ombyggede villa fra det 1800 århundrede, hvis du vil besøge området. Der er 5 suiter med alt moderne komfort og tilhørende park og swimmingpool. Villaen, der er ombygget til suiter, hedder Villa Barberina.

God fornøjelse....

Copyright 2015
Vinhulen.dk