TOPPRODUCENTER FRA BORDEAUX

Bordeaux

BORDEAUX 1-5 CRU

Chateau Batailley

Topproducenter Bordeaux Château Batailley ligger i Pauillac og blev indplaceret som 5. cru i den gamle 1855-klassifikation. Slottet holder i dag sin position som 5. cru kvalitetsmæssigt.

Chateau Batailley har haft sit navn siden slutningen af det 18. århundrede, da vinmarkerne var ejet af Saint-Martin familien. Herefter havde slottet en række ejerskifter over årene, indtil ejendom og vinmarker blev restaureret af Daniel Guestier fra Barton & Guestier efter 1816.

Navnet på slottet var i 1815 Bedou. I 1846 hed det Guestier, men slottet hed efter Guestiers død altså Batailley. Brødrene François og Marcel Borie købte ejendommen i 1932 og opdelte ejendommen i 1942 for at undgå arvestridigheder.

Den største del, inkl. slottet, blev overdraget til Marcel Borie, indtil denne døde i 1961, hvorefter slottet overgik til datteren Denise og hendes mand Emile Castéja.

Batailley ejes i dag af Castéja familien, der også besidder dele af Chateau Lynch-Moussas og St.Emilion ejendommen Chateau Trotte Vieille.

Ejendommen består af 57 hektarer og druesammensætningen er 70% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 3% Cabernet Franc og 2% Petit Verdot.

Der findes ikke nogen 2. vin.

Chateau Belgrave

Topproducenter Bordeaux Chateau Belgrave tilhører Haut-Médoc appellationen i Bordeaux. Slottet ligger i kommunen Saint-Laurent-Medoc. Chateau Belgrave er placeret i 5. cru efter 1855-klassifikationen, og niveauet er i dag uændret.

På tidspunktet for den store klassifikation i 1855 hed slottet Chateau Coutenceau. Det blev senere navneændret af en britisk ejer, der levede i et område kaldet Begravia i London.
Faktisk kommer navnet fra det Cabernet Sauvignon venlige "gravel", der er almindeligt brugt i den del af Bordeaux, og som faktisk gav området Graves sit navn.

Chateau Belgrave er nabo til Chateau Camensac og Chateau La Tour Carnet. Hvis du passerer grænsen til naboområdet St.Julien, så er den tætteste nabo, Chateau Lagrange.

Vinmarkerne dækker 61 hektarer og er beplantet med Cabernet Sauvignon (50%), Merlot (42%), Cabernet Franc (5%) og Petit Verdot (3%).

2 vinen hedder Diane de Belgrave, sat på markedet fra og med årgang 1987.

Chateau de Beychevelle

Topproducenter Bordeaux Chateau de Beychevelle er beliggende i St. Julien i Bordeaux og rangerer efter 1855-klassifikationen som 4. cru. I øjeblikket vurderes kvaliteten som en 3. cru.

Chateau de Beychevelle er bygget i det 17. århundrede og rekonstrureret i 1757 af Marquis de Brassier. Heine familien fortsatte dette arbejde i slutningen af 1800-tallet.
Senest er slottet blevet restaureret tilbage til sit oprindelige udseende. Det ejes i dag af Grand Millésimes (Castel & Suntory Group.

Slottets etiket har en båd med sænkede sejl, og det henfører til gamle dage, hvor passerende skibe foran slottet sænkede deres sejl for at vise deltagelse i datidens pagt og respekt, der var mellem greverne i Epernon. Specielt Jean-Louis Nogaret de la Valette var en stærk personlighed på det tidspunkt.

Vinen indeholder Cabernet Sauvignon 47%, Merlot 44 %, Cabernet Franc 4% og Petit Verdot 5%.

2. vinen hedder Admiral de Beychevelle.

Chateau Boyd-Cantenac

Topproducenter Bordeaux Château Boyd-Cantenac er beliggende i Margaux og er placeret som 3. cru efter den gamle 1855 klassifikation. Rangerer i moderne tid reelt som 4. cru.

Slottet besidder 17 hektarer vinmarker beplantet med Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, og Petit Verdot. Slottet ejes i dag af Jacques Boyd og Josephine de Boyd.
Boyd familien var en familie af fremtrædende købmand fra Belfast. De var eksportører af uld, og da uldmarkedet faldt udvandrede de til fastlandet i slog sig ned i Bordeaux og købte vingården i 1754.

Vingården blev overtaget af John Lewis Brown fra Château Brown og senere af Ginestet familien. Siden 1932 tilhører Château Boyd-Cantenac Boyd familien igen. Dækker et areal på 17 hektar i hjertet af Margaux appellationen med kiselholdig jord, der afgiver varme i jorden og tillader dybe rødder på vinplanterne. Château Boyd-Cantenac producerer, afhængigt af året, mellem 50 000 og 90 000 flasker.

Andenvinen hedder Jacques Boyd og Josephine de Boyd.

Chateau Brane-Cantenac

Topproducenter Bordeaux Chateau Brane-Cantenac er placert i 2. cru efter den gamle 1855 klassifikation. Vi er i Margaux i Bordeaux. Slottet ejer 75 hektarer vinmarker, og de største marker ligger umiddelbart foran slottet. Slottet ligger på en forhøjning i området kaldet Plateau de Brane.

Slottet historie går mere end 250 år tilbage. Lurton familien har ejet slottet siden 1925, og i 1992 tog Henri Lurton over.

Druesammensætningen i vinen er Cabernet Sauvignon 55%, Merlot 40%, Cabernet Franc 4,5% og Carmenère 0,5%. Planterne står med en tæthed af mellem 6.666 og 8.000 planter pr. hektar. Chateau Brane-Cantenac laver ca. 45 hektoliter vin pr. hektar. Vinen lagrer 12 mdr. i træfade, hvoraf 20% er nye.

Andenvinen hedder Chateau Notton eller Le Margaux d'Henri Lurton. Druesammensætningen er den samme som i førstevinen.

Chateau Brainaire-Ducru

Topproducenter Bordeaux Chateau Branaire-Ducru er beliggende i St. Julien i Bordeaux og rangerer efter 1855-klassifikationen som 4. cru. I øjeblikket vurderes kvaliteten som en 4. cru.

Slottet er beliggende i den sydlige del af St. Julien overfor Chateau Beychevelle, men vinmarkerne er placeret over hele St. Julien. Vinmarkerne dækker et areal på 50 hektater. Druefordelingen er 70% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot, 4% Cabernet Franc og 4% Petit Verdot. Vinrankerne er i gennemsnit mellem 35-40 år gamle, og der høsten med hånd.

2. vinen hedder Duluc de Branaire-Ducru


Chateau Camensac

Topproducenter Bordeaux Chateau Camensac tilhører Haut-Médoc appellationen i Bordeaux. Slottet ligger i kommunen Saint-Laurent-Medoc. Chateau Belgrave er placeret i 5. cru efter 1855-klassifikationen, og niveauet er i dag uændret.

Nærmeste naboer er Chateau Camensac og Chateau La Tour Carnet.

Ejendommen dækker 65 hektarer med vinmarker, hvor druesammensætningen er 60% Cabernet Sauvignon og 40% Merlot. Vinen består altså kun af disse 2 druer.

2. vinen hedder La Closerie de Camensac.


Chateau Cantenac-Brown

Topproducenter Bordeaux Château Cantenac-Brown er beliggende i Margaux og er placeret som 3. cru efter den gamle 1855 klassifikation. Rangerer i moderne tid reelt som 4. cru.

I begyndelsen af det 19. århundrede erhvervede John Lewis Brown ejendommen og besluttede at opføre et hus i Tudor stil til minde om de skotske aner. Bygningen er i dag én af de mest originale bygninger i Medoc, og er omgivet af en stor park i engelsk stil.

I 1843 solgte han ejendommen til en vis Gromard, bankmand af profession. I dag er det Halabi familien, der ejer slottet. Andenvinen hedder Brio de Cantenac-Brown.




Chateau Calon-Segur

Topproducenter Bordeaux Calon-Segur er 1 af 14 3. cru slotte. Chateau Calon-Segur ligger i St.Estephe.
Navnet Calon henfører til et flodfartøj, der i Middelalderen blev brugt til at transportere tømmer over Gironde floden. Det gav navn til distriktet, som på datiden var kendt som Calones or Saint-Estèphe-de-Calon. I tidligere tider, var Château Calon-Ségur en af oprindeligt tre vinmarker i St.Estephe, og i 1825 var Château Montrose (2.cru) faktisk en skovejendom, der tilhørte Calon-Segur ejendommen.

Gennem giftemål blev Chateau Calon-Segur givet i ejerskab til Nicolas-Alexandre, Marquis de Ségur, der også ejede Chateau Latour og Chateau Lafite.
På trods af ejerskabet af disse to 2.cru'er, tilhørte Marguis'ens hjerte dog Calon, og derfor bærer etiketten på Chateau Calon-Segur fortsat et hjerte rundt om slottets navn for at symbolisere dette.
br> Siden 1894 blev ejendommen ejet af Capbern Gasqueton familien. I 2012 blev Chateau Calon-Segur solgt til Suravenir Assurances, et forsikringsselskab.
2. vinen hedder Château Marquis de Calon

Chateau Cantemerle

Topproducenter Bordeaux Chateau Cantemerle ligger i Haut-Medoc og er indplaceret i 5. cru efter 1855-klassifikationen, og kvaliteten i dag svarer til dette niveau. Der er dog en sjov historie omkring dette slot, da det faktisk slet ikke var med i den oprindelige klassifikation og ikke fremgår af de datidige dokumenter. Først i 1956 kom slottet med. Slottet var officielt det sidste slot, der kvalificerede sig til 1855-klassifikationen.

Dermed har slottet faktisk den status, at det er 1 af kun 2 slotte, hvor slottet har deltaget i en ændring af 1855-klassifikationen. De fleste husker kun, at Mouton-Rothschild i 1973 blev rykket op fra 2. cru til 1. cru pr. dekret.

