Winemakers Lunch med Giampaolo Tabarrini på Il Grappolo Blu i København
21. november 2010
Tabarrini's ejendom i Umbrien.
En søndag til frokost på italiensk restaurant - så er stemningen allerede sat til noget klassisk italiensk!
Giampaolo Tabarrini var en tur i København for at præsentere nye og lidt ældre vine fra den snart berømte unge vinmager fra Umbrien, som i brede kredse næsten har fået kultstatus.
Vinhulen.dk havde lejlighed til at deltage i begivenheden for denne gang at få vinene ledsaget af klassiske italienske retter fra en af de gode italienske restauranter i København.
På denne dag skulle vi smage følgende af Tabarrini's vine fra Umbrien:
Adarmando 2008
Bocca di Rosa 2009
Rosso di Montefalco 2007
Sagrantino di Montefalco Colle Grimaldesco 2006
Sagrantino di Montefalco Colle Grimaldesco 2005
Sagrantino di Montefalco Colle alle Macchie 2004
Sagrantino di Montefalco Campo alla Cerque 2006
Sagrantino di Montefalco Passito 2004
Den præsenterede frokost var nøje afstemt til vinene bestående af:
Anti Misti:
Tatar di Tonno - Tun tatar
Salmoine e Finocchi - Laks og fennikel
Bruschette - Bruschette
Mini Polpette - Minifrikadeller
Vitello Tonnato - Kalvefilet på tunsauce
Primi:
Ravioli og svampe
Risotto, Radicchio, Provolone og valnød
Secondo:
Quancie al vino rosso (kalvekæbe i rødvin
Dolce:
Komposition af kage, is og frugt
Her er et udsnit af markerne med egnen i baggrunden.
Det er altid en fornøjelse at være til winemakers lunch eller dinner med BB Vinimport. Bag BB Vinimport gemmer sig Michael Bodholdt og fruen Janne Brandt. Det er en familie med fokus på kvaliteten og glæden ved vin, glæden ved god italiensk mad og en afslappet stil i almindelighed. Det er helt down-to-earth, og sådan skal det være, hvis man skal have en hyggelig italiensk stemning, når man præsenterer vinene.
Giampaolo Tabarrini er derimod alt andet end afslappet - eller sådan virker det ialtfald ved første indtryk, da han pisker rundt, taler hurtigt og stråler af energi! Men tag ikke fejl. Der er også plads til eftertanke. Det er unge Giampaolo Tabarrini der har ansvaret for producentens enorme kvalitetsmæssige udvikling, efter at han i slutningen af 1990'erne besluttede, at vineriet skulle flaske deres egne vine.
Giampaolo tog skridt til at forandre hele ejendommen med ny kælder og moderne metoder. Faderen var meget skeptisk, men som Giampaolo fortalte mig under middagen, så havde han altid støtte fra sin mor, som forgudede ham.
Giampaolo Tabarrini var den første, der tappede seriøst Trebbiano Spoletino i udformning af Adarmando, som i øvrigt er den første hvidvin fra Montefalco, ja hele Umbrien, som har fået 3 glas i Gambero Rosso. Giampaolo er iøvrigt så vidt vides den eneste, der har produceret rosévin i området.
I dag er 11 hektarer ud af totale 22 hektarer dedikeret til druen Sagrantino, som Tabarrini mestrer som få andre i regionen. Giampaolo er ekstremt fokuseret på at forstå "jorden", som han udtrykker det. Med begrebet mener han, at det er vigtigt, at man tolker året, og herefter laver den bedst mulige vin med de forhåndenværende druer, som altid er et resultat af vind og vejr i marken gennem året.
Her skal man huske på, at 90% af vinens kvalitet stammer fra arbejdet i markerne, og resten kan laves i kældrene. Derfor er det vigtigt, at man forstår sin vinmarker, terrior og vejret. Giampaolo har den konsulterende ønolog Emiliano Falsini til at hjælpe sig.
Giampaolo ejer vinmarkerne Pastene, Colle Grimaldesco, Piantata, Erede, La vigna del Padrone, Cerqua, Biricocolo, Macchie og Ziesu, hvor alle vinene kommer fra.
Her er et foto af dessertvinen Sagrantino di Montefalco Passito.
Vi startede denne novemberfrokost hvidvinen Adarmando 2008, som er en fremragende hvidvin fra Umbrien på Trebbiano Spoletino. Tæt, frugtstærkt og intens i alle faser.
