Chateau Lynch-Bages ligger i Pauillac og er placeret i en 5. cru efter 1855-klassifikationen, men den er den største højdespringer siden det tidspunkt. I dag regnes vinen for en 2. cru, så der er virkelig sket noget siden 1855!
Thomas Lynch var efterkommer af "stammerne fra Galway". Hans fader John emigrerede i 1691 fra Galway (Irland) og arvede en ejendom i landsbyen Bages gennem sin kone, Elizabeth, i 1749.
Dette år skete grundlæggelsen af Chateau Lynch-Bages, som Thomas gav videre til sønnen Jean-Baptiste ved dennes indgåelse af ægteskab i 1779.
Jean-Baptiste gav hurtigt ansvaret videre til broderen Michel, der havde ansvaret helt frem til 1824, da familien solgte ejendommen til en vinhandler fra Schweiz, Sebastien Jurine, der næsten lige var flyttet til Bordeaux.
Château Lynch-Bages forblev i hænderne af Jurine familien efterfulgt af Cayrou familen gennem mere end 100 år. I 1934 lejede Jean-Charles Cazes af ejerenr, Felix de Vial, og købte den i 1938. Efter Jean-Charles Cazes's død i 1972 er ejendommen overvejende blevet administreret af barnebarnet Jean-Michel Cazes.
I slutningen af 1980'erne begyndte det franske forsikringsselskab AXA Millésimes at udvikle en række besiddelse af vinslottet og gik til Jean-Michel Cazes for hjælp. Direktører for koncernen og Cazes var i mange år nære venner. Cazes familien har stadig ejerskab af Chateau Lynch-Bages.
Druesammensætningen i 1. vinen er 73% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot, 10% Cabernet Franc og 2% Petit Verdot. Slottet har 90 hektarer.
2. vinen hedder Echo de Lynch-Bages. Der er også en 3. vin, der kaldes Pauillac de Lynch-Bages.
Chateau Lynch-Moussas
Chateau Lynch-Moussas er beliggende i Pauillac og er en 5. cru efter 1855-klassifikationen. Niveauet er det samme i moderne tid.
Ejendommen var oprindeligt ejet af Lynch familien (Irland), og ejendommen var på daværende tidspunkt meget større, end den er i dag.
I 1919 købte Castéja familien ejendommen. Enekontrollen overgik til Emile Castéja i 1969. På det tidspunkt var ejendommen heftigt moderniseret og klar til at nå nye højder, som vi stadigt venter på.
Slottet ejes i dag sammen med Chateau Batailley gennem Borie-Manoux besiddelserne i Castéja familien.
Vinmarkerne fylder i dag 60 hektarer med en druesammensætning på 70% Cabernet Sauvignon og 30% Merlot.
2.vinen hedder Les Hauts de Lynch-Moussas.
Chateau Malescot-Saint-Exupéry
Chateau Malescot-Saint-Exupéry er måske et af de mindre kendte Bordeaux slotte, men det ligger i Margaux og rangerer som 3. cru.
Historien har ikke altid været let for slottet. I 1697 solgte Louise Escousses ejendommen til Simon Malescot Esquire - kongelig rådgiver for Louis den 16.
Hans efterkommere tilbyggede landbrugsbygninger m.v, og slottet forblev i familiens eje i over 100 år. Den 5. februar 1827 købte Jean-Baptiste Saint-Exupery, der allerede ejede Loyac ejendommen i Margaux, ejendommen.
Han havde dog det, man kan kalde et ødselt forbrug, og derfor solgte han ejendommen i 1853. Senere blev Chateau Malescot-Saint-Exupéry købt af Zuger familien. Siden er det gået slag i slag, og i dag er det Jean-Luc Zuger, der er familiens repræsentant for ejendommen.
Vinmarkerne består af 50% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 10% Cabernet Franc og 5% Petit Verdot.
2. vinen hedder La Dame de Malescot.
Chateau Margaux
Premier Grand Cru Classe. (1.cru) Slottet er beliggende i Margaux og vinen er den fornemste af alle Margaux vinene og den eneste Premier Grand Cru Classe i distriktet.