Chateau Cantemerles historie er maget lang. Allerede i 1147 er der optegnelser, hvor slottet er nævnt. I Middelalderen var slottet en del af fæstningsværket, der beskyttede den venstre side af Giroonde floden. Senere da Aquitaine var styret af englænderne, kæmpede Lord Cantemerle side om side med Henry III mod den franske konge, og herfra kommer navnet. Vinproduktion er nævnt allerede i år 1354.

I moderne tid kan siges følgende. I 1981 blev ejendommen solgt af Dubos familien til SMABTP (Les Mutuelles d'Assurance du Bâtiment et des Travaux Public).
Det første til omfattende ombygning og reparationer i den helt store stil, og vinmarkerne blev nyplantet. Slottet var dengang i så elendig forfatning, at kun 20 hektarer blev brugt til vinproduktion.

I 1980'eerne blev der plantet nye 70 hektarer. I dag har slottet 190 hektarer, og 90 af hektarerne er dedikeret til vindyrkning. Druesammensætningen er 50% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 5% Cabernet Franc og 5% Petit Verdot.

2. vinen hedder Les Allées de Cantemerle.

Chateau Clerc-Milon

Topproducenter Bordeaux Chateau Clerc-Milin ligger i Pauillac og er placeret som en 5. cru i 1855-klassifikationen. I dag regnes kvaliteten som værende en 4. cru, så slottet er gået frem kvalitetsmæssigt.

Navnet på ejendommmen kommer fra den tidligere ejer Jean-Baptiste Clerc, der ejeded slottet på tidspunktet for 1855-klassifikationen. Derudover kommer Milon fra landsbyen af samme navn, der også lagde navn til Château Duhart-Milon.

En vis Jacques Mondon fik på et tidspunkt nogle vinmarker op under neglene, der tidligere havde tilhørt Chateau Clerc-Milon, og da Clerc døde i 1863, gik han rettens vej for at få lov til at kalde sine vine for Chateau Clerc-Milon. Derfor er det disse marker, som vi idag anerkender som Clerc-Milon. Han kaldte dengang sin ejendom for Clerc-Milon-Mondon.

I 1970 blev Chateau Clerc-Milon-Mondon købt af Philippe de Rothschild, ejeren af Chateau Mouton Rothschild. på det tidspunkt var ejendommen i forfærdelig stand, og den bestod alene af 16,5 hektarer vinmarker. Rothschild fjernede Mondon-delen af navnet og udvidede ejendommen ved at købe yderligere vinmarker, der tidligere var en del af Clerc Milon.

Et nyt vinfremstillingsafsnit stod færdigt i 2011.

Chateau Clerc Milon har 41 hektarer vinmarker i Mousset og rundt om Milon. Disse er beplantet med 49% Cabernet Sauvignon, 37% Merlot, 11% Cabernet Franc, 2% Petit Verdot og 1% Carmenère. Sidstnævnte druesort er sjælden i Cru Classé. Der er ingen 2. vin.

Chateau Cos-d'Estournel

Topproducenter Bordeaux Chateau Cos-d'Estournel er beliggende i St.Estephe og er rangerende som 2. cru efter den gamle 1855 klassifikation. Vimarkerne ligger rundt om slottet, og der er i skrivende stund ca. 91 hektarer.

Vinen er sammensat af Cabernet Sauvignon (60% af vinmarkerne), hvor vinmarkerne ligger på toppen af de sydlige sider af bakkern. Derudover indeholder vinen Merlot (40% af vinmarkerne), hvor vinmarkerne ligger på de østlige skråninger. Selve druesammensætningen varierer fra år til år. Det afhænger helt af vejret.

Der plantes tæt med 8.000 - 10.000 vinstokke pr. hektar. Vinstokkene skal være mindst 20 år gamle, inden druerne bruges til 1. vinen.

Historien starter i 1811, hvor Louis Gaspard d’Estournel. Han arvede nogle vinmarker nær byen Cos, og derefter gik han igang med at producere vin, der hurtigt blev meget populær og eksporteret så langt væk som til Indien.

Siden 2000 har slottet tilhørt Michel Reybier.
Andenvinen hedder Les Pagodes de Cos.

Chateau Cos-labory

Topproducenter Bordeaux Chateau Cos-Labory hører til i St.Estephe over er indplaceret som 5. cru efter 1855-klassifikationen. Slottet holder i øjeblikket samme kvalitetniveau, så ingen ændring der.
br> Slottets navn kommer fra den geografiske placering på Cos-bakken i området sammen med navnet med den første ejer, François Labory, der ejede slottet indtil 1845.

Louis Gaspard d'Estournel overtog i 1845 slottet, men han solgte det i 1852 videre til en engelsk bankmand, Charles Martyns in 1852. I 1930 blev slottet overtaget på ny, denne gang af George Weber, der overdragede det til datteren og svigersønnen i 1959.

I 1971 overtog parret naboejendommen Chateau Andron Blanquet. Sønnen arbejdede for de 2 slotte gennem en række år, og herefter overtog den ældre Bernard ledelsen. Her har han siddet siden 2000. Vi har her tale om en rigtig familieejendom.

Chateau Cos-Labory besidder 18 hektarer vinmarker. Druesammensætningen er 60% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot og 5% Cabernet Franc.

2. vinen hedder Charme de Cos-Labory

Chateau Croizet-Bages

Topproducenter Bordeaux Chateau Croizet-Bages hører til i Pauillac, hvor vinen er indplaceret som 5. cru jf. 1855-klassifikationen. Slottet har i dag samme niveau.

Slottet ligger på Pauillacs Bages plateau mellem byen Pauillac og Saint-Julien-Beychevelle.

Chateau Croizet-Bages har taget navnet efter plateauet og så sin originale skaber - Croizet brødrene. Den ene var retsassistent, og den anden var en lokal advokat. Sammen opkøbte de parceller af vin fra naboerne gennem den første halvdel af 18. århundrede. Hermed skabte de deres egen succesfulde ejendom.

Under den franske revolution solgte brødrene til en fra familie fra Gascony, Puyteracs familien, der solgte det videre til Jean Calvé fra Bordelais bare 2 år inden 1855 klassifikationen.

Den nuværende ejer, Quié familien overtog slottet i 1942 fra den amerikanske entreprenør Jean-Baptiste Monnot.

Bror og søster Jean-Philippe og Anne-Françoise Quié står i dag for drift og ledelse.

2. vinen hedder La Tourelle de Croizet-Bages.

Chateau d'Armailhac

Topproducenter Bordeaux Chateau d'Armailhac er beliggende i Pauillac og er placeret i 5. cru i 1855-klassifikationen. I dag rangerer vinen reelt som en 4. cru.

Historien starter i 1680, hvor der er optegnelser af, at 2 brødre - Dominique og Guilhem Armailhacq - ejer jord i Pauillac. Slottet tager sit første navn, Dominique Armailhac. På det tidspunkt besad man 16 hektarer.

I slutningen af det 18. århundrede hed slottet generelt Mouton d’Armailhacq og havde 52 hektarer vinmarker mellem Brane-Mouton i nord og Pibran i syd. I 1931, efter en turbolent periode, køber Baron Phillipe de Rothschild slottet efter at have været en mindre del af ejerkredsen.

I 1956 bliver Mouton d’Armailhacq omdøbt til Mouton Baron Philippe, herefter Mouton Baronne Philippe - og forbliver med dette navn indtil årgang 1988. I 1989 beslutter Baroness Philippine at gå tilbage til rødderne og kalde slottet for Château d’Armailhac.

Slottet besidder i dag 70 hektarer i den nordlige del af Pauillac. Druesammensætningen er 53% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot, 11% Cabernet Franc, 2% Petit Verdot.

Der er ingen 2. vin.

Chateau Dauzac

Topproducenter Bordeaux Chateau Dauzac er beliggende i Margaux i Labarde kommunen og bærer en 5. cru efter 1855-klassifikationen. Kvaliteten er i dag på samme niveau.

Siden 1988 har Chateau Dauzac tilhørt forsikringsselskabet MAIF men bliver drevet af André Lurton Group. I 2004 overtog hans datter Christine Lurton-Bazin de Caix ledelsen af Chateau Dauzac.

I 1880'erne udviklede man i Bordeaux et antimug produkt til at sprøjte på vinplanterne, så de ikke rådnede. Udviklingen fandt sted primært på Chateau Dauzac. Udvilingen og afprøvningen blev foretaget af Pierre-Marie-Alexis Millardet assisteret af den tekniske direktør på slottet, Ernest David.

Slottet har 120 hektarer, hvoraf 45 er tilplantet med vinranker. Druesammensætningen er 60% Cabernet Sauvignon og 40% Merlot.

2. vinen hedder La Bastide Dauzac. Slottet ejer også 3 hektarer i Haut-Medoc appellationen, hvor de producerer en vin med navnet Chateau Labarde.

Chateau Desmirail

Topproducenter Bordeaux Chateau Desmirail er et 3. cru slot i Bordeaux, og slottet er beliggende i Margaux.

Château Desmirail var engang en del af imperiet Rauzan ejet af Pierre de Mesures de Rauzan i midten af det 17. århundrede.

Mega-ejendommen blev senere opdelt, så den udgjorde 4 nye ejendomme - Château Rauzan-Gassies, Château Rauzan-Ségla, Château Desmirail og Château Marquis de Terme.

Ejendommen er på ca. 30 hektarer, og vinstokkene er ca. 30 år gamle i gennemsnit. 60% er Cabernet Sauvignon, 39% er Merlot og 1% er Cabernet Franc.

Vinen ligger på fade i 12-18 måneder, hvoraf 1/3 af fadene skiftes til nye hvert år.
2. vinen hedder Initial de Desmirail

Chateau d'Issan

Topproducenter Bordeaux Chateau d'Issan er placeret i Margaux og er placeret i 3. dru.