Rosévinen Bocca di Rosa er en fantastisk rosé vin, som i denne årgang overgår tidligere produktioner. Fantastisk rosévin som helt tager pippet fra smageren. Det er noget helt andet, end du sædvanligt forbinder med rosévin, og så fås den til en fantastisk pris, som er helt urimelig lav! (se databasen). Måske den mest positivt overraskende vin denne dag, da ens forventninger totalt bliver overgået af denne overdådige vin!
Vinen har fået sit navn efter en italiensk sang af Fabrizio De Andrè. Første linje i teksten er "de kaldte hende Bocca di Rosa"
Herefter fik vi "lillebroderen" til Sagrantino di Montefalco - Rosso di Montefalco fra 2007. Det kan godt være, at det er en lillebroder, men det er uden diskussion én af områdets allerbedste Rosso di Montefalco. Dyb og kompleks. Mange muskler og høj intensitet, stadig med balancen i behold. Vinen er produceret på Sangiovese og Sagrantino.
Så var vi kommet til Sagrantino di Montefalco, som er 100% på druen Sagrantino, som er en af de druer fra Italien, som man kan sige danner rygraden i drue-arsenalet.
Det er en ekstremt kraftig blå drue, og vinene kan holde i mange år, når de er flasket. I de rette hænder er Sagrantino-druen en sand lykke, og vinene kan blive ret komplekse og kraftfulde og vidunderlige når de er lidt ældre.
Faktisk tåler vinene lagring i 20-30 år uden problemer. Problemet er snarere at drikke dem unge. Det er en næsten umulig opgave, da de er fuldstændigt massive og intense med masser af kraft og hårdføre tanniner. De er dømt til aldersom i kælderen - måske mere end de fleste andre italienske vine - bortset fra Barolo og Barbaresco samt Brunello di Montalcino.
Tabarrini's hænder har et solidt greb om druen, men der er absolut grund til at gå gennem de forskellige udgaver fra forskellige marker, som Tabarrini besidder, for vinene er bestemt ikke ens.
Der er ingen tvivl om, at kvaliteten er uomtvistelig på alle dagens Sagrantino di Montefalco vine, men undertegnede har en forkærlighed for vinene fra Macchie, som rummer en ekstra tand af kompleksitet, finesse og kraft med fløjsbløde toner....
Du kan se vore anmeldelser af alle vinene og deres forskelligheder ved at klikke på vinene nedenfor og komme direkte frem til de specifikke anmeldelser.
Sidst på programmet fandt vi dessertvinen Sangrantino di Montefalco Passito, som er en helt særlig dessertvin, hvor Gianpaolo Tabarrini har penge med hjemmefra, når han laver dem. Det er faktisk sådan, at produktionsomkostningerne til denne vin langt overstiger prisen, men Tabarrini opretholder en gammel familietradition ved at lave vinen, og det har han ikke tænkt sig at lave om på, selv om han "taber" penge på det. Nu kan det lyde som en floskel, men det er det ikke i dette tilfælde. Vinen kan man ligefrem blive forelsket i. Giampaolo laver ubetinget en af områdets bedste af typen, men han drikker den ikke selv. Han drikker ikke sød vin - hvilken skam!!
Alle vinenes eksakte smagsnoter kan du finde i vindatabasen, hvis du følger linket på nedenstående oplistning af aftenens vine...
Adarmando 2008, Tabarrini
Bocca di Rosa 2009, Tabarrini
Rosso di Montefalco 2007, Tabarrini
Sagrantino di Montefalco Colle Grimaldesco 2006, Tabarrini
Sagrantino di Montefalco Colle Grimaldesco 2005, Tabarrini
Sagrantino di Montefalco Colle alla Macchie 2004, Tabarrini
Sagrantino di Montefalco Campo alla Cerque 2006, Tabarrini
Sagrantino di Montefalco Passito 2004, Tabarrini
En herlig frokost i det indre København med fremragende vine og glimrende mad. Generelt er vi i Danmark ikke gode til at værdsætte italienske vine og anderkende deres kvalitet, hvis de ikke lige kommer fra Toscana, Veneto eller Piemonte. Her er virkelig en undtagelse, som fortjener endda meget høj anerkendelse.
Giampaolo Tabarrini har i den grad sat fokus på Sagrantino druen som en farbar vej til at producere kvalitetsvine. Det er faktisk lykkes over hele produktsortimentet. Det er fremragende vine, og så kan de faktisk købes for ganske rimelige penge - alt taget i betragtning.
Copyright 2010 - Vinhulen.dk