Vinen er sammensat af 75-85% cabernet sauvignon, 10-20% merlot og en meget lille del petit verdot og cabernet franc. Sammensætning varierer fra år til år. Der har i de sidste år været en stigende mængde cabernet sauvignon i vinen.
Chateau Margaux laver fabelagtigt velduftende, veldisponerede vine uden disharmoni i balancen mellem frugt og syre. Tit længelevende vine som dog ofte kan drikkes relativt unge, mens de store årgange holder næsten ubegrænset. Slottet laver en meget fornem hvidvin - Pavillon Blanc på 100% sauvignon blanc-druer.
Andenvinen hedder Pavillon Rouge.
Chateau Marquis d'Alesme-Becker
Château Marquis d'Alesme-Becker er beliggende i Margaux og er indplaceret som 3. cru i 1855-klassifikationen.
Château Marquis d'Alesme-Becker blev grundlagt i 1585 af Marquis d'Alesme og oprindelig beplantet i 1616. i 1809 købte den hollandske forretningsmand Jan Bekker Teerlink ejendommen. han blev også kaldt "monsieur Becker".
I det tidlige 20. århundrede blev ejendommen købt af Comte Jean-Jules Theophile Chaix-d'Est-Ange, der også arvede naboen Chateau Lacombes efter sin far. Han agtede at kombinere de 2 ejendomme, men han døde i 1923, før han kunne fuldføre sin plan.
Det oprindelige Marquis d'Alesme blev kontorer for Chateau Lascombe. Slottet gik fra handel til handel, indtil det i 2006 blev solgt til forretningsmanden Hubert Perrodo. Han havde endnu større planer, da han ville slå en række af Margaux slottene sammen, men heller ikke den plan blev udført, da han blev dræbt i en skiulykke i slutningen af 2006.
Det ser ud til, at sammenlægninger af Margaux slotte er en farlig branche!
Ejendommen drives i dag af Nathalie Perrodo.
Château Marquis d'Alesme-Becker har i dag 16 hektarer tilplantet med vin - 30% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot, 15% Cabernet Franc og 10% Petit Verdot. Det er en meget usædvanlig kombination i Margaux, hvor det helt traditionelt er typisk, at man har meget mere Cabernet Sauvignon - ofte op til 70%.
Der produceres i dag ca. 8.000 kasser vin af førstevinen og 1.000 kasser af 2. vinen, der hedder Marquise d'Alesme
Chateau Marquis-de-Terme
Chateau Marquis-de-Terme er beliggende i Margaux og rangerer som en 4. cru i den oprindelige 1855-klassifikation. I skrivende stund er rangeringen 5. cru, så det er gået ned af bakke for slottet.
Chateau Marquis-de-Terme var engang en del af det store Rauzan imperie ejet af Pierre de Mesures de Rauzan i midten af det 17. århundrede. Slottet blev over tid delt, så på tidspunktet for den store 1855-klassifikation var ejendommen delt op i ejendommene Château Rauzan-Gassies, Château Rauzan-Ségla, Château Desmirail og Château Marquis de Terme.
2. og 3. generation af familien Sénéclauze har drevet slottet gennem generationer. I 2009 kom Ludovic David til under kontrakt på at gøre Chateau Marquis-de-Terme mere internationalt fokuseret på afsætningsområdet. Der er blevet udført en gennemgribende undersøgelse af vinslottet, investeret i kældrene og lavet et helt nyt vinsmagningsværelse.
2. vinen hedder Les Gondats de Marquis de Terme.
Château Montrose
Château Montrose er beliggende i Saint-Estèphe og er placeret som 2. cru efter den gamle 1855 klassifikation.
Chateau Montrose er et af de sikre kort i Bordeaux med stabile og altid fremragende vine.
I 2006 blev slottet købt af Martin og Olivier Boygues, men historien går helt tilbage til 1778.
