Palari hører til på Sicilien i det sydligste Italien. Vi befinder os i Messina, og der er tale om en relativt lille producent med 7 hektarer marker og produktion af 50.000 flasker vin om året. Det er småtingsafdelingen. Palari drives af Salvatore Geraci og hans broder Giampiero. Sammen har de god hjælp i konsulenten Donato Lanati.
Pecchenino
Vi er her i regionen Piemonte hos en i Danmark mindre kendt producent, Pecchenino, som har bopæl i Dogliani. Attilio & Orlando er brødre og driver værket. De har 25 hektarer til rådighed og laver ca. 90.000 flasker vin om året. På det seneste har de vendt deres interesse mod Barolo, og de har allerede høstet anerkendelse for deres indsats. Gambero Rosso er ude med maksimale 3 glas for deres 2005-udgave af Barolo Le Coste.
Brødrene overtog i 1987, men der har været produceret vin siden 1700 tallet og altid i slægtens eje.
Produktsortiment
- Dogliani Bricco Botti
- Dogliani Siri dÂ’Jermu
- Dolcetto Dogliani San Luigi
- Langhe Nebbiolo Vigna Botti
- Barbera dÂ’Alba Quass
- Barolo La Coste
- Barolo San Giuseppe
Dogliani Bricco Botti er lavet på 100% Dolcetto. Dogliani Siri d’Jermu er også på 100% Dolcetto og er brødrenes topvin. Dolcetto Dogliani San Luigi er ligeledes på 100% Dolcetto. Langhe Nebbiolo Vigna Botti er lavet på 100% Nebbiolo. Barbera d’Alba Quass er på 100% Barbera og begge Baroli er på 100% Nebbiolo, som loven foreskriver det. Der er altså tale om 100% vine. Så er det ikke så meget at diskutere. Hold øje med disse vine. De er fantastiske.
Planeta
Topproducent på Sicilien i byen Menfi. Faktisk den ene af kun 2 producenter, som mere end 10 gange har fået de berømte 3 glas i Gambero Rosso fra Sicilien - og dette bare på 5 årgange af Gambero Rosso!
Planeta er måske af mange mest kendt for deres hvide Chardonnay, men ejerne af Planeta Francesca Alessio og Santi Planeta har skabt en række markante luksusvine udover hvidvinen. Parret kaldes ofte The Sicilian Dream Team. Parret startede tilplantningen af deres vinmarker i 1985, så det er gået stærkt!
Produktsortiment
- Burdese
- Merlot
- Syrah
- Santa Sicilia
- Cerasuolo di Vittoria
- La Segreta Rosso
Burdese er baseret på Cabernet Sauvignon og er produceret i Bordeaux-stil. Santa Cecilia er baseret næsten på 100% Nero d'Avola. La Segreta Rosso er baseret på Nero d'Avola. La Segreta Rosso er på 60% Nero D'Avola, 20% Merlot og 20% Syrah. Merlot og Syrah giver sig selv.
La Segreta Rosso forhandles af Vignoble i Danmark. Vignoble har endvidere et par stykker af hvidvinene i deres sortiment.
Poggio Antico
Denne producent er beliggende i Toscana.
Ejendommen dækker ca. 200 hektarer, hvoraf 32,5 hektarer er beplantet med vin. 30 hektarer er beplantet med Sangiovese til producentens Brunello di Montalcino, mens ca. 2 hektarer er beplantet med Cabernet Sauvignon, der anvendes til Supertocaneren Madre, der kom i 1991.
Der produceres ca. 120.000 flasker vin på ejendommen.
Produktsortiment
- Brunello di Montalcino
- Brunello di Montalcino Altero
- Brunello di Montalcino Riserva
- Madre
- Lematine
- Rosso di Montalcino
Alle Brunello di Montalcino vinene er på 100% Sangiovese. Madre er på 50% Sangiovese og 50% Cabernet Sauvignon. Lemartine, der kom første gang i årgang 2010, er lavet på Sagiovese, Cabernet Sauvignon og lidt Petit Verdot.
Poliziano
Vinproducent Federico Carletti er hjemhørende i Montepulciano i Toscana og er den eneste 10-stjerne producent fra Montepulciano i Gambero Rosso. Carletti laver en række Vino Nobile samt en enkelt "supertoscaner".
Produktsortiment
- Vino Nobile di Montepulciano Asinone
- Vino Nobile di Montepulciano Vigna dell'Asinone
- Le Stanze
Le Stanze er en supertoscaner, som kan matche mange af de store Bordeaux-vine og udtrykket "sexet" har jeg set nævnt flere gange. Den skal prøves!! Vær opmærksom på udgaverne af Vino Nobile di Montepulciano. Det er top 3 i området. Det er høj kvalitet.