Der er en del historie i dette prægtige slot. Oprindeligt var Margaux området bestående af 2 kæmper - Mothe-Margaux og Mothe-Cantenac - i dag kendt som henholdsvis Chateau Margaux og Chateau d'Issan.

Slottets historie går helt tilbage til det 12. århundrede, hvor slottet for første gang er nævnt i litteraturen. Dengang var området under engelsk herredømme.
Mange familier har ejet og boet på slottet. I det 17. århundrede flyttede Essenault ind, og det var ham, der anlagde nye kældre m.v, og det er faktisk sådan, at han også lagde navn til slottet. Essenault blev til Issan.

Slottet har også lagt navn til store begivenheder. I 1152 husede slottet bryllupet mellem Elinor de Aguitaine og Henri Plantagenet. Slottet var iøvrigt kejser Franz Joseph af Østrigs yndlingsslot.
Druesammensætningen i vinen er 65% Cabernet Sauvignon og 35% Merlot.

2. vinen hedder Blason d'Issan.

Château Ducru-Beaucaillou

Topproducenter Bordeaux Château Ducru-Beaucaillou er beliggende i St. Julien og er placeret som 2. cru efter den gamle 1855 klassifikation.

Førstevinen er sammensat af ca. 75% Cabernet Sauvignon og 25% Merlot. Slottet bruger mellem 50 og 80% nye fade ved fremstillingen af deres 1. vin. Slottets historie starter i 1720, og navnet kommer fra de store sten, der karakteriserer området.

Slottet gør sig bemærket med et par ting. For det første er kældrene til slottet faktisk under slottet, hvilket i dag er ret usædvanligt. Derudover bor ejerne på slottet, hvilket heller ikke er så almindeligt. Du vil altid kunne kende Château Ducru-Beaucaillou på den meget markante etikette i orange, hvor slottet er afbilledet.

Andenvinen hedder Croix de Beaucaillou.

Chateau Duhart-Milon

Topproducenter Bordeaux Chateau Duhart-Milon-Rothschild hedder nu alene Chateau Duhart-Milon og er beliggende i Pauillac og er placeret som en 4. cru efter 1855-klassifikationen. Slottet regnes i dag som værende en 3. cru rent kvalitetsmæssigt.

I den tidlige del af det 18. århundrrede tjente Milon som sekundær indkomst for ejeren af Chateau Lafite Rothschild og var 2. vin til samme.
Ejeren var på det tidspunkt Marquis Nicolas-Alexandre de Ségur. I 1937 blev slottet solgt og over 25 år skiftede slottet ejer hele 5 gange.
Markerne blev opdelt, og det gik generelt ned af bakke for slottet, og frosten i 1956 gjorde bare tingene værre. Rothschild familien købte i 1962 slottet. Duhart-Milon var dengang på 110 hektarer, hvoraf alene 17 hektarer var dedikeret til vin. Omfattende ombygning begyndte i vinmarkerne - dræning, nyplantning. Der blev også opført en ny kælder i Pauillac.

I dag har vi en vin, der er på vej op i kvalitet. Faktisk rangerer den som beskrevet 1 cru højere, end den gjorde i 1855.

2. vinen hedder Moulin de Duhart.

Château Durfort-Viviens

Topproducenter Bordeaux Château Durfort-Viviens er beliggende i Margaux og er placeret som 2. cru efter den gamle 1855 klassifikation.

Slottet har navn efter Durfort de Duras, som var en indflydelsesrig familie i det sydvestlige Frankrig. Familien kom til Margaux i det 14. århundrede. I 1924 kom navnet "Vivens" lagt til navnet Durfort. Navnet blev taget fra greven af Vivens. Slottet var på sin højde af berømmelse i midten af 1800-tallet, da slottets årgang 1844 solgtes for mere end nogen anden 2. cru vin.
I 1937 købte man slottet af kredsen der ejede Chateau Margaux. Dengang ejedes den bestemmende del af aktierne af Lurton familien. I 1961 tog Lucien Lurton skridt til at restaurere vinmarkerne, og i 1992 tog sønnem Conzaque over.

Slottet ejer 55 hektarer marker, hvorfra druerne til førstevinen hentes. Druesammensætningen er 70% Cabernet-Sauvignon, 6% Cabernet Franc og 24% Merlot. Der plantes mellem 6.600 og 7.700 vinstokke pr. hektar. Vinen lagrer i fade i ca. 18 måneder, og 35-45% af fadene er nye.

Andenvinen hedder Relais de Durfort-Vivens.

Chateau du Tertre

Topproducenter Bordeaux Chateau du Tertre ligger i Margaux og er placeret som en 5. cru i 1855-klassifikationen. Kvalitetsniveauet ligger også i dag på 5. cru.

Beliggende på Le Tertre (fransk for stigende grund) har slottet taget sit navn. Chateau du Tertre's historie går tilbage til Seigneurie d'Arsac så tidligt som år 1143. Historien er lang frem til det 19. århundrede. Arrérac familien og Marquis de Ségur besad slottet frem til 1855-klassifikationen, hvorefter ejerskabet overgik til Charles Henri.

Chateau du Tertre havde på daværende tidspunkt et godt ry, og det blev endnu bedre, da slottet i 1870 blev solgt til Henri de Koenigswarter.

På tidspunktet for 2. verdenkrig var ry og kvalitet gået ned, men i 1961 blev slottet købt af Philippe Gasqueton, der restaurerede slottet og vinmarkerne med opbakning fra belgiske forretningspartnere.

Efter Gasqueton's død i 1995 solgte enken slottet til Eric og Louise Albada Jelgersma, der i forvejen ejer Château Giscours.

Chateau du Tertre har 80 hektarer, hvor ca. 50 hektarer er beplantet med vin med druefordelingen 40% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 20% Cabernet Franc og 5% Petit Verdot. Meget lavt indhold af Cabernet Sauvignon og meget højt indhold af Cabernet Franc!

2. vinen hedder Les Hauts du Tertre.

Chateau Ferriere

Topproducenter Bordeaux Chateau Ferriere er et af de mindre kendte vinslotte i Margaux. Slottet rangerer som 3. cru.
Chateau Ferriere har navn efter sin grundlægger Gabriel Ferriere, der var royal vinkøbmand i Bordeaux i det 18. århundrede.
Familien havde slottet i eje indtil 1914, hvor slottet blev solgt til Armand Feuillerat, der også ejer Chateau Marquis de Terme.
I 1952 tog Alexis Lichine over som manager. Dengang blev vinen fremstillet på Chateau Lascombe. I 1988 tog Vilar familien over. De købte vinmarker og slot, og da langtidslejekontrakten udløb i 1992 besluttede familien selv at drive det hele og bringe slottet tilbage til storhed.
Vinmarker dækker 10 hektarer. Vinen består af 70% Cabernet Sauvignon og 30% Merlot.
2. vinen hedder Les Remparts de Ferrière.



Chateau Giscour

Topproducenter Bordeaux Chateau Giscour er beliggende i Margaux i Bordeaux og er placeret som 3. cru.

Chateau Giscour har en lang historie, der kan spores tilbage til det 14. århundrede.

Dengang havde slottet et tårn, der blev brugt til forsvar kiggende ud over område for at forsvare sig mod fjender. Den rigtige historie begynder i 1552, da Pierre de L'homme købte et fint palæ kaldet “Guyscoutz”.

Han grundlagde vinmarkerne sammen med områdets rige købmænd, men det var i det 19. århundrede under familierne Pescatore og Cruse, at Chateau Giscour fik sin anerkendelse for vin.
I 1995 overtog den hollandske forretningsmand, Eric Albada Jelgersma, ledelsen. Han satte sig for minutiøst at renovere vinmarker og bygninger, så slottet igen kunne være værdigt til sin status som 3. cru.

2. vinen hedder La Sirène de Giscours.

Chateau Grand-Puy-Ducasse

Topproducenter Bordeaux Chateau Grand-Puy-Ducasse ligger i Pauillac og tilhører 5. cru niveauet efter 1855-klassifikationen, hvor vinen fortsat ligger kvalitetsmæssigt i starten af det nye årtusinde.

Chateau Grand-Puy-Ducasse deler delvist navn med Chateau Grand-Puy-Lacoste. Grand Puy er navnet på den grusede bakke, der i en anden tid var ejet af bare 1 ejendom. En del af vinmarkerne på bakken blev i 1750 solgt til en mand ved navn Pierre Ducasse. Derfor navnet i sit fulde.

Ducase opkøbte en del vinmarker gennem årene, og da han døde i 1797. Hans søn arvede de 60 hektarer og kaldte slottet Ducasse-Grand-Puy-Artigues-Arnaud. Omkring 1820 fik han det oprindelige slot bygget. Slottet blev klassificeret i 1855 mens svigersønnen Adrien Chauvet havde ledelsen. På det tidspunkt hed slottet Artigues Arnaud.

Selskabet Grand-Puy Ducasse blev skabt i 1932. I 1971 overtog en række aktiebesiddere det hensygnende slot og omstrukturerede vinmarker. Fra 1980 kunne slottet selv flaske, sortere druer m.v.

In 2004, CA Grands Crus, en underafdeling af Groupe Crédit Agricole, opkøbte slottet Château Grand Puy Ducasse.

Druesammensætningen er i dag 62% Cabernet Sauvignon og 38% Merlot. Der er i dag 40 hektarer vinmarker på 3 plots.

2. vinen hedder Prélude à Grand-Puy Ducasse.

Chateau Grand-Puy-Lacoste

Topproducenter Bordeaux Chateau Grand-Puy-Lacoste ligger i Pauillac og tilhører 5. cru niveau efter 1855 klassifikationen. I aktuel tid ligger slottet lidt bedre - til 4. cru.

Chateau Grand-Puy-lacoste deler delvist navn med Chateau Grand-Puy-ducasse. Grand Puy er navnet på den grusede bakke, der i en anden tid var ejet af bare 1 ejendom. De vinmarker der ikke gik til Ducasse blev tilbage til den ejendom, vi i dag kender som Lacoste. Ejendommen har dog skiftet navn en del gange gennem historien.