I den første 1/4 del af det 18. århundrede ejede Alexandre de Ségur Latour, Lafite og Mouton ejendommene. Han var kendt som prinsen af vin og overgav dem senere til sin søn, Nicolas Alexandre.
På grund af sønnens ægteskab tog denne besiddelse af Château de Calon og sagde: "Jeg laver allerede vin på Latour og Lafite, men mit hjerte tilhører Calon". Under Louis XVI's styre solgte han i 1778 Calon til Etienne Dumoulin. Etiennes søn, Theodore. Theodore opdagede en del af landområdet, kendt som Lande d’Escargeon. Denne forladte del af ejendommen mente han fortjente vinmarker og slot, og så byggede han Chateau Montrose. I 1855 kom så klassifikationen, og Chateau Montrose rangerede som 2. cru. Meget langt at nå på så få år.
Førstevinen har følgende drueindhold: Cabernet-Sauvignon: 65 %, Merlot: 29 %, Cabernet franc: 5 %, Petit Verdot: 1 %. Andenvinen har følgende drueindhold: Cabernet-Sauvignon: 73 %, Merlot: 27 %
Andenvinen hedder Dame de Montrose.
Chateau Mouton-Rothschild
Premier Grand Cru Classe (1.cru). Slottet er beliggende i Pauillac og frembringer noget af det ypperligste vin, som Frankrig skaber. Mouton-Rothschild er vel nok den mest elegante, stilfulde, forførende og sagnomspundne af alle fem 1.cru'er.
Oprindeligt var Mouton-Rothschild en 2.cru, men en stædig kamp for retfærdighed fra 1855 til 1973 bar endelig frugt for slottet, og de blev ved dekret opløftet til 1.cru, iøvrigt den eneste gang 1855-klassifikationen er blevet ændret!! Ændringen er uden al tvivl retfærdig og rimelig.
Druesammensætningen ligger oftest på 80% cabernet sauvignon, 15% merlot og en smule cabernet franc og petit verdot - eller ca. samme drueblanding som de øvrige Premier Grand Cru Classe på nær Haut-Brion.
2. vinen hedder Petit Mouton.
Chateau Pedesclaux
Chateau Pedesclaux er placeret som 1 af 18 vine, der ved 1855 klassifikationen fik tildelt 5. cru. Kvalitetsniveauet er uændret i nyere tid.
Slottet blev bygget i 1810 af vinkøbmanden Pierre Urbain Pédesclaux, der arbejdede sammen om ejendommen med konen indtil 1891, hvor ejendommen blev solgt til Greven af Gastebois.
I 1930 blev Lucien Jugla lejer, og han købte slottet i 1950. Slottet er fortsat ejet af denne familie.
Chateau Pedesclaux har 28 hektarer. 26 af hektarerne ligger i Pauillac, mens 2 hektarer er placeret i Haut-Medoc.
Druesammensætningen er 50% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot og 5% Cabernet franc.
2. vinen hedder Sens de Pédesclaux, men der er også en 3. vin, der produceres i Haut-Medoc - La Rose de Pédesclaux.
Château Pichon-Loungeville Baron
Château Pichon-Loungeville Baron er beliggende i Pauillac meget tæt på Saint-Julien-Beychevelle appellationen og er placeret som 2. cru efter den gamle 1855 klassifikation.
Château Pichon Baron var tidligere en del af en større ejendom ejet af Pierre de Rauzan sammen med Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande. I 1850 blev ejendommene opdelt i de 2 nuværende ejendomme. I 1987 blev Château Pichon-Loungeville Baron købt af det franske forsikringsselskab AXA, der med det samme satte Jean-Michel Cazes fra Château Lynch-Bages ind som administrator. I nutiden styres ejendommen af englænderen Christian Seely.
Château Pichon Baron har 73 hektarer vinmarker, der er tilplantet med Cabernet Sauvignon (60%), Merlot (35%), Cabernet Franc (4%) og Petit Verdot (1%). Der står ca. 9.000 vinplanter pr. hektar.
Andenvinen hedder Les Tourelles de Longueville.
