SMAGNING AF VINENE FRA
TENUTA SAN GUIDO
SPECIELT SASSICAIA
No.2, Nicolai Eigtvedsgade 32, 1402 Kbh. K.
Arrangeret af Philipson Wine.
Man skal stå tidligt op, hvis man skal følge med den udvikling, som det oprindelige Tenuta San Guido har udviklet sig til....
Fra at være den første italienske vingård, der overhovedet spekulerede i begrebet supertoscanere tilbage i midten af 1960'erne, så har Tenuta San Guido i dag udviklet sig til at være et imperium,
der strækker sig over vinproduktion i både Toscana, Sardinien og Argentina under ledelse af familien Incisa della Rochetta.
Denne eftermiddag var undertegnede så heldig at have lejlighed til at møde Piero Incisa della Rochetta på restaurant No. 2 på Islands Brygge i København - en lillesøster til den berømte AOC, der ligger i centrum af København.
Anledningen var en stor smagning af familiens mange vine fra Toscana, Sardinien og Argentina, hvoraf undertegnede nok fandt anledning til at smage sidstnævnte men ikke skrive om dem :-)
Nærværende artikel omhandler derfor alene vinene fra Toscana og Sardinien...
Agricola Punica Incisa della Rocchetta hedder vingården på Sardinien, der er et samarbejde mellem Marchesi Incisa della Rocchetta (skaberen af Italiens berømte vin, Sassicaia), Sebastiano Rosa, den sardenske vingård Cantina Santadi samt Italiens Grand Old Man i winemaking og konsulentønolog på Sassicaia, Giacomo Tachis.
Marchesi Incisa della Rocchetta er hovedejer af projektet
Den anden gren af vindynastiet i Europa er Tenuta San Guido, hvorfra supervinen Sassicaia udgår.
Sassicaia er i dag hædret som én af Italiens allerbedste vine - konstant og forfinet - men historien bag vinen er faktisk uhyre interessant, og den skal du ikke snydes for!
Tilbage i 1920'erne drømte Marchese Mario Incisa della Rocchetta om at skabe en vin for ham selv og resten af den dengang værende aristokratiske befolkning, og hans ideal var Bordeaux, som var Mario Incisa della Rocchetta's store forbillede.
Eksperimentet med vinen, som Mario forsøgte at skabe gik helt tilbage til perioden 1921 - 1925, hvor han var student i Pisa og ofte gæst hos Salviati Dukes i Migliarino. Her smagte Mario Incisa della Rocchetta en vin, der var produceret op én af Dukes's vinmarker, og den havde den umiskendelige duft af "Bordeaux".
Dette ved man, for Mario skrev den 11. juni 1974 til den berømte vinkritiker Luigi Veronelli (Vini di Veronelli vinguiden) og berettede om historien.
I 1940'erne, hvor Mario havde slået sig ned med sin kone Clarice på Tenuta San Guido, eksperimenterede han med diverse franske druer på nye vinplanter taget fra Dukes's ejendom.
Han konstaterede, at Cabernet Sauvignon gav den rette "næse", og det blev valget.
På daværende tidspunkt var Cabernet Sauvignon en enorm omvæltning fra Toscana og Piemontes tradition med henholdsvis Sangiovese og Nebbiolo.
Den inovative beslutning om at plante Cabernet Sauvignon på Tenuta San Guido kom, da Mario bemærkede ligheden mellem ejendommens jordbund og så jordbunden i Graves i Bordeaux.
Det vil være synd at sige, at Sassicaia blev pænt modtaget af datidens vinskribenter og kolleger. Man forstod ikke, at Cabernet Sauvignon behøvede mere modningstid end områdets andre vine.
Det betød, at Sassicaia fra 1948 - 1967 alene blev drukket på Tenuta San Guido. Hvert år blev nogle kasser gemt væk i Castiglioncello di Bolgheri kældrene, og det stod snart klart for markisen, at vinen blev bedre og bedre, når den ældede.
Venner og familiemedlemmer insisterede nu på, at projektet blev videreudviklet, men det var først i 1968, at vinen blev kommercielt frigivet.
Den første årgang 1968 var på 85% Cabernet Sauvignon og 15% Cabernet Franc, og vinen blev lagret i fade på 20 hektoliter - altså ikke barrique, som nogle tror!
Drueblandingen er fortsat den samme, men i dag lager vinen 24 måneder på barrique og yderligere nogle måneder i flaske, inden den frigives.
I årgang 2000 fik Sassicaia en lillesøster - Guidalberto
Hvis Mario Incisa var inspireret af onklen Leopoldo Incisa della Rocchetta, da han skabte Sassicaia, så var hans søn Nicolò inspireret af sin tipoldefader Guidalberto della Gherardesca.
Vinen Guidalberto blev skabt af 2 årsager - lysten til at lege med Merlot, og lysten til at give forbrugerne en vin, der modner hurtigere end Sassicaia.
Årgang 2000 blev lavet på 40% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot og 20% Sangiovese. Vinen lå en blanding af nye og brugte fade i 15 måneder og herefter på flaske i yderligere 3 måneder.