Produttori del Barbaresco
Med denne producent er vi kommet til selve Barbaresco, hvor Produttori del Barberesco er beliggende. Der produceres årligt ca. 420.000 flasker vin på de 110 hektarer. Produttori del Barbaresco er etableret i 1958 og er en sammenslutning af producenter, hvor der i skrivende stund er 56 medlemmer, som producerer druer til kooperativet. Kooperativet er inspireret af Domizio Cavazza kooperativer, der blev etableret i 1894.
Produttori del Barbaresco er kendt for at yde solid kvalitet for pengene
Produktsortiment
- Langhe Nebbiolo
- Barbaresco
- Barbaresco Riserva Asili
- Barbaresco Riserva Moccagatta
- Barbaresco Riserva Montefico
- Barbaresco Riserva Montestefano
- Barbaresco Riserva Ovello
- Barbaresco Riserva Pajé
- Barbaresco Riserva Pora
- Barbaresco Riserva Rabajá
- Barbaresco Riserva Rio Sordo
Det er meget nemt at gå til vinenes druesammensætning, da dette er styret 100% af den italienske vinlovgivning, der kun tillader benyttelsen af 100% nebbiolodrue i vinene.
Prunotto
Prunotto er ny under italienske topproducenter i 2004, hvor producenten fra Alba i Piemonte nåede 3 glas i Gambero Rosso for 10. gang. Albiera Antinori er leder vinhuset og Gianluca Torrengo er ønolog.
Prunotto blev i 1989 købt af Antinori og er nu blandt viften af Antinori's udvalg af fremragende italienske vine. En af hemmelighederne bag succesen er opkøb af jord og bedre kontrol med kælderforholdene. Blandt jordopkøbene kan nævnes marken "Bric Turot", som er genstand for Barbaresco produktion.
Produktsortiment
- Barolo Bussia
- Barbaresco Bric Turot
- Barbera d'Alba Costamióle
- Dolcetto d'Alba Mosesco
Barolo Bussia dyrkes på Bussia marken i Monforte. Vinen er trækkraften bag 3 glas nomineringerne sammen med Barbaresco Bric Turot, som dyrkes på marken af samme navn i Barbaresco.
Barbera d'Alba Costamióle dyrkes på marken af samme navn i Agliano området, mens Barbera d'Alba Pian Romualdo dyrket på marken af samme navn høstes i Monforte d'Alba.
Querciabella
Guiseppe Castiglioni og hans søn Sebastiano driver denne vinejendom i Greve in Chianti midt mellem Sienna og Firenze i Toscana. En klassisk Chianti Classico ejendom, men i disse år er det vinen " Camartina" der giver ejendommen mest hæder og ære. Nyeste skud på stammen er vinen "Palafreno", som skal videreføre triumferne sammen med de øvrige vine.
Produktsortiment
- Camartina
- Palafreno
- Chianti Classico
- Chianti Classico Riserva
Camartina er en blanding af druerne Cabernet Sauvignon og Sangiovese. Palafreno er en blanding af Merlot og Sangiovese. Chianti Classico og Chianti Classico Riserva er lavet på sangiovese.
Guiseppe Castiglioni introducerer snart nye vine fra ejendommen Alberese.
Quintarelli, Guiseppe
Verden er uretfærdig, hvis man undgår at nævne Guiseppe Quintarelli's vine, når man taler om det bedste. Producenten hersker i Veneto og laver sammen med Romano Dal Forno distriktets bedste Amaroner....
Produktsortiment
- Amarone della Valpolicella Cl.Sup.Monte Cá Paletta
- Recioto della Valpolicella Cl. riserva
- Alzero Cabernet Franc
Amaronen er sædvanligvis længe under lagring og det er først i 2008, at Quintarelli har frigivet 2000-udgaven. Der er tale om en klassisk Amarone, hvilket dermed betyder den søde stil. Alzero cabernet franc er en kende speciel. Her er tale om delvist tørrede cabernet franc druer inden presning. Det er så vidt jeg ved den eneste af sin art i verden, men den kommer vi til at høre mere til!
Desværre er vinene tordnende dyre og svære at skaffe i Danmark.
Rocche dei Manzoni
Producenten hjemhører i vinregionen Piemonte, hvor der produceres egnens klassiske vintyper. Her er det mesteren Valentino Migliorini der huserer siden 1974 og laver ædle vine, som bare bliver bedre med alderen.
Producenten laver både røde og spumante vine tillige med en Chardonnay, hvor vi koncentrerer os om de røde.