Chateau Pichon-Longueville-Comtesse De Lalande
Chateau Pichon-Longueville-Comtesse De Lalande er hjemhørende i Pauillac og er officielt rangerende som 2. cru, men er uden diskussion værdig til 1. cru. Slottet er nabo til Chateau Latour og der fightes selvfølgelig om at være den bedste, hvilket i gode år er reduceret til en bagatelstrid om smagsløg, da kvaliteten er uomtvistelig for begge.
Druesammensætningen ligger oftest med en merlot-andel på 35-50%, 40-50% cabernet sauvignon og et pift af cabernet franc. Bemærk dog, at specielt 1996-udgaven har en andel af cabernet på 75%.
Chateau Pichon-Longueville-Comtesse De Lalande er en magtfuld vin, tæt i strukturen, oftest "full-bodied" men altid imødekommende harmonisk med fin balance mellem vinens komponenter. Udmærker sig specielt ved at være fremragende selv i "små" årgange.
Andenvinen hedder Réserve de la Comtesse og er et rigtigt godt køb.
Chateau Pontet-Canet
Chateau Pontet-Canet er beliggende i Pauillac og tilhører 5. cru efter 1855 klassifikationen, men så stopper historien om det niveau også! Slottet har nemlig siden ca. år 2000 oplevet en rivende udvikling, der i dag giver, at vinen regnes for en solid 2. cru, og nogle taler endda om, at vi nærmere os 1. cru niveau. Det skal siges, at det gjorde en hel del vine faktisk. Parker var meget positiv over årgang 2009.
I 1865 blev Chateau Pontet-Canet købt af Herman Cruse, og han beholdte ejendommen i familien i mange år. Vinsvindelskandalen i 1973 gennemtvang et salg, og i 1975 blev Chateau Pontet-Canet solgt til en cognac-handler med navnet Guy Tesseron, også ejer af Chateau Lafon-Rochet. Ejendommen er fortsat i hans besiddelse.
Chateau Pontet-Canet råder over 120 hektarer i den nordlige ende af Pauillac lige overfor 1. cru slottet Chateau Mouton Rothschild. 80 hektarer er beplantet med vinranker. Druesammensætningen er 60% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot, 5% Petit Verdot og 2% Cabernet Franc.
Pontet-Canet er en af de største producenter i Medoc med næsten 20.000 kasser vin om året af 1. vinen og yderligere 20.000 kasser af 2 vinen Les Hauts de Pontet.
Château Rauzan-Ségla
Château Rauzan-Ségla er beliggende i Margaux og er placeret som 2. cru efter den gamle 1855 klassifikation.
Slottet var gennem 1980'erne fortsat berømt, satte lidt til i 1990'erne, men her i det nye årtusinde er slottet tilbage i fordums storhed, selv om slottet aktuelt regnes som 3. cru kvalitetsmæssigt. Slottet blev i flere år stavet med "S" i Rauzan, men fra 1994 er slottet igen at finde med det oprindelige "Z" i stavemåden.
Rauzan-Ségla var engang en del af Rausan ejendommen ejet af Pierre de Mesures de Rauzan i midten af det 17. århundrede. Over tid blev ejnedommen delt op og på tidspunktet for den store 1855 klassifikation var slottet opdelt i Château Rauzan-Gassies, Château Rauzan-Ségla, Château Desmirail og Château Marquis de Terme.
Efter et langt ejerskab i familien Durand-Dasier's regi, blev ejendommen i 1903 overtaget af Frédéric Cruse, der bevarede ejerskabet indtil 1957, og indtil 1989 tilhørte ejendommen John Holt. I 1989 blev ejendommen købt af Brent Walker, men hans planer var vist uklare for allerede i 1994 solgte han til Wertheimer familien (Chanel), der straks indsatte winemakerne David Orr og John Kolasa fra Chateau Latour.
Ejendommens areal strækker sig over 51 hektarer med druesammensætningen 61% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot og 2% af hver af druerne Cabernet Franc og Petit Verdot. Der laves 8.000 kasser af førstevinen.
Andenvinen hedder Segla.