Slottet var kendt under navnet Saint-Guiron i midten af det 19. århundrede efter ægteskab med en herre ved navn Saint-Guiron. Slottet fik sit nuværende navn, da datteren 1 generation senere giftede sig med en mand med navnet François Lacoste.

Chateau Grand-Puy-Lacoste besidder 36 hektarer, hvoraf 75% er beplantet med Cabernet Sauvignon, 20% Merlot og 5% Cabernet Franc.

2. vinen hedder Lacoste-Borie.

Château Gruaud-Larose

Topproducenter Bordeaux Château Gruaud-Larose er beliggende i St. Julien og er placeret som 2. cru efter den gamle 1855 klassifikation.

L’Abbé Gruaud, repræsentant for Noblesse de Robe, som symboliserede det før-revolutinære regime i Frankrig, tog skridt til historien om slottet i 1725. Han ønskede en elegant og kraftfuld vin og fik hurtigt stor succes. Den tidlige vinkøbmand, Lawton, talte om “Sire Gruaud” i 1755, mere end 100 år før den officielle klassifikation. Gruaud havde allerede på det tidspunkt gjort sig bemærket i Frankrig og andre steder i verden. Her mere end 300 år senere laver slottet vine med finesse som unge og stor elegance efter lagring.

Slottet besidder i princippet 130 hektarer, hvoraf ca. 80 hektarer er beplantet med vinstokke.

Andenvinen hedder Sarget de Gruaud-Larose.


Chateau Haut-Bages-Liberal

Topproducenter Bordeaux Chateau Haut-Bages-Liberal ligger i Pauillac og er placeret som en 5. cru efter 1855-klassifikationen. Slottet holder i ny tid denne position.

Navnet på slottet skyldes positionen på Bages plateuets øvre del sammen med navnet på ejeren Libéral familien, der ejede slottet gennem det 18. århundrede.
>
Libéral familien slog sig ned på ejendommen i 1700-tallet. Familien arbejdede med en kombination af vindyrkning og markedshandel og skabte en formue på det. I 1800-tallet var vinene ret berømte, men i det næste århundrede gik det ned af bakke p.g.a. vinlus, 1. verdenskrig og den store depression.

Société Civile Charreules, ejet af Cruse familien, overtog ejendommen i 1960. I løbet af det næste årti blev der rettet op, og nogle af vinmarkerne blev overført til Chateau Pontet-Canet, der allerede var under kontrol af Cruse familien.

I 1982, flere år efter salget af Pontet-Canet, solgte Cruse til Jacques Merlaut, leder af Taillan Group. Merlaut ejede i forvejen Chateau Chasse-Spleen. Taillan Group fik senere også Chateau Gruaud-Larose, Château Ferrière, Château Citran, og Château La Gurgue op under neglene.

Merlaut's barnebarn Claire Villars-Lurton driver i dag ejendommen. Arealet udgøre i dag 28 hektarer. Druesammensætningen på markerne er 80% Cabernet Sauvignon, 17% Merlot og 3% Petit Verdotmen den endelige blanding i 1.vinen er 68% Cabernet Sauvignon og 32% Merlot.

2. vinen hedder La Fleur de Haut-Bages-Libéral og La Chapelle de Bages.

Chateau Haut-Batailley

Topproducenter Bordeaux Château Haut-Batailley ligger i Pauillac og er indplaceret som 5 cru i 1855 klassifikation - og dette niveau holder slottet stadigt.

Slottet var en del af Château Batailley, indtil det blev købt af brødrene François og Marcel Borie i 1932. Slottet blev herefter opdelt i 2 ejendomme i 1942 for at undgå arvestridigheder. Den lille del, der ikke indeholdt Batailley slotsbygningen, blev opdraget til François Borie, der supplerede jorden via køb fra Château Duhart-Milon, mens han samtidigt drev Chateau Ducru-Beaucaillou.

Da han døde i 1953, blev slottet overdraget til datteren Françoise de Brest-Borie, mens det blev administreret af hendes bror og Ducru-Beaucaillou ejer Jean-Eugène Borie.
Ejendommen tilhører fortsat familien Borie, der også ejer Ducru-Beaucaillou og Château Grand-Puy-Lacoste.

Chateau Haut-Batailley dækker 22 hektarer og er tilplantet med 65% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, og 10% Cabernet Franc.

2. vinen hedder Tour d'Aspic.

Chateau Haut-Brion

Topproducenter Bordeaux Premier Grand Cru Classe. (1.cru) Slottet er beliggende i Graves (Pessac Léognan) og er det eneste slot uden for Medoc som er indplaceret i 1855-klassifikationen.

Haut-Brion kendetegnes ved næsten uhyggeligt stabile vine på meget højt niveau faktisk uanset årgangenes strabadser m.h.t. druernes beskaffenhed ved høsten.

Haut-Brion har en lidt anderledes druetype-sammensætning end de øvrige Premier Grand Cru Classe-vine. Vinen har et merlot-indhold der oftest ligger omkring 50%, cabernet sauvignon 40% og cabernet franc 10%. Dette giver selvsagt også vinen et anderledes duft og smagsindtryk end de øvrige på samme niveau. Jordforholdene i dette sydligere distrikt har endvidere også en indvirkning på forskel i duft og smag.

Andenvinen hedder Le Clarence de Haut-Brion.

Chateau Kirwan

Topproducenter Bordeaux Chateau Kirwan, kendt af mange danskere, ligger i Margaux og er indplaceret i 3. cru.

Chateau Kirwan ligger på Cantenac plateauet med udsigt over Garonne floden. Slottet råder over ca. 40 hektarer med 46 plots.

45% af druerne er Cabernet Sauvignon, 30% er Merlot, Cabernet Franc 15% og 10% Petit Verdot. Man kan sige, at det er relativ lille mængde Cabernet Sauvignon i forhold til de andre producenter i området på det niveau.

2. vinen hedder Les Charmes de Kirwan.



Chateau Lafite-Rothschild

Topproducenter Bordeaux Premier Grand Cru Classe. (1.cru). Beliggende i Pauillac som 1 af 3 fra det fornemme selskab af 5 vine gradueret som Premier Grand Cru Classe.

Lafite-Rothschild regnes af mange som den ultimative vin fra Pauillac. Nok primært baseret på fortiden, men ingen tvivl om, at der produceres en enestående vin, der tåler sammenligning med det allerbedste fra andre områder af Bordeaux.

Druesammensætningen ligger også for denne vin på 75-85% cabernet sauvignon, 5-18% merlot samt en lille mængde Cabernet franc og slutteligt petit verdot.(nogle år)

Som i de andre Premier Grand Cru Classe-vine, svinger vinene mellem "medium" og "fullbodied" alt efter årgangens tyngde.

Andenvinen hedder Carruades de Lafite.

Chateau Lafon-Rochet

Topproducenter Bordeaux Chateau Lafon-Rochet er beliggende i St.Estephe kommunen og er indplaceret i 4. cru efter 1855-klassifikationen. I den nuværende kvalitetsbedømmelse er slottet rangerende som 5. cru - altså ingen ændring.

Lafon-Rochet råder over 45 hektarer jord i et stykke, der kigger ud over Lafite-Rothschild og Cos d'Estournel. Der produceres 120.000 flasker af 1. vinen og 80.000 af andenvinen, der hedder Les Pélerins de Lafon-Rochet.

Chateau Lafon-Rochet har ifølge dokumenter eksisteret siden det 16. århundrede, betegnet som Domaine de Rochet. I 1750-1760 undergår slottet store ombygninger. 1789-1799 ændrer Jean Lafon sit navn til Lafon-Rochet, hvilket er lig navnet på slottet i dag.

Så sent som i 1940 blev slottet handlet for bare 200.000 franske frank (nu afløst af euro). Det svarede til en kvart million danske kroner på det tidspunkt.

I dag er det Michael Tesseron der sammen med søsteren princesse Caroline Poniatowska driver Chateau Lafon-Rochet sammen med sønnen Basile, der kom til i ledelsen i 2007.

Chateau Lagrange

Topproducenter Bordeaux Chateau Lagrange er placeret i kommunen St.Julien, i den vestlige part - lige midt i Medoc distriktet. Chateau Lagrange er placeret i 3. cru.

Château Lagrange var kendt i Middelalderen som det ædle hus i Lagrange Montai. Historien om ejere går tilbage til 1631.

I 1824 var produktionen 120 tønder vin, svarende til 12.000 kasser. I 1842 satte eks-indenrigsministeren til Kong Louis-Philippe, grev Duchatel, sit fodaftryk i historien, da han introducerede et dræningssystem i vinmarkerne. Greven pressede produktionen op på 300 kasser vin om året. Det var gyldne tider for Chateau Lagrange.

Begyndelsen af det 20. århundrede var knapt så succesrigt med mange forskellige ejere p.g.a. den økonomiske krise, og kvalitet og udbyttet bare faldt og faldt.

Slottet blev opdelt i 2 grundet den svigtende kvalitet og deraf faldende udbytte. Slottet gik fra 280 hektarer i 1840 til 157 hektarer i 1983, da det japanske selskab Suntory købte stedet.

De købte det af Cendoya familien, der havde haft det i besiddelse siden 1925.

Markerne er tilplantet med 65% Cabernet Sauvignon, 28% Merlot og 7% Petit Verdot.
2. vinen hedder Les Fiefs de Lagrange.

Chateau La Lagune

Topproducenter Bordeaux Chateau La Lagune ligger i Haut-Medoc og er placeret som 3. cru i 1855-klassifikationen.

Slottets historie går tilbage til det 16. århundrede, hvor hollandske arbejdere begyndte at plante vin på markerne, der var taget tilbage fra havet gennem mange år.

Baron Louis byggede i 1730 slottet, som vi kender det i dag. Han stod også bag Bordeauxs teater. Dermed var historien om vinproduktion skabt.