Årgang 2013 er lavet på 60% Cabernet Sauvignon og 40% Merlot. Lagringsmetoden er den samme.
Guidalberto koster ca. 1/5 del af Sassicaia, men vinen har allerede mere end 1 gang fået maksimale 3 glas i vinguiden Gambero Rosso.
I 2003 kom endnu en lillesøster - Le Difese på 70% Cabernet Sauvignon og 30% Sangiovese.
Nu vender vi os mod vingården Agricola Punica Incisa della Rocchetta på Sardinien, der er kommet stærkt de sidste år.
Som tidligere skrevet er Punica et joint-venture mellem Sebastiano Rosa, Cantina di Santadi, Tenuta San Guido, Santadi præsident Antonello Pilloni og den legendariske vinkonsulent og ønolog Giacomo Tachis.
Sebastiano Rosa, ønolog og winemaker hos Tenuta San Guido og Santadi sidder på 40% af aktierne. Det samme gør Santadi. Tenuta San Guido, der ledes af Marchese Nicolò Incisa della Rocchetta har 10%. De sidste 10% ejes af Giacomo Tachis og Santadi præsidenten Antonello Pilloni.
Det var faktisk Tachis der overbeviste de andre om, at der skulle laves et match mellem Sardinien og druen Carignano. I 2002 købte Agricola Punica 370 hektarer jord opdelt på 2 steder - Barrua og Narcao, der ligger i den sydvestlige zone på Sardinien.
Selv om vinmarkerne ligger i DOC Carignano del Sulcis området, så falder vinene ind under IGT Isola dei Nuraghi.
Barrua vinmarken er beplantet med 10 hektarer gammel Carignano og 50 hektarer ny Carignano, Cabernet Sauvignon og Merlot vinstokke.
Barrua er produceret på 85% Carignano, 10% Cabernet Sauvignon og 5% Merlot. Vinen ligger på franske fade i ca. 18 måneder. 30% af disse fade er nye. Herefter ligger vinen 12 måneder på flaske, inden den frigives.
Montessu er lavet på 60% Carignano, 10% Syrah, 10% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc og 10% Merlot. Den ligger på franske fade i 15 måneder.
Nu er vi så kommet til smagningen af de mange vine fra Tenuta San Guido og Punica.
Derfor har vi lavet en lille oversigt over vinene, og så kan du klikke på den specifikke vin, hvor du ønsker at se vor anmeldelse/rating:
Vintest online fra 20. september 2014 kl. 08.00
Orvieto Classico Sup. 2013, Tenuta Salviano
Isola dei Nuraghi Montessu 2011, Punica
Isola dei Nuraghi Barrua 2011, Punica
Le Difese 2012, Tenuta San Guido
Guidalberto 2012, Tenuta San Guido
Sassicaia 2011, Tenuta San Guido
Sassicaia 2006, Tenuta San Guido
Sassicaia 1998, Tenuta San Guido
Der er ingen tvivl om, at når vi taler Sassicaia, så er det en vin, der deler vandene. Alt andet lige så giver det altid støj, når en italiensk vin er berømt på baggrund af franske druer, men man skal ikke underkende, at det neutralt set måske er den eneste Supertoscaner, der rent faktisk smager som en Bordeaux - ikke bare en italiensk Bordeaux. Det er stor kvalitet.
Så er spørgsmålet så bare, om du vil give +1.000 kroner for vinen? Det er en individuel beslutning, men Sassicaia er faktisk én af de Supertoscanere, der ikke er steget i pris over de seneste år, og prisen er nogenlunde lige så stabil som kvaliteten, og den er ubetinget fremragende!
br>
Hvis du har lidt færre penge, hvor der står vin på, så er vinene fra Agricola Punica hamrende lækre og overbevisende til prisen. Intet mindre end "Kanonvin til spotpris" - fremragende til prisen er blot en notits i 2 vine, der på alle måder giver så meget mere end prisen antyder - og så kan man prøve Sardenske vine, hvis man ikke har været der før.
Det kan ikke rigtigt gå galt, når Tenuta San Guido, Santadi og Tachis har stået bag projektet. Alle er dybt professionelle folk, der ikke overlader noget til tilfældighederne.
Så har vi endda ikke nævnt Tenuta Salviano, der også er et projekt, der udspringer af Tenuta San Guido.
Denne gang er vi bare rykket over i Umbrien, hvor denne vin produceres på 30% Trebbiano, 30% Grechetto, 20% Chardonnay og 20% Sauvignon Blanc.
Vingården ejes af Marchesa Nerina Corsini Incisa della Rocchetta, der er med i den berømte familie fra Toscana.
En hyggelig seneftermiddag var ved at være til ende på No.2 på Bryggen i København.
Man går simpelthen gladere hjem, når man har fået sådan en række vine at læske ganen med, og det giver jo energi til den artikel, som du netop har kæmpet dig igennem :-)
Du finder Tenuta San Guido på intetnettet her:
Tenuta San Guido
Du finder vinene fra Val di Suga hos Philipson Wine på intetnettet her:
Philipson Wine
God fornøjelse....
Michael Christensen
Vinhulen.dk
Copyright 2014