Château Rauzan-Gassies
Château Rauzan-Gassies er beliggende i Margaux og er placeret som 2. cru efter den gamle 1855 klassifikation. Rangerer i moderne tid reelt som 4. cru.
Slottet historie går tilbage til det 16. århundrede, hvor det var ejet af Gaillard de Tardes, mens det tilhørte Bernard de Baverolles i det 17. århundrede og blev en del af den store Rauzan ejendom ejet af Pierre de Mesures de Rauzan i det 18. århundrede. Slottet blev senere delt og på tidspunktet for 1855 klassifikationen var det sammen med ejendommene Rauzan-Gassies, Château Rauzan-Ségla, Château Desmirail og Château Marquis de Terme. Ejendommen blev købt af Quié familien i 1945 og er fortsat i deres forvaring.
Château Rauzan-Gassies besidder 28,5 hektarer vinmarker, der er beplantet med 65% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 5% Petit Verdot og 5% Cabernet Franc. Château Rauzan-Gassies er nabo til slottene Rausan-Ségla og Marquis de Terme.
Andenvinen hedder Le Chevalier de Rauzan-Gassies. Tidligere hed den Enclos de Moncabon.
Chateau Palmer
Enestående Margaux 3.cru slot som fortjener en nutidig højere rangering blandt cru-vinene, men ikke kan opnå denne fortjente ære p.g.a. de stive rammer ved 1855-klassifikationen.
Chateau Palmer producerer veldisponerede, komplekse, sanselige vine, der tiltaler de fleste, men som samtidigt rummer "power" nok til at tilfredsstille selv de mest kritiske rødvinsnydere.
Chateau Palmer har et relativ højt indhold af merlot 45-55%. Cabernet sauvignon på samme niveau 45-55% og ca. 5% cabernet franc. Det relativt høje indhold af merlot giver vinen et "lige til at gå til" indtryk, men den er også meget holdbar/lagringsværdig.
Chateau Palmer kan lejlighedsvis overgå 1.cru'erne.
Andenvinen hedder Alter Ego de Palmer og er et godt køb i prisklassen omkring kr. 500,-.
Chateau Pouget
Chateau Pouget er beliggende i Margaux distriket og indplaceret som 4. cru i 1855-klassifikationen. I moderne klassifikation ligger slottet til samme status.
François - Antoine pouget arvede Chateau Pouget i 1748. Hans datter Claire giftede sig med Pierre - Antoine de Chavailles i 1771.
Over 1½ århundrede var det familien Pouget de Chavailles der var i spidsen for Chateau Pouget. De havde fra tid til anden vanskeligheder, da de blandt andet kom i søgelyset under den franske revolution. Revolutionen betød, at de mistede deres ejendom, men dynastiet oplevede senere hæderen af at komme med i 1855-klassifikationen.
Slottet var oprindeligt kun en kælder, der i anden halvdel af det 19. århundrede fik et hus foran, da den forreste del af kælderen blev lavet om.
Ejendommen besidder 17 hektarer. Druesammensætningen er Cabernet Sauvignon : 60 %, Merlot : 30 % og Cabernet Franc : 10 %.
2.vinen hedder Antoine Pouget.
Chateau Prieuré-Lichine
Chateau Prieuré-Lichine er beliggende i Margaux i Cantenac kommunen og er indplaceret som en 4. cru i 1855-klassifikationen. Øjeblikkeligt rangerer vinen som en 5. cru, så det er gået lidt ned ad bakke i nyere tid.
Château Prieuré-Lichine har i øjeblikket 70 hektarer vinmarker, som er beplantet med 50% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot og 5% Petit verdot.
Chateau Prieuré-Lichine har en lang historie, men under den franske revolution blev ejendommen beslaglagt, opdelt og solgt til en række af de omkringliggende ejendomme inkl. Chateau Palmer.
En del blev købt af Monsieur Pagès, der gav ejendommen videre til enken, der fik tildelt 4. cru ved den store 1855-klassifikation.