Chateau La Lagune var i familien De Seze's ejerskab i mange generationer, men efter 2. verdenskrig og den voldsomme frost i 1956, blev slottet i 1958 købt af George Brunette. På det tidspunkt var der bare få hektarer vinmarker, der leverede til produktionen. Han tog sig kærligt af renoveringen, og i dag er slottet tilbage i storform.

Vinmarkerne rummer 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot og 10% Petit Verdot.

2. vinen hedder Moulin de la Lagune.

Chateau Langoa-Barton

Topproducenter Bordeaux Med Chateau Langoa-Barton skal vi til kommunen St. Julien i Bordeaux, hvor slottet er placeret som 3. cru.

Chateau Langoa Barton blev købt af Thomas Barton i 1821 og har været i familiens besiddelse lige siden, hvilket er ret usædvanligt for Bordeaux slottet på det niveau.

I 1983 overtog Anthony Barton lederskabet af slottet og vinproduktionen.
Langoa Barton ligger lige midt af St. Julien på siden af Gironde floden, hvor familien har ca. 15 hektarer til rådighed med vinmarker. 70% er Cabernet Sauvignon, 20% er Merlot, 8% er Cabernet Franc og 2% eer Petit Verdot. Det er ret typisk for området.

Château Langoa-Barton deler kældre med tvillingen Château Léoville-Barton, men selv om der er fællesskab, og vinene frembringes på næsen samme måde, så ender Langoa Barton næsten altid op med at være lettere i stilen end Chateau Leoville Barton.

Chateau Leoville Barton producerer normalt omkring 7.000 kasser vin om året.

2.vinen hedder Lady Langoa.

Château Lascombes

Topproducenter Bordeaux Château Lacombes er beliggende i Margaux og er placeret som 2. cru efter den gamle 1855 klassifikation.

Slottets historie går tilbage til 1700-tallet ligesom de fleste af de øvrige berømte slotte i Bordeaux. Antoine de Lascombes, født i 1625, arvede ejendommen fra Durfort de Duras familien.

Slottet er et af de hyppigst omsatte i hele Bordeaux. Fra og med 2011 er det det franske forsikringsselskab MACSF, der ejer slottet og vinkældrene. Købesummen i 2011 var 200 mio. euro, hvoraf vinlagrene udgjorde 50 mio. euro.

Chateau Lascombe besidder 118 hektarer med vin, og laver ca. 300.000 flasker om året af 1. vinen og 150.000 flasker af andenvinen, der hedder Chevalier de Lascombes.




Chateau Latour

Topproducenter Bordeaux Premier Grand Cru Classe (1.cru). Slottet er beliggende i Pauillac og er en kæmpe inden for Bordeaux.

Selv i svage vinår er Chateau Latour at regne blandt de bedste og mest stabile producenter blandt de store Cru-slotte. Latour er en af de mest holdbare vine og kræver altid mindst 10 års flaskelagring for at udvikle sig til en harmonisk og kompleks vinoplevelse. Exceptionelle årgange kan gemmes op til 50 år. Prisniveauet er i top.

Andenvinen hedder Les Forts De Latour, og er en af de absolut bedste 2.vine overhovedet i området.




Chateau La Tour Canet

Topproducenter Bordeaux Chateau La Tour Canet er placeret i Haut-Medoc og er indplaceret som 4. cru i 1855-klassifikationen. I nutiden er slottet på 5. cru niveau.

Slottet har ikke megen kendt historie. Dog vides, at slottet stammer tilbage fra Middelalderen. Chateau La Tour Canet fik sit navn efter Jean Caranet eller Carnet - en arving efter Jean de Foix, der menes at have bygget slottets tårn.

Slottet har siden 1999 været ejet af Bernard Magrez.

Château La Tour Carnet dækker 126 hektarer, hvoraf 73 er tilplantet med vinranker. Druesammensætningen er 45% Cabernet Sauvignon, 50% Merlot, 3% Cabernet Franc og 2% Petit Verdot.

Der produceres ca. 15.000 kasser vin om året, og 2. vinen hedder Les Douves du Chateau La Tour Carnet.

Chateau Leoville-Barton

Topproducenter Bordeaux Chateau Leoville-Barton er klassifiseret som 2. cru i distriktet St.Julien. Jeg vurderer, at den er næstbedst i distriktet kun overgået af Leoville Las-Cases.....

Chateau Leoville-Barton laver kraftig, klassisk Bordeaux efter den gamle metode og smag. Der er rigeligt med tannin, men vinen er hamrende godt understøttet af rigelig rød frugt til at danne harmonien og efterlade et solidt, velsmagende indtryk der varer. Vinen er meget lagringsværdig.

Leoville-Barton rummer den traditionelle druesammensætning med primært cabernet sauvignon 70% dernæst merlot 20% og cabernet franc 10%.

Andenvinen hedder Lady Langoa.



Chateau Leoville-Las Cases

Topproducenter Bordeaux Prægtigt 2.cru slot beliggende i St.Julien og er distriktets bedste vin (foran Ducru-Beaucailou og Leoville-Barton) og oftest på højde med 1.cru'erne. Leoville-Las Cases har nabo til Chateau Latour, selv om slottene er beliggende i hvert sit distrikt.

Leoville-Las Cases er en enestående vin af "den gamle skole", hvor nuance, finesse og kompleksitet var nøgleordene. Dog er vinen i de tidlige år oftest "lukket", men udvikler sig til noget af det største i Bordeaux, når man giver den tid. Eminent lagringspotentiale i gode årgange. Der er noget særligt aristokratisk over vinen.

Chateau Leoville-Las Cases er een af de mere sjældne vine i Danmark.

Andenvinen hedder Clos de Marquis og er brilliant. Den er efterhånden knapt så sjælden i Danmark og et fund til prisen.


Château Léoville Poyferré

Topproducenter Bordeaux Château Léoville Poyferré er beliggende i St.julien og er placeret som 2. cru efter den gamle 1855 klassifikation.

Léoville-Poyferré var tidligere en deæ af den meget større ejendom Leoville. I tiden omkring den franske revolution blev ejendommen delt op som Château Léoville-Las Cases og Château Léoville-Barton. I 1840 blev Château Léoville-Las Cases igen delt, hvorefter Château Léoville-Poyferré blev skabt på en del af den samlede ejendoms areal. Man kan sige, at det var rigtigt heldigt, at det skete i 1840. Bare 15 år senere kom den officielle klassifikation, og var processen sket efter dette år, var ejendommen uden for det gode selskab.

Château Léoville Poyferré dækker præcist 80 hektarer. Ejendommen er delt op i 64 plots, der er tilplantet med 35 plots med Cabernet Sauvignon, 17 plots med Merlot, 11 plots med Petit Verdot og 1 plot med Cabernet Franc. Cabernet Sauvignon udgør dog 65% af hele det beplantede område. Merlot ligger på 25%.

Her efter årtusindeskiftet er Château Léoville Poyferré blevet en af de mest respekterede ejendomme kendt for super kvalitet i sine vine. I dag rangerer vinen anseelsesmæssigt som toppen af 2. cru.

Andenvinen hedder Pavillon de Leoville Poyferré.

Chateau Lynch-Bages

Topproducenter Bordeaux Chateau Lynch-Bages ligger i Pauillac og er placeret i en 5. cru efter 1855-klassifikationen, men den er den største højdespringer siden det tidspunkt. I dag regnes vinen for en 2. cru, så der er virkelig sket noget siden 1855!

Thomas Lynch var efterkommer af "stammerne fra Galway". Hans fader John emigrerede i 1691 fra Galway (Irland) og arvede en ejendom i landsbyen Bages gennem sin kone, Elizabeth, i 1749. Dette år skete grundlæggelsen af Chateau Lynch-Bages, som Thomas gav videre til sønnen Jean-Baptiste ved dennes indgåelse af ægteskab i 1779.

Jean-Baptiste gav hurtigt ansvaret videre til broderen Michel, der havde ansvaret helt frem til 1824, da familien solgte ejendommen til en vinhandler fra Schweiz, Sebastien Jurine, der næsten lige var flyttet til Bordeaux.

Château Lynch-Bages forblev i hænderne af Jurine familien efterfulgt af Cayrou familen gennem mere end 100 år. I 1934 lejede Jean-Charles Cazes af ejerenr, Felix de Vial, og købte den i 1938. Efter Jean-Charles Cazes's død i 1972 er ejendommen overvejende blevet administreret af barnebarnet Jean-Michel Cazes.

I slutningen af 1980'erne begyndte det franske forsikringsselskab AXA Millésimes at udvikle en række besiddelse af vinslottet og gik til Jean-Michel Cazes for hjælp. Direktører for koncernen og Cazes var i mange år nære venner. Cazes familien har stadig ejerskab af Chateau Lynch-Bages.

Druesammensætningen i 1. vinen er 73% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot, 10% Cabernet Franc og 2% Petit Verdot. Slottet har 90 hektarer.

2. vinen hedder Echo de Lynch-Bages. Der er også en 3. vin, der kaldes Pauillac de Lynch-Bages.

Chateau Lynch-Moussas

Topproducenter Bordeaux Chateau Lynch-Moussas er beliggende i Pauillac og er en 5. cru efter 1855-klassifikationen. Niveauet er det samme i moderne tid.

Ejendommen var oprindeligt ejet af Lynch familien (Irland), og ejendommen var på daværende tidspunkt meget større, end den er i dag. I 1919 købte Castéja familien ejendommen. Enekontrollen overgik til Emile Castéja i 1969. På det tidspunkt var ejendommen heftigt moderniseret og klar til at nå nye højder, som vi stadigt venter på.

Slottet ejes i dag sammen med Chateau Batailley gennem Borie-Manoux besiddelserne i Castéja familien.

Vinmarkerne fylder i dag 60 hektarer med en druesammensætning på 70% Cabernet Sauvignon og 30% Merlot.

