Portvin - 4. udgave (2016)

af Henrik Oldenburg

Anmeldelse

Henrik Oldenburg er Mag.art. i Nordisk Litteratur, men vi kender ham bedst som mr. Portvin, hvor han både nationalt og internationalt gennem adskellige år har været én af de mest vidende personer om portvin.

Uddannelsen har givet tusindvis af anmeldelser af bøger og teaterforestillinger, men vi vinnørder husker bedst, at Henrik Oldenburg i 1999 udkom med bogen Portvin, der siden er kommet i 2. udgave i 2004, en netudgave i 2010 og nu i en 4. udgave her i 2016.

Henrik Oldenburg siger selv om begrundelsen for udgivelsen af en 4. udgave:

Henrik Oldenburg skriver selv, at den nye udgave er en revideret og udvidet udgave.

Portvin 2016
Bogen er opdelt i følgende afsnit:



Inden jeg kommer nærmere ind på bogens indhold og kvalitet, så er det vigtigt for mig at understrege, at jeg læser bogen som vinelsker uden ekspertviden vurderende bogens kvalitet for vinelskere, personer med interesse for portvin, faglige input og data og overordnede betragtninger.
Jeg læser ikke bogen for finde fejl, små mangler, petitesser og sekvenser, hvor man kan finde uenigheder.
Jeg har altid fundet, at såfremt fejl skal påpeges, så skal der være tale om væsentlige faktuelle fejl eller væsentlige mangler for emnets belysning.

Overordnet set er der tale om en moppedreng af en bog med sine 520 sider med information og illustrationer.
Portvin 2016
Det er et særdeles omfangsrigt og grundigt stykke arbejde, der er lagt for dagen, og undertegnede erindrer ikke, at markedet byder på andre bøger om emnet portvin, der er så grundigt og seriøst behandlet - og i opdateret version.

Faktisk er vi ret heldige, at vi har en portvinskapacitet som Henrik Oldenburg i Danmark. Det er så sjældent, at vort lille land er på vinkortet, men her har vi faktisk en af klodens allerstørste kapaciteter indenfor portvin, og bogen er gennemsyret af lysten til at skrive om portvin, kærligheden til portvin og den saglige pens historiefortælling.

Nuvel, 520 sider er svære at komme igennem på en enkelt dag, men mon ikke at de fleste vil vælge at tage et afsnit af gangen...

Hvad der springer mig først i øjnene er de ret massive ændringer i illustrationerne, der er opdateret med aktuelle billeder siden seneste udgivelse i bogform. En meget nødvendig og forfriskende opdatering.

Det er 12 år siden sidste udgave, og som Oldenburg rigtigt skriver i forordet, så er der sket meget i området. Der er færre spillere på banen, der kontrollerer flere portvinshuse.

Dette afsnit har selvsagt kaldt på en opdatering, og det har det fået.

Så kan man ikke undgå at bemærke, at afsnittet årgange og producenter har fået en ordentlig overhaling.
Portvin 2016
Årgangsskema er ajourført op til aktuelle årgange - helt op til og med 2015 og helt tilbage til 1815, og der er kommet en mere aktuel gennemgang af producenter og vine, hvilket også er helt naturligt, da der er gået 6 år siden webudgaven og 12 år siden sidste bog.

Der er også kommet en række aktuelle vurderinger af diverse portvinstyper helt op til og med årgang 2011 f.s.v.a. vintage port og nyere testresultater på tawny med alder.

Det er ret afgørende for bogens samlede udtryk og anvendelsesmulighederne, at disse afsnit er helt aktuelle.

Portvinens historie, skiferland, vind og vejr, druer, fremstilling og typer påkalder jo ikke de store ændringer, da disse emner ikke ændrer sig af betydning over tid.
Dog skifter moden f.s.v.a. typer, og fremstillingsmetoderne bliver mere og mere sofistikerede, da producenterne benytter ny teknologi, og det skal jo selvfølgelig med, når bogen opdateres.

Producenterne er opdateret med et afsnit om de primære producenter (de store og kendte) og et afsnit om supplement, hvor de mindre kendte og mindre berømte er samlet.
På 12 år ændrer verden sig, og det har Oldenburg fået med. Bogen er og bliver et pragtfuld stykke værkstøj og opslagsværk for portvinselskere. den er ganske simpelt en nødvendig bog på boghylden, hvis man elsker portvin - portvinens bibel om man så må sige.

Der findes næsten ikke det emne om portvin, som bogen ikke behandler. Det er nu også den den slags ting, undertegnede forventer og får af Henrik Oldenburg, qua hans store indsigt i emnet.

Jeg er meget glad for konstateringen af, at skiftet fra vintage port til gammel tawny i portvinselskeres smag ikke går ubemærket hen.

Selv er jeg mest til vintage port, men jeg må anerkende, at de bedste priser opnås på gammel tawny nu til dags.

Her kan man f.eks. nævne Scion 1855 fra Taylor's eller Ne Oublie fra Graham's, der prismæssigt stikker helt af fra vintage port - med enkelte undtagelser.
Portvin 2016
Denne hype af gammel Tawny fandtes ikke, da bogen kom i sin 2. udgave.

Ej heller er det gået ubemærket hen, at det kvindelige køn i moderne tid er stort repræsenteret både som producenter og som forbrugere.

Det er blevet "in" at drikke portvin - også blandt kvinder, og dette skal også med til historien.

Det eneste lille kritikpunkt jeg kan komme i tanke om er ratings.
Jeg er så ked af 20 point skalaen, men jeg kan godt følge Oldenburg i denne skala, da den er klassisk engelsk, og det hører sammen med portvin.

Man kan med rette kritisere undertegnede for glas-metoden på italienske vine, der også alene benyttes af Gambero Rosso.

De fleste er overgået til point op til 100, og det er simpelt set det mest moderne og nemmeste. Dog tvinger 20-skalaen og glas-metoden læserne til at læse teksten. Derfor holder jeg fast, og det er måske også derfor, at Oldenburg hænger fast. Point er forsimplet, når alt kommer til alt. Det er selve vurderingen og duft- og smagsnuancer, der er vigtige.

Vi nærmer os jul, og det er en glimrende gaveide, men den holder også resten af året som fødselsdagsgave eller bare en påskønnelse til én, man holder af.

De varmeste anbefalinger af bogen. Det kan kun gå for langsomt med at få den på hylden...

Jeg håber, Henrik Oldenburg tilgiver mig at benytte et par billeder fra bogen for at give læserne af boganmeldelsen en ide om indholdet.

Bogen udkom den 7. november 2016.
520 sider, rigt illustreret.
Pris kr. 495,00.
Bogen kan købes hos boghandlerne.


Vinhulen.dk
November 2016
Michael Christensen