Mange forskellige ejere er kommet og gået over tiderne, og navnet har da også ændret sig gennem tiderne - Le Prieuré og Prieuré-Cantenac, og da den afdøde vinskribent og autoritet Alexis Lichine købte ejendommen, bestod den alene af 11 hektarer forsømt vinmark. Det var i 1951. Lige inden havde han faktisk også købt Château Lascombes sammen med et konsortie, og renoveringen af ejendommen begyndte.
I 1953, med hjælp fra grev Lur-Saluces fra Château d'Yquem, fik han ejendommens navn ændret til Château Prieuré-Lichine. Lichine døde i 1989. I 1999 blev slottet solgt til Groupe Ballande.
2. vinen hedder siden 2008 Confidences de Prieuré-Lichine.
Chateau Saint-Pierre
Chateau Saint-Pierre er beliggende i St.Julien og er placeret som en 4. cru efter 1855-klassifikationen. I dag regnes vinen for værdig til 3. cru, så der er sket en del forbedringer!
Oprndeligt var Chateau Saint-Pierre ejet af Cheverry familien siden 1693 under navnet Serançan. Slottet fik nyt navn i slutningen af det 18. århundrede, da det blev købt af Baron de Saint-Pierre, vis familieforbindelser til slottet blev hængende til efter 2. verdenskrig.
I en periode i 1832 var ejendommen opdelt i 2 vinmarker - Château Saint-Pierre-Bontemps og Château Saint-Pierre-Sevaistre, men blev sat sammen igen under det hollandske selskab Van den Bussche's ejerskab. Dog blev nogle af de bedste sektioner af vinmarkerne solgt fra til Chateau Gloria.
I 1982 købte Chateau Gloria stedet, og der blev solgt lidt jord til naboerne Ducru-Beaucaillou og Gruaud-Larose, og han indførte forbedringer på slottet og vinfremstillingen. I dag er det Gloria's ejers datter og svigersøn, der bor på ejendommen. De hedder Françoise og Jean-Louis Triaud.
Der er 17 hektarer med druesammensætningen 75% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot og 10% Cabernet Franc. Vinen produceres i dag på Chateau Gloria.
Der er ingen 2. vin!
Chateau Talbot
Chateau Talbot er beliggende i St. Julien og er en 4. cru efter den gamle 1855-klassifikation. Slottet er for indeværende i stand til at holde denne kvalitet.
I 1500-tallet var Chateau Talbot hjem for John Talbot, der var guvenør i Aquitaine og jarl i Shrewsbury (England). I mange århundreder ejede Marquis of Aux, og han ejende ejendommen på tidspunktet for 1855-klassifikationen. Chateau Talbot blev købt af A. Claverie i 1899, hvorefter det igen blev solgt og købt af Désiré Cordier i 1917. Sønnen Georges og efterfølgende hans barnebarn Jean arvede slottet og siden hans død i 1993, er det nu døtrene Lorraine Rustmann og Nancy Bignon-Cordier (4. generation af Cordier familien), der ejer Chateau Talbot.
Chateau Talbot besidder 102 hektarer vinmarker og er en af de største ejendomme i Bordeaux. Druesammensætningen er 68% Cabernet Sauvignon, 28% Merlot og 4% Petit Verdot.
2. vinen hedder Connétable de Talbot, der er kommet siden 1979 årgangen.
POMEROL & ST.EMILION
Chateau Ausone
Premier Grand Cru Classe slot beliggende i Saint Emilion. Kæmper en stadig kamp mod Cheval Blanc for at være den bedste. Kampen er i disse år tippet til fordel for Chateau Ausone som gennem Alain Vauthiers nye "enevælde" på ejendommen har lavet en række strukturmæssige ændringer i vinificering og drueudvælgelse, der har bragt vinen op, hvor nogle troede den var falmet fra. Kampen fortsætter mellem giganterne, som den altid har gjort.
Det er tydeligt, at den "nye" Ausone er mere kraftfuld, mere lagringsværdig, tæt og meget aromatisk, hvilket har vundet manges gunst. Han foretrækker jo som bekendt "power" i sine favoritter.