2.vinen hedder Les Hauts de Lynch-Moussas.

Chateau Malescot-Saint-Exupéry

Topproducenter Bordeaux Chateau Malescot-Saint-Exupéry er måske et af de mindre kendte Bordeaux slotte, men det ligger i Margaux og rangerer som 3. cru.

Historien har ikke altid været let for slottet. I 1697 solgte Louise Escousses ejendommen til Simon Malescot Esquire - kongelig rådgiver for Louis den 16.

Hans efterkommere tilbyggede landbrugsbygninger m.v, og slottet forblev i familiens eje i over 100 år. Den 5. februar 1827 købte Jean-Baptiste Saint-Exupery, der allerede ejede Loyac ejendommen i Margaux, ejendommen.

Han havde dog det, man kan kalde et ødselt forbrug, og derfor solgte han ejendommen i 1853. Senere blev Chateau Malescot-Saint-Exupéry købt af Zuger familien. Siden er det gået slag i slag, og i dag er det Jean-Luc Zuger, der er familiens repræsentant for ejendommen.

Vinmarkerne består af 50% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 10% Cabernet Franc og 5% Petit Verdot.

2. vinen hedder La Dame de Malescot.

Chateau Margaux

Topproducenter Bordeaux Premier Grand Cru Classe. (1.cru) Slottet er beliggende i Margaux og vinen er den fornemste af alle Margaux vinene og den eneste Premier Grand Cru Classe i distriktet.

Vinen er sammensat af 75-85% cabernet sauvignon, 10-20% merlot og en meget lille del petit verdot og cabernet franc. Sammensætning varierer fra år til år. Der har i de sidste år været en stigende mængde cabernet sauvignon i vinen.

Chateau Margaux laver fabelagtigt velduftende, veldisponerede vine uden disharmoni i balancen mellem frugt og syre. Tit længelevende vine som dog ofte kan drikkes relativt unge, mens de store årgange holder næsten ubegrænset. Slottet laver en meget fornem hvidvin - Pavillon Blanc på 100% sauvignon blanc-druer.

Andenvinen hedder Pavillon Rouge.



Chateau Marquis d'Alesme-Becker

Topproducenter Bordeaux Château Marquis d'Alesme-Becker er beliggende i Margaux og er indplaceret som 3. cru i 1855-klassifikationen.

Château Marquis d'Alesme-Becker blev grundlagt i 1585 af Marquis d'Alesme og oprindelig beplantet i 1616. i 1809 købte den hollandske forretningsmand Jan Bekker Teerlink ejendommen. han blev også kaldt "monsieur Becker".

I det tidlige 20. århundrede blev ejendommen købt af Comte Jean-Jules Theophile Chaix-d'Est-Ange, der også arvede naboen Chateau Lacombes efter sin far. Han agtede at kombinere de 2 ejendomme, men han døde i 1923, før han kunne fuldføre sin plan.

Det oprindelige Marquis d'Alesme blev kontorer for Chateau Lascombe. Slottet gik fra handel til handel, indtil det i 2006 blev solgt til forretningsmanden Hubert Perrodo. Han havde endnu større planer, da han ville slå en række af Margaux slottene sammen, men heller ikke den plan blev udført, da han blev dræbt i en skiulykke i slutningen af 2006.
Det ser ud til, at sammenlægninger af Margaux slotte er en farlig branche!
Ejendommen drives i dag af Nathalie Perrodo.

Château Marquis d'Alesme-Becker har i dag 16 hektarer tilplantet med vin - 30% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot, 15% Cabernet Franc og 10% Petit Verdot. Det er en meget usædvanlig kombination i Margaux, hvor det helt traditionelt er typisk, at man har meget mere Cabernet Sauvignon - ofte op til 70%.

Der produceres i dag ca. 8.000 kasser vin af førstevinen og 1.000 kasser af 2. vinen, der hedder Marquise d'Alesme

Chateau Marquis-de-Terme

Topproducenter Bordeaux Chateau Marquis-de-Terme er beliggende i Margaux og rangerer som en 4. cru i den oprindelige 1855-klassifikation. I skrivende stund er rangeringen 5. cru, så det er gået ned af bakke for slottet.

Chateau Marquis-de-Terme var engang en del af det store Rauzan imperie ejet af Pierre de Mesures de Rauzan i midten af det 17. århundrede. Slottet blev over tid delt, så på tidspunktet for den store 1855-klassifikation var ejendommen delt op i ejendommene Château Rauzan-Gassies, Château Rauzan-Ségla, Château Desmirail og Château Marquis de Terme.

2. og 3. generation af familien Sénéclauze har drevet slottet gennem generationer. I 2009 kom Ludovic David til under kontrakt på at gøre Chateau Marquis-de-Terme mere internationalt fokuseret på afsætningsområdet. Der er blevet udført en gennemgribende undersøgelse af vinslottet, investeret i kældrene og lavet et helt nyt vinsmagningsværelse.

2. vinen hedder Les Gondats de Marquis de Terme.

Château Montrose

Topproducenter Bordeaux Château Montrose er beliggende i Saint-Estèphe og er placeret som 2. cru efter den gamle 1855 klassifikation.

Chateau Montrose er et af de sikre kort i Bordeaux med stabile og altid fremragende vine.

I 2006 blev slottet købt af Martin og Olivier Boygues, men historien går helt tilbage til 1778.

I den første 1/4 del af det 18. århundrede ejede Alexandre de Ségur Latour, Lafite og Mouton ejendommene. Han var kendt som prinsen af vin og overgav dem senere til sin søn, Nicolas Alexandre.
På grund af sønnens ægteskab tog denne besiddelse af Château de Calon og sagde: "Jeg laver allerede vin på Latour og Lafite, men mit hjerte tilhører Calon". Under Louis XVI's styre solgte han i 1778 Calon til Etienne Dumoulin. Etiennes søn, Theodore. Theodore opdagede en del af landområdet, kendt som Lande d’Escargeon. Denne forladte del af ejendommen mente han fortjente vinmarker og slot, og så byggede han Chateau Montrose. I 1855 kom så klassifikationen, og Chateau Montrose rangerede som 2. cru. Meget langt at nå på så få år.

Førstevinen har følgende drueindhold: Cabernet-Sauvignon: 65 %, Merlot: 29 %, Cabernet franc: 5 %, Petit Verdot: 1 %. Andenvinen har følgende drueindhold: Cabernet-Sauvignon: 73 %, Merlot: 27 %

Andenvinen hedder Dame de Montrose.

Chateau Mouton-Rothschild

Topproducenter Bordeaux Premier Grand Cru Classe (1.cru). Slottet er beliggende i Pauillac og frembringer noget af det ypperligste vin, som Frankrig skaber. Mouton-Rothschild er vel nok den mest elegante, stilfulde, forførende og sagnomspundne af alle fem 1.cru'er.
Oprindeligt var Mouton-Rothschild en 2.cru, men en stædig kamp for retfærdighed fra 1855 til 1973 bar endelig frugt for slottet, og de blev ved dekret opløftet til 1.cru, iøvrigt den eneste gang 1855-klassifikationen er blevet ændret!! Ændringen er uden al tvivl retfærdig og rimelig.

Druesammensætningen ligger oftest på 80% cabernet sauvignon, 15% merlot og en smule cabernet franc og petit verdot - eller ca. samme drueblanding som de øvrige Premier Grand Cru Classe på nær Haut-Brion.
2. vinen hedder Petit Mouton.



Chateau Pedesclaux

Topproducenter Bordeaux Chateau Pedesclaux er placeret som 1 af 18 vine, der ved 1855 klassifikationen fik tildelt 5. cru. Kvalitetsniveauet er uændret i nyere tid.

Slottet blev bygget i 1810 af vinkøbmanden Pierre Urbain Pédesclaux, der arbejdede sammen om ejendommen med konen indtil 1891, hvor ejendommen blev solgt til Greven af Gastebois.

I 1930 blev Lucien Jugla lejer, og han købte slottet i 1950. Slottet er fortsat ejet af denne familie.

Chateau Pedesclaux har 28 hektarer. 26 af hektarerne ligger i Pauillac, mens 2 hektarer er placeret i Haut-Medoc.

Druesammensætningen er 50% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot og 5% Cabernet franc.

2. vinen hedder Sens de Pédesclaux, men der er også en 3. vin, der produceres i Haut-Medoc - La Rose de Pédesclaux.

Château Pichon-Loungeville Baron

Topproducenter Bordeaux Château Pichon-Loungeville Baron er beliggende i Pauillac meget tæt på Saint-Julien-Beychevelle appellationen og er placeret som 2. cru efter den gamle 1855 klassifikation.

Château Pichon Baron var tidligere en del af en større ejendom ejet af Pierre de Rauzan sammen med Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande. I 1850 blev ejendommene opdelt i de 2 nuværende ejendomme. I 1987 blev Château Pichon-Loungeville Baron købt af det franske forsikringsselskab AXA, der med det samme satte Jean-Michel Cazes fra Château Lynch-Bages ind som administrator. I nutiden styres ejendommen af englænderen Christian Seely.

Château Pichon Baron har 73 hektarer vinmarker, der er tilplantet med Cabernet Sauvignon (60%), Merlot (35%), Cabernet Franc (4%) og Petit Verdot (1%). Der står ca. 9.000 vinplanter pr. hektar.

Andenvinen hedder Les Tourelles de Longueville.


Chateau Pichon-Longueville-Comtesse De Lalande

Topproducenter Bordeaux Chateau Pichon-Longueville-Comtesse De Lalande er hjemhørende i Pauillac og er officielt rangerende som 2. cru, men er uden diskussion værdig til 1. cru. Slottet er nabo til Chateau Latour og der fightes selvfølgelig om at være den bedste, hvilket i gode år er reduceret til en bagatelstrid om smagsløg, da kvaliteten er uomtvistelig for begge.