Produktsortiment
- Dolcetto d'Alba "LA MATINERA"
- Langhe Rosso "PINONERO"
- Langhe "QUATR NAS"
- Langhe "BRICCO MANZONI"
- Barbera d'Alba "VIGNA LA CRESTA"
- Barbera d'Alba "SORITO MOSCONI"
- Barolo "BIG 'D BIG"
- Barolo "VIGNA D'LA ROUL"
- Barolo "VIGNA CAPPELLA SANTO STEFANO"
- Barolo "MADONNA ASSUNTA LA VILLA" (første årgang er 2006)
Som kommentar kan vi lige nævnte at Langhe "Bricco Manzone" vinen primært er på Nebbiolo druen med et touch af Barbera. Langhe "Quatr Nas" er på 50% Nebbiolo og 50% Merlot, Pinot Nero og Cabernet Sauvignon.
Ronco dei Tassi
Vi befinder os i regionen Friuli Venezia Giulia med denne topproducent, som er mest kendt og berømt for sine hvidvine, som har højt, internationalt niveau. Ronco dei Tassi ligger i Montona, Cormons op af skråningerne på bjerget Quarin, som er direkte vendt mod Slovenien.
I 1989 etablerede Fabio Coser dette sted, og det er fantastisk, at dette familiedrevne sted allerede har opnået 10 gange 3 glas i Gambero Rosso.
Sammen med konen Daniela og børnene Mattero og Enrico driver Fabio Coser stedet.
Produktsortiment
- Collio Rosso Cjarandon
- Collio Bianco Fosarin (hvid)
- Collio Sauvignon (hvid)
- Collio Friulano
- Collio Pinot Grigio
Topvinen Collio Bianco Fosariner lavet på druerne Pinot Bianco, Friulano og Malvasia.
Ronco del Gelso
Producenten er beliggende i vinregionen Friuli - nærmere betegnet i byen Cormons. Ejeren hedder Giordio Badin og der produceres ca. 100.000 flasker på årlig basis og en ny kælder er færdigopført i 2004 og er taget i brug.
Producenten laver både røde og hvide vine, men det er primært de hvide, der udgør produktionen. Vi koncenterer os om de røde her.
Produktsortiment
- Friuli Isonzo Merlot
- Friuli Isonzo Cabernet Franc
Der er tale om vine på enkeltdruer og det er jo dejligt nemt at have med at gøre. Vinene er klassiske i næse og mund med det klassiske kolde præg, som regionen giver og skal give, når man "leger" med franske vintyper.
Sandrone, Luciano
Een af de nyere fremadstormende kometer på Piemontes vinhimmel fra Barolo. Vinene som primært udgøres af Barolo sortiment stiger i kvalitet fra år til år.
Første høst fandt sted i 1978. Siden da har Luciano og broderen Luca kæmpet i markerne for fremragende kvalitet. Ejendommmen fra 1998 ligger for foden af Cannubi bakken i hjertet af Barolo distriktet.
Produktsortiment
- Dolcetto d'Alba
- Barbera d'Alba
- Nebbiolo d'Alba Valmaggiore
- Barolo Le Vigne
- Barolo Cannubi Boschis
Barolo Le Vigne er fremragende Barolo, selvsagt på 100% Nebbiolo, men det er "storebroder Cannubi Boschis, der oftest for størst publikum for raffinement og slagkraft.
San Patrignano
Et sjældent besøg i regionen Emilia Romagna, når det komme til topproducenter, men det er lykkes San Patrignano at komme helt til tops med en række 1. klasses vine. Der er tale om en stor producent med 110 hektarer og en årlig produktion på ca. 500.000 flasker.
Jorden består af kalksten og ler og ligger i Cori bakkerne med udsigt over Rimini-kysten.
Produktionen er i nyere tid overgået til organisk vinproduktion.
Der produceres både klassiske italienske druetyper, men der er også plads til franske på de store arealer.
Faktisk grundlagde Vincenzo Muccioli i 1978 Europas førende afvænningssted for unge med misbrugsproblemer. Det var først, da sønnen Andrea ved faderens død overtog stedet, at der også blev plads til vinproduktion.
Produktsortiment
- Aulente Rosso
- Colli di Rimini Cabernet Montepirolo
- Sangiovese di Romagna Sup. Avi Riserva
- Colli di Rimini Rosso Noi'
- Paratino
Montepirolo er lavet på druerne Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc. Paratino er på 100% Cabernet Franc. Noi' er lavet på Sangiovese, Cabernet Sauvignon og Merlot. Aulente er på Sangiovese.
Scavino, Paolo
Vinmager fra Piemonte som konsekvent producerer Barbera d'Alba og Barolo vine i topklasse. Det er meget sjældent, at kvaliteten svigter og producenten er da også verdensberømt i Italien.