Andenvinen hedder La Chapelle d'Ausone.
Chateau Cheval Blanc
Premier Grand Cru Classe producent i Saint Emilion, som har hersket i dette distrikt i generationer. Chateau Cheval Blanc kæmper sammen med Ausone altid om at være bedst. Slottet producerer en meget stabil kvalitet - en vin man kan regne med.
Druesammensætningen i vinen er typisk 50/50 mellem merlot og cabernet franc.
Chateau Cheval Blanc er kendt som en vin, man kan drikke ung, men kan holde en generation om nødvendigt.
Andenvinen hedder Le Petit Cheval.
De seneste 5 år har Cheval Blanc uden at miste sin kvalitet tabt terræn til Valandraud og Ausone, da verden går i retning af ønsket om "power-vine", godt anført af førende vineksperter. Cheval Blanc har altid stået for det fyldige, intense, velduftende og nuancerede og er favoritten blandt tilhængere af den gamle Bordeaux-stil der foretrækker ædelhed og nuance frem for "vildskab". Valget er dit....
Chateau La Conseillante
Slottet er beliggende i Pomerol, og er en virkelig stjerne, som de flestes øjne desværre kun flygtigt ser, inden de fortsætter til andre mere "kendte" vine.
La Conseillante er ikke en "power-vin" men derimod en fin, nuanceret, velstruktureret og nogengange næsten "skrøbelig" oplevelse. Den er pragtfuld som både ung og gammel og prisen ligger højt i nyere, gode årgange, hvilket forekommer fair i forhold til konkurrenternes priser for vine på samme kvalitetsniveau. I gode årgange er der saft og kraft, men den mister aldrig det nuancerede aspekt med rige indtryk.
Som det er typisk for Pomerol er vinen baseret på merlot-druen iblandet cabernet sauvignon.
La Conseillante er den Pomerol som jeg ville vælge på en særlig mærkedag med en 25-30 år gammel flaske fra en god årgang. Den vil optræde som velstruktureret, imødekommende og fin/elegant uden den måske overvældende kraft, som kendetegner f.eks. Petrus i gode årgange (uden dog på nogen måde at neglisere Petrus uomtvistelige kvalitet). Det er selvfølgelig en subjektiv betragtning......prøv selv.
Chateau La Mission-Haut-Brion
Chateau La Mission-Haut-Brion kan nemt forveksles med sin delvise navnebroder Haut-Brion. Chateau La Mission-Haut-Brion er dog ikke officielt klassifiseret blandt Grand Cru Classé-vinene. La Mission-Haut-Brion er nabo til Haut-Brion i Graves-distriktet og har samme ejer.
Særligt pudsigt er det, at La Mission-Haut-Brion nogle år laver bedre vine end det klassifiserede slot, men sådan er verden så mangfoldig.
Slottet producerer store, heftige vine, der er meget længelevende og "full-bodied" i gode år.
Vinen ses ikke ofte i Danmark, og derfor har jeg ikke en aktuel pris på vinen. Heller ikke andenvinen La Chapelle de la Mission ses ofte og prisen må derfor henstå i det uvisse.
Chateau La Mondotte
Meget lille slot (800-1000 kasser) i St.Emilion ejet af Grev Stefan von Neippberg. Der er tale om en ny producent der på få år hører til den absolutte elite i St.Emilion.
Vinen er koncentreret, ekstraktrig, dyb, massiv og en bombe af smag. Smagen er intens som en god vintage port - vel at mærke fra et kvalitetshus.
Druesammensætningen er typisk for St.Emilion med kraftig overvægt af Merlot iblandet en mindre del cabernet sauvignon. Slottet laver ikke en andenvin.
Grundet den meget lille produktion, har jeg aldrig stiftet bekendtskab med vinen hos danske vinhandlere, og jeg kan derfor ikke udtale mig om prisen.
Chateau L'Église-Clinet
Pomerol-området er meget beskedent i areal og dette slot er også meget beskedent i størrelse, men vinen er støt og roligt siden ca. 1994 steget meget kraftigt i niveau/kvalitet.