Druesammensætningen ligger oftest med en merlot-andel på 35-50%, 40-50% cabernet sauvignon og et pift af cabernet franc. Bemærk dog, at specielt 1996-udgaven har en andel af cabernet på 75%.

Chateau Pichon-Longueville-Comtesse De Lalande er en magtfuld vin, tæt i strukturen, oftest "full-bodied" men altid imødekommende harmonisk med fin balance mellem vinens komponenter. Udmærker sig specielt ved at være fremragende selv i "små" årgange.

Andenvinen hedder Réserve de la Comtesse og er et rigtigt godt køb.



Chateau Pontet-Canet

Topproducenter Bordeaux Chateau Pontet-Canet er beliggende i Pauillac og tilhører 5. cru efter 1855 klassifikationen, men så stopper historien om det niveau også! Slottet har nemlig siden ca. år 2000 oplevet en rivende udvikling, der i dag giver, at vinen regnes for en solid 2. cru, og nogle taler endda om, at vi nærmere os 1. cru niveau. Det skal siges, at det gjorde en hel del vine faktisk. Parker var meget positiv over årgang 2009.

I 1865 blev Chateau Pontet-Canet købt af Herman Cruse, og han beholdte ejendommen i familien i mange år. Vinsvindelskandalen i 1973 gennemtvang et salg, og i 1975 blev Chateau Pontet-Canet solgt til en cognac-handler med navnet Guy Tesseron, også ejer af Chateau Lafon-Rochet. Ejendommen er fortsat i hans besiddelse.

Chateau Pontet-Canet råder over 120 hektarer i den nordlige ende af Pauillac lige overfor 1. cru slottet Chateau Mouton Rothschild. 80 hektarer er beplantet med vinranker. Druesammensætningen er 60% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot, 5% Petit Verdot og 2% Cabernet Franc.

Pontet-Canet er en af de største producenter i Medoc med næsten 20.000 kasser vin om året af 1. vinen og yderligere 20.000 kasser af 2 vinen Les Hauts de Pontet.

Château Rauzan-Ségla

Topproducenter Bordeaux Château Rauzan-Ségla er beliggende i Margaux og er placeret som 2. cru efter den gamle 1855 klassifikation.

Slottet var gennem 1980'erne fortsat berømt, satte lidt til i 1990'erne, men her i det nye årtusinde er slottet tilbage i fordums storhed, selv om slottet aktuelt regnes som 3. cru kvalitetsmæssigt. Slottet blev i flere år stavet med "S" i Rauzan, men fra 1994 er slottet igen at finde med det oprindelige "Z" i stavemåden.

Rauzan-Ségla var engang en del af Rausan ejendommen ejet af Pierre de Mesures de Rauzan i midten af det 17. århundrede. Over tid blev ejnedommen delt op og på tidspunktet for den store 1855 klassifikation var slottet opdelt i Château Rauzan-Gassies, Château Rauzan-Ségla, Château Desmirail og Château Marquis de Terme.

Efter et langt ejerskab i familien Durand-Dasier's regi, blev ejendommen i 1903 overtaget af Frédéric Cruse, der bevarede ejerskabet indtil 1957, og indtil 1989 tilhørte ejendommen John Holt. I 1989 blev ejendommen købt af Brent Walker, men hans planer var vist uklare for allerede i 1994 solgte han til Wertheimer familien (Chanel), der straks indsatte winemakerne David Orr og John Kolasa fra Chateau Latour.

Ejendommens areal strækker sig over 51 hektarer med druesammensætningen 61% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot og 2% af hver af druerne Cabernet Franc og Petit Verdot. Der laves 8.000 kasser af førstevinen.

Andenvinen hedder Segla.

Château Rauzan-Gassies

Topproducenter Bordeaux Château Rauzan-Gassies er beliggende i Margaux og er placeret som 2. cru efter den gamle 1855 klassifikation. Rangerer i moderne tid reelt som 4. cru.

Slottet historie går tilbage til det 16. århundrede, hvor det var ejet af Gaillard de Tardes, mens det tilhørte Bernard de Baverolles i det 17. århundrede og blev en del af den store Rauzan ejendom ejet af Pierre de Mesures de Rauzan i det 18. århundrede. Slottet blev senere delt og på tidspunktet for 1855 klassifikationen var det sammen med ejendommene Rauzan-Gassies, Château Rauzan-Ségla, Château Desmirail og Château Marquis de Terme. Ejendommen blev købt af Quié familien i 1945 og er fortsat i deres forvaring.

Château Rauzan-Gassies besidder 28,5 hektarer vinmarker, der er beplantet med 65% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 5% Petit Verdot og 5% Cabernet Franc. Château Rauzan-Gassies er nabo til slottene Rausan-Ségla og Marquis de Terme.

Andenvinen hedder Le Chevalier de Rauzan-Gassies. Tidligere hed den Enclos de Moncabon.

Chateau Palmer

Topproducenter Bordeaux Enestående Margaux 3.cru slot som fortjener en nutidig højere rangering blandt cru-vinene, men ikke kan opnå denne fortjente ære p.g.a. de stive rammer ved 1855-klassifikationen.

Chateau Palmer producerer veldisponerede, komplekse, sanselige vine, der tiltaler de fleste, men som samtidigt rummer "power" nok til at tilfredsstille selv de mest kritiske rødvinsnydere.

Chateau Palmer har et relativ højt indhold af merlot 45-55%. Cabernet sauvignon på samme niveau 45-55% og ca. 5% cabernet franc. Det relativt høje indhold af merlot giver vinen et "lige til at gå til" indtryk, men den er også meget holdbar/lagringsværdig.

Chateau Palmer kan lejlighedsvis overgå 1.cru'erne.

Andenvinen hedder Alter Ego de Palmer og er et godt køb i prisklassen omkring kr. 500,-.



Chateau Pouget

Topproducenter Bordeaux Chateau Pouget er beliggende i Margaux distriket og indplaceret som 4. cru i 1855-klassifikationen. I moderne klassifikation ligger slottet til samme status.

François - Antoine pouget arvede Chateau Pouget i 1748. Hans datter Claire giftede sig med Pierre - Antoine de Chavailles i 1771.

Over 1½ århundrede var det familien Pouget de Chavailles der var i spidsen for Chateau Pouget. De havde fra tid til anden vanskeligheder, da de blandt andet kom i søgelyset under den franske revolution. Revolutionen betød, at de mistede deres ejendom, men dynastiet oplevede senere hæderen af at komme med i 1855-klassifikationen.

Slottet var oprindeligt kun en kælder, der i anden halvdel af det 19. århundrede fik et hus foran, da den forreste del af kælderen blev lavet om.

Ejendommen besidder 17 hektarer. Druesammensætningen er Cabernet Sauvignon : 60 %, Merlot : 30 % og Cabernet Franc : 10 %.

2.vinen hedder Antoine Pouget.

Chateau Prieuré-Lichine

Topproducenter Bordeaux Chateau Prieuré-Lichine er beliggende i Margaux i Cantenac kommunen og er indplaceret som en 4. cru i 1855-klassifikationen. Øjeblikkeligt rangerer vinen som en 5. cru, så det er gået lidt ned ad bakke i nyere tid.

Château Prieuré-Lichine har i øjeblikket 70 hektarer vinmarker, som er beplantet med 50% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot og 5% Petit verdot.

Chateau Prieuré-Lichine har en lang historie, men under den franske revolution blev ejendommen beslaglagt, opdelt og solgt til en række af de omkringliggende ejendomme inkl. Chateau Palmer. En del blev købt af Monsieur Pagès, der gav ejendommen videre til enken, der fik tildelt 4. cru ved den store 1855-klassifikation.

Mange forskellige ejere er kommet og gået over tiderne, og navnet har da også ændret sig gennem tiderne - Le Prieuré og Prieuré-Cantenac, og da den afdøde vinskribent og autoritet Alexis Lichine købte ejendommen, bestod den alene af 11 hektarer forsømt vinmark. Det var i 1951. Lige inden havde han faktisk også købt Château Lascombes sammen med et konsortie, og renoveringen af ejendommen begyndte.

I 1953, med hjælp fra grev Lur-Saluces fra Château d'Yquem, fik han ejendommens navn ændret til Château Prieuré-Lichine. Lichine døde i 1989. I 1999 blev slottet solgt til Groupe Ballande.

2. vinen hedder siden 2008 Confidences de Prieuré-Lichine.

Chateau Saint-Pierre

Topproducenter Bordeaux Chateau Saint-Pierre er beliggende i St.Julien og er placeret som en 4. cru efter 1855-klassifikationen. I dag regnes vinen for værdig til 3. cru, så der er sket en del forbedringer!

Oprndeligt var Chateau Saint-Pierre ejet af Cheverry familien siden 1693 under navnet Serançan. Slottet fik nyt navn i slutningen af det 18. århundrede, da det blev købt af Baron de Saint-Pierre, vis familieforbindelser til slottet blev hængende til efter 2. verdenskrig.

I en periode i 1832 var ejendommen opdelt i 2 vinmarker - Château Saint-Pierre-Bontemps og Château Saint-Pierre-Sevaistre, men blev sat sammen igen under det hollandske selskab Van den Bussche's ejerskab. Dog blev nogle af de bedste sektioner af vinmarkerne solgt fra til Chateau Gloria.

I 1982 købte Chateau Gloria stedet, og der blev solgt lidt jord til naboerne Ducru-Beaucaillou og Gruaud-Larose, og han indførte forbedringer på slottet og vinfremstillingen. I dag er det Gloria's ejers datter og svigersøn, der bor på ejendommen. De hedder Françoise og Jean-Louis Triaud.

Der er 17 hektarer med druesammensætningen 75% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot og 10% Cabernet Franc. Vinen produceres i dag på Chateau Gloria.

Der er ingen 2. vin!

Chateau Talbot

Topproducenter Bordeaux Chateau Talbot er beliggende i St. Julien og er en 4. cru efter den gamle 1855-klassifikation. Slottet er for indeværende i stand til at holde denne kvalitet.

