Winemakers Dinner med Giampaolo Tabarrini på Il Grappolo Blu i København


Giampaolo Tabarrini i selskab med fruen Federica - i et sjældent afslappet øjeblik.


En fredag i november havde BB Vinimport indbudt til Winemakers Dinner med den unge vingura fra Umbrien - Giampaolo Tabarrini. Begivenheden blev afholdt på Il Grappolo Blu i centrum af København.
Vinhulen.dk havde lejlighed til at deltage i begivenheden for denne gang at få vinene ledsaget af klassiske italienske retter fra en af de bedste italienske restauranter i København.
Vi havde tilmed lejlighed til at sidde ved siden af Tabarrini og frue, og så kan jeg godt berette, at grinet og velværen er i højsædet, for Tabarrini er kendt som en hyperaktiv, heftigt kommunikerende og yderst livlig person, og undertegnede grinede og hyggede sig fra start til slut.

På denne aften medbragte familien Tabarrini følgende vine fra Umbrien, som gæsterne skulle smage i nævnt rækkefølge:

Bocca di Rosa 2008
Rosso di Montefalco 2006
Sagrantino di Montefalco Colle Grimaldesco 2003
Sagrantino di Montefalco Campo alla Cerque 2006
Sagrantino di Montefalco Colle Grimaldesco 2004
Sagrantino di Montefalco Colle Grimaldesco 2005
Sagrantino di Montefalco Colle alle Macchie 2004
Sagrantino di Montefalco Colle alle Macchie 2005
Sagrantino di Montefalco Passito 2004


Et lille udsnit af vinene, gæsterne skulle smage!


Undertegnede holder meget af den stemning, som der er til winemakers dinner med BB Vinimport. Bag BB Vinimport gemmer sig Michael Bodholdt og fruen Janne Brandt. Det er en familie med fokus på kvaliteten og glæden ved vin, glæden ved god italiensk mad og en afslappet stil i almindelighed.

Giampaolo Tabarrini er derimod alt andet end afslappet - eller sådan virker det ialtfald ved første indtryk, da han pisker rundt, taler hurtigt og stråler af energi! Men tag ikke fejl. Der er også plads til eftertanke. Det er unge Giampaolo Tabarrini der har ansvaret for producentens enorme kvalitetsmæssige udvikling, efter at han i slutningen af 1990'erne besluttede, at vineriet skulle flaske deres egne vine.

Giampaolo tog skridt til at forandre hele ejendommen med ny kælder og moderne metoder. Faderen var meget skeptisk, men som Giampaolo fortalte mig under middagen, så havde han altid støtte fra sin mor, som forgudede ham.

Giampaolo Tabarrini var den første, der tappede seriøst Trebbiano Spoletino i udformning af Adarmando, som i øvrigt er den første hvidvin fra Montefalco, ja hele Umbrien, som har fået 3 glas i Gambero Rosso. Giampaolo er så vidt vides den eneste, der har produceret rosévin i området.


Tabarrini's ejendom i Umbrien.


I dag er 11 hektarer ud af totale 22 hektarer dedikeret til druen Sagrantino, som Tabarrini mestrer som få andre i regionen. Giampaolo er ekstremt fokuseret på at forstå "jorden", som han udtrykker det. Med begrebet mener han, at det er vigtigt, at man tolker året, og herefter laver den bedst mulige vin med de forhåndenværende druer, som altid er et resultat af vind og vejr i marken gennem året.
Her skal man huske på, at 90% af vinens kvalitet stammer fra arbejdet i markerne, og resten kan laves i kældrene. Derfor er det vigtigt, at man forstår sin vinmarker, terrior og vejret. Giampaolo har den konsulterende ønolog Emiliano Falsini til at hjælpe sig.


Her er et udsnit af markerne med egnen i baggrunden.


Giampaolo ejer vinmarkerne Pastene, Colle Grimaldesco, Piantata, Erede, La vigna del Padrone, Cerqua, Biricocolo, Macchie og Ziesu, hvor alle vinene kommer fra.

Denne aften startede vi med rosévinen Bocca di Rosa, som er en ganske glimrende rosé vin. Det var sådan for at sige velkommen, for vinen er efter undertegnedes mening ikke specielt god til det klassiske italienske køkken. Herefter overgik vi til aftenens eneste "lillebroder" - Rosso di Montefalco fra 2006. Det kan godt være, at det er en lillebroder, men det er uden diskussion én af områdets allerbedste Rosso di Montefalco. Dyb og kompleks.

Så var vi kommet til Sagrantino di Montefalco, som er 100% på druen Sagrantino, som er en af de druer fra Italien, som man kan sige danner rygraden i drue-arsenalet.
Det er en ekstremt kraftig blå drue, og vinene kan holde i mange år, når de er flasket. I de rette hænder er Sagrantino-druen en sand lykke, og vinene kan blive ret komplekse og kraftfulde og vidunderlige når de er lidt ældre.
Tabarrini's hænder har et solidt greb om druen, så derfor så undertegnede frem til at gå gennem de forskellige udgaver fra forskellige marker.

Der er ingen tvivl om, at kvaliteten er uomtvistelig på alle aftenens vine, men undertegnede har en forkærlighed for vinene fra Macchie, som rummer en ekstra tand af kompleksitet, finesse og kraft med fløjsbløde toner....

Sidst på programmet fandt vi dessertvinen Sangrantino di Montefalco Passito, som er en fantastisk sød vin. Den kan man ligefrem blive forelsket i. Giampaolo laver ubetinget en af områdets bedste af typen, men han drikker den ikke selv. Han drikker ikke sød vin!


Her er et foto af dessertvinen Sagrantino di Montefalco Passito.


Alle vinenes eksakte smagsnoter kan du finde i vindatabasen, hvis du følger linket på nedenstående oplistning af aftenens vine...

Bocca di Rosa 2008, Tabarrini
Rosso di Montefalco 2006, Tabarrini
Sagrantino di Montefalco Colle Grimaldesco 2003, Tabarrini
Sagrantino di Montefalco Campo alla Cerque 2006, Tabarrini
Sagrantino di Montefalco Colle Grimaldesco 2004, Tabarrini
Sagrantino di Montefalco Colle Grimaldesco 2005, Tabarrini
Sagrantino di Montefalco Colle alla Macchie 2004, Tabarrini
Sagrantino di Montefalco Colle alla Macchie 2005, Tabarrini
Sagrantino di Montefalco Passito 2004, Tabarrini

Selv om fokus denne aften var på Umbrien-vinene, så skal der også lyde en stor tak til Jennifer og Gildo, som havde lavet en fantastik menu med sorte trøfler. Maden ledsagede vinene perfekt denne aften...

En god aften var slut, og det var tid til at traske hjemad med en god oplevelse i kufferten...





Copyright 2009 - Vinhulen.dk
OBS - billeder af Giampaolo og frue samt billeder af vinene er taget i Sverige.