Chateau L'Église-Clinet producerer kraft i form af frugt med rigdom og intensitet uden at være overdrevne tunge - det man også kalder harmonisk og kompleks.
Her er der et slot, hvor kvaliteten nærmer sig Petrus og Le Pin men til en brøkdel af prisen, selv om antallet af flasker i Danmark er lille. Jeg vil derfor ikke prissætte vinen. Er du heldig, finder du den....
Andenvinen hedder La Petit Eglise.
Chateau Le Pin
Le Pin er beliggende i Pomerol-distriktet og er vel nok den dyreste vin fra Bordeaux i disse år. Le Pin udbyder ekstremt få flasker årligt (6.000) af denne virkelig gode Pomerol.
Der er gået "kult" i denne vin. Prisen betegnes af både Parker, Winespectator og Hugh Johnson som meningsløs, da man tit kan få 2 flasker Petrus til samme pris som 1 Le Pin. samtidigt er Chateau Petrus endda en bedre vin!!
Som det er typisk i Pomerol er denne vin baseret primært på merlot-druen iblandet en mængde cabernet sauvignon.
Jeg har aldrig selv smagt Le Pin, så jeg vil afholde mig fra at udtale mig om kvalitet/pris. Ejerne er de samme som har Chateau Vieux-Chateau-Certan som regnes blandt de bedste i Pomerol men til en helt anden pris. Det må alt andet lige gøre dette til et bedre køb, men man mister "snob-effekten" ved den manglende Le Pin etiket.
Chateau Petrus
Kongen af Pomerol. Ingen er bedre. Ingen er i nærheden. Uofficielt Premier Cru. Der er mange andre gode Pomerol-vine, men alle mangler lige det sidste for at komme med på samme niveau.
Som de øvrige Pomerol-vine er også denne vin baseret på merlot-druen. Chateau Petrus laver meget få flasker (60.000) i hver årgang til en svimlende høj pris (1998 dog kun 30.000). Du skal indstille dig på at betale kr. 25.0,- til kr. 30.000 pr. flaske i nyere, gode årgange. Til gengæld vil du eje en vin, som ikke mange kommer i nærheden af at smage bare een gang i livet.
Petrus er oftest tanninrig, fed og relativt "stram" i de første leveår på flaske, men den udvikler en smag/duft af kaffe, mokka, chokolade, toast og mørk frugt. Trods sædvanlig højt tanninindhold er den altid blød og fyldig og oftest i nærheden af at være "full-bodied".
Chateau Petrus er meget lagringsværdig og lige så holdbar som de bedste vine primært baseret på cabernet sauvignon. Merlot i de rigtige vinproducenters hænder kan skam skabe udødelige vine på topniveau der holder 40-50 år.
Chateau Trotanoy
En relativ lille ejendom i Pomerol men kvaliteten er der ikke noget i vejen med. Efter at have vaklet i kvalitet i årene 1983-1992 (undtagen 1990) står Chateau Trotanoy nu afgjort for noget af det bedste vin i distriktet. Ligger kvalitetsmæssigt under Petrus, men burde kunne frembringe vin rækkende til en andenplads. 1998-udgaven er den bedste siden 1961, så måske er vejen banet.....
Når vinen er bedst, er den "full-bodied" med perfekt forhold mellem frugt og syre og særdeles holdbar.
Chateau Trotanoy er baseret primært på merlot-druen, som det er typisk i Pomerol.
Chateau Valandraud
Chateau Valandraud er ikke klassifiseret i Saint Emilion på nuværende tidspunkt. Slottet er et lille, bitte sted, hvor man med få ranker prøver at lave fantomvin og værne om "den gode kvalitet". Markerne er dog udvidet i 1998.
Meningerne er stærkt delte om dette slot. Hugh Johnson siger : "Helt tåbelige priser for tyk vin, der er gennemsyret af fadsmag!!!" Det skal nævnes, at Johnson anerkender slottet som førende blandt mikroslottene. Smag og behag er som sagt forskellig....