I 1500-tallet var Chateau Talbot hjem for John Talbot, der var guvenør i Aquitaine og jarl i Shrewsbury (England). I mange århundreder ejede Marquis of Aux, og han ejende ejendommen på tidspunktet for 1855-klassifikationen. Chateau Talbot blev købt af A. Claverie i 1899, hvorefter det igen blev solgt og købt af Désiré Cordier i 1917. Sønnen Georges og efterfølgende hans barnebarn Jean arvede slottet og siden hans død i 1993, er det nu døtrene Lorraine Rustmann og Nancy Bignon-Cordier (4. generation af Cordier familien), der ejer Chateau Talbot.

Chateau Talbot besidder 102 hektarer vinmarker og er en af de største ejendomme i Bordeaux. Druesammensætningen er 68% Cabernet Sauvignon, 28% Merlot og 4% Petit Verdot.

2. vinen hedder Connétable de Talbot, der er kommet siden 1979 årgangen.





POMEROL & ST.EMILION


Chateau Ausone

Topproducenter Bordeaux Premier Grand Cru Classe slot beliggende i Saint Emilion. Kæmper en stadig kamp mod Cheval Blanc for at være den bedste. Kampen er i disse år tippet til fordel for Chateau Ausone som gennem Alain Vauthiers nye "enevælde" på ejendommen har lavet en række strukturmæssige ændringer i vinificering og drueudvælgelse, der har bragt vinen op, hvor nogle troede den var falmet fra. Kampen fortsætter mellem giganterne, som den altid har gjort.

Det er tydeligt, at den "nye" Ausone er mere kraftfuld, mere lagringsværdig, tæt og meget aromatisk, hvilket har vundet manges gunst. Han foretrækker jo som bekendt "power" i sine favoritter. Andenvinen hedder La Chapelle d'Ausone.




Chateau Cheval Blanc

Topproducenter Bordeaux Premier Grand Cru Classe producent i Saint Emilion, som har hersket i dette distrikt i generationer. Chateau Cheval Blanc kæmper sammen med Ausone altid om at være bedst. Slottet producerer en meget stabil kvalitet - en vin man kan regne med. Druesammensætningen i vinen er typisk 50/50 mellem merlot og cabernet franc.

Chateau Cheval Blanc er kendt som en vin, man kan drikke ung, men kan holde en generation om nødvendigt.

Andenvinen hedder Le Petit Cheval.
De seneste 5 år har Cheval Blanc uden at miste sin kvalitet tabt terræn til Valandraud og Ausone, da verden går i retning af ønsket om "power-vine", godt anført af førende vineksperter. Cheval Blanc har altid stået for det fyldige, intense, velduftende og nuancerede og er favoritten blandt tilhængere af den gamle Bordeaux-stil der foretrækker ædelhed og nuance frem for "vildskab". Valget er dit....

Chateau La Conseillante

Topproducenter Bordeaux Slottet er beliggende i Pomerol, og er en virkelig stjerne, som de flestes øjne desværre kun flygtigt ser, inden de fortsætter til andre mere "kendte" vine. La Conseillante er ikke en "power-vin" men derimod en fin, nuanceret, velstruktureret og nogengange næsten "skrøbelig" oplevelse. Den er pragtfuld som både ung og gammel og prisen ligger højt i nyere, gode årgange, hvilket forekommer fair i forhold til konkurrenternes priser for vine på samme kvalitetsniveau. I gode årgange er der saft og kraft, men den mister aldrig det nuancerede aspekt med rige indtryk.

Som det er typisk for Pomerol er vinen baseret på merlot-druen iblandet cabernet sauvignon.

La Conseillante er den Pomerol som jeg ville vælge på en særlig mærkedag med en 25-30 år gammel flaske fra en god årgang. Den vil optræde som velstruktureret, imødekommende og fin/elegant uden den måske overvældende kraft, som kendetegner f.eks. Petrus i gode årgange (uden dog på nogen måde at neglisere Petrus uomtvistelige kvalitet). Det er selvfølgelig en subjektiv betragtning......prøv selv.

Chateau La Mission-Haut-Brion

Topproducenter Bordeaux Chateau La Mission-Haut-Brion kan nemt forveksles med sin delvise navnebroder Haut-Brion. Chateau La Mission-Haut-Brion er dog ikke officielt klassifiseret blandt Grand Cru Classé-vinene. La Mission-Haut-Brion er nabo til Haut-Brion i Graves-distriktet og har samme ejer.
Særligt pudsigt er det, at La Mission-Haut-Brion nogle år laver bedre vine end det klassifiserede slot, men sådan er verden så mangfoldig.

Slottet producerer store, heftige vine, der er meget længelevende og "full-bodied" i gode år.

Vinen ses ikke ofte i Danmark, og derfor har jeg ikke en aktuel pris på vinen. Heller ikke andenvinen La Chapelle de la Mission ses ofte og prisen må derfor henstå i det uvisse.

Chateau La Mondotte

Topproducenter Bordeaux Meget lille slot (800-1000 kasser) i St.Emilion ejet af Grev Stefan von Neippberg. Der er tale om en ny producent der på få år hører til den absolutte elite i St.Emilion. Vinen er koncentreret, ekstraktrig, dyb, massiv og en bombe af smag. Smagen er intens som en god vintage port - vel at mærke fra et kvalitetshus.

Druesammensætningen er typisk for St.Emilion med kraftig overvægt af Merlot iblandet en mindre del cabernet sauvignon. Slottet laver ikke en andenvin.

Grundet den meget lille produktion, har jeg aldrig stiftet bekendtskab med vinen hos danske vinhandlere, og jeg kan derfor ikke udtale mig om prisen.




Chateau L'Église-Clinet

Topproducenter Bordeaux Pomerol-området er meget beskedent i areal og dette slot er også meget beskedent i størrelse, men vinen er støt og roligt siden ca. 1994 steget meget kraftigt i niveau/kvalitet.
Chateau L'Église-Clinet producerer kraft i form af frugt med rigdom og intensitet uden at være overdrevne tunge - det man også kalder harmonisk og kompleks.

Her er der et slot, hvor kvaliteten nærmer sig Petrus og Le Pin men til en brøkdel af prisen, selv om antallet af flasker i Danmark er lille. Jeg vil derfor ikke prissætte vinen. Er du heldig, finder du den....

Andenvinen hedder La Petit Eglise.

Chateau Le Pin

Topproducenter Bordeaux Le Pin er beliggende i Pomerol-distriktet og er vel nok den dyreste vin fra Bordeaux i disse år. Le Pin udbyder ekstremt få flasker årligt (6.000) af denne virkelig gode Pomerol.
Der er gået "kult" i denne vin. Prisen betegnes af både Parker, Winespectator og Hugh Johnson som meningsløs, da man tit kan få 2 flasker Petrus til samme pris som 1 Le Pin. samtidigt er Chateau Petrus endda en bedre vin!!

Som det er typisk i Pomerol er denne vin baseret primært på merlot-druen iblandet en mængde cabernet sauvignon.

Jeg har aldrig selv smagt Le Pin, så jeg vil afholde mig fra at udtale mig om kvalitet/pris. Ejerne er de samme som har Chateau Vieux-Chateau-Certan som regnes blandt de bedste i Pomerol men til en helt anden pris. Det må alt andet lige gøre dette til et bedre køb, men man mister "snob-effekten" ved den manglende Le Pin etiket.

Chateau Petrus

Topproducenter Bordeaux Kongen af Pomerol. Ingen er bedre. Ingen er i nærheden. Uofficielt Premier Cru. Der er mange andre gode Pomerol-vine, men alle mangler lige det sidste for at komme med på samme niveau.
Som de øvrige Pomerol-vine er også denne vin baseret på merlot-druen. Chateau Petrus laver meget få flasker (60.000) i hver årgang til en svimlende høj pris (1998 dog kun 30.000). Du skal indstille dig på at betale kr. 25.0,- til kr. 30.000 pr. flaske i nyere, gode årgange. Til gengæld vil du eje en vin, som ikke mange kommer i nærheden af at smage bare een gang i livet.

Petrus er oftest tanninrig, fed og relativt "stram" i de første leveår på flaske, men den udvikler en smag/duft af kaffe, mokka, chokolade, toast og mørk frugt. Trods sædvanlig højt tanninindhold er den altid blød og fyldig og oftest i nærheden af at være "full-bodied".

Chateau Petrus er meget lagringsværdig og lige så holdbar som de bedste vine primært baseret på cabernet sauvignon. Merlot i de rigtige vinproducenters hænder kan skam skabe udødelige vine på topniveau der holder 40-50 år.

Chateau Trotanoy

Topproducenter Bordeaux En relativ lille ejendom i Pomerol men kvaliteten er der ikke noget i vejen med. Efter at have vaklet i kvalitet i årene 1983-1992 (undtagen 1990) står Chateau Trotanoy nu afgjort for noget af det bedste vin i distriktet. Ligger kvalitetsmæssigt under Petrus, men burde kunne frembringe vin rækkende til en andenplads. 1998-udgaven er den bedste siden 1961, så måske er vejen banet.....
Når vinen er bedst, er den "full-bodied" med perfekt forhold mellem frugt og syre og særdeles holdbar.

Chateau Trotanoy er baseret primært på merlot-druen, som det er typisk i Pomerol.




Chateau Valandraud

Topproducenter Bordeaux Chateau Valandraud er ikke klassifiseret i Saint Emilion på nuværende tidspunkt. Slottet er et lille, bitte sted, hvor man med få ranker prøver at lave fantomvin og værne om "den gode kvalitet". Markerne er dog udvidet i 1998.
Meningerne er stærkt delte om dette slot. Hugh Johnson siger : "Helt tåbelige priser for tyk vin, der er gennemsyret af fadsmag!!!" Det skal nævnes, at Johnson anerkender slottet som førende blandt mikroslottene. Smag og behag er som sagt forskellig....