Produktsortiment
- Dolcetto d'Alba
- Barbera d'Alba
- Barolo
- Barolo Cannubi
- Barolo Bric Dël Fiasc
- Barolo Rocche dell'Annunziata
Der er tale om meget dyre vine, som kun findes i begrænsede mængder i Danmark. Til gengæld er der tale om nogle af Barolo's absolutte topvine.
Serafini & Vidotto
Serafini & Vidotto ligger i Nervesa della Battaglia i vinregionen Veneto og drives af Antonello Vidotto og Francesco Sarafini.
Francesco kører ved siden af vinproduktionen også consortiet for alle producenter af Montello e Colli Asolani, som er blevet DOC i et område, hvor de bedste vine ofte er IGT.
Produktsortiment
- Montello e Colli Asolani Il Rosso dell'Abazia
- Phigaia After the Red
- Pinot Nero
Montello e Colli Asolani Il Rosso dell'Abazia er lavet på cabernet sauvignon, cabernet franc og merlot. Phigaia After the Red er lavet på samme druer som storebroderen. Pinot Nero er lavet på Pinot Nero
Sottimano
Denne producent i Barbaresco står vort hjerte nært. Vi har ved flere lejligheder besøgt Andrea Sottimano i den lille by Neive, som sammen med sin far Rino Sottimano driver denne fremragnede vingård, hvor man bare føler sig yderst velkommen i Andrea's inspirende selskab.
Andrea og fader producerer ca. 85.000 flasker vin om året på de ca. 16 hektarer land i højeste kvalitet. Sottimano er etableret i 1975 af Maggiore Sottimano, og det er en væsentlig bedrift at være i Gambero Rosso med 10 gange 3 stjerner efter så relativt få år.
Produktsortiment
- Dolcetto d'Alba Bric del Salto
- Maté
- Barbera d'Alba Pairolero
- Langhe Nebbiolo
- Barbaresco Fausoni
- Barbaresco Currá
- Barbaresco Barbaresco Pajoré
- Barbaresco Barbaresco Cottá
- Barbaresco Barbaresco Fausoni
- Barbaresco Barbaresco Riserva
Alle Barbaresco vine er som vinloven i Italien foreskriver det produceret på 100% Nebbiolo, og det samme er Langhe Nebbiolo. Dolcetto er produceret på 100% Dolcetto, mens Barbara'en er på 100% Barbera. Maté er produceret på 100% Brachetto.
Tasca d'Almerita
Hæderskronet siciliansk vinproducent - een af de bedste i Sicilien iflg. Gambero Rosso. Som mange andre sicilianske vinproducenter leger Tasca d'Almerita med både lokale og franske druer i deres vinproduktion.
Produktsortiment
- Cabernet Sauvignon
- Camastra
- Rosso del Conte
- Cygnus
- Regaleali Rosso
Camastra er lavet af en blanding af Nero d'Avola og Merlot. Rosso del Conte er Nero d'Avola baseret. Cygnus er et rent Nero d'Avola produkt.
Tenuta Col d'Orcia
Her er vi kommet i selskab med en af Italiens kæmper indenfor vinproduktion. Ejeren hedder Marone Cinzano. Det er vist ikke helt forkert at sige, at producenten har slumret i en del år - hvilet på laurbærrene om man så må sige. Der er dog takter i moderne tid der indikerer, at vinene igen er på topniveau.
Produktsortiment
- Rosso di Montalcino
- Rosso di Montalcino Banditella
- Brunello di Montalcino
- Brunello di Montalcino Poggio al Vento Riserva
- Rosso degli Spezieri
- Sant'Antimo Nearco
- Olmaia
Når vi taler Brunello di Montalcino er det en selvfølge, at vi taler 100% Sangiovese drue. Nearco er på merlot, cabernet sauvignon og syrah. Rosso degli Spezieri er på sangivese, cabernet sauvignon og cilliegiolo. Olmaia er på 100% cabernet sauvignon.
Tenuta Dell'Ornellaia
Producent beliggende i byen Bolgheri, Toscana som startede hele eventyret med "supertoscanere" og samtidigt er byen, hvor man ikke laver dårlig vin. Tenuta Dell'Ornellaia er de seneste års mest lysende eksempel på områdets fantastiske evne til at frembringe vine på ekstremt højt niveau. Det er et postulat, men hvor nogle af de andre Bolgheri-vine kører lidt på tidligere tiders storhed, sætter Tenuta Dell'Ornellaia nu førende standard for denne bys "supertoscanere". År 2001 har bragt Mondavi delejerskab af huset. 2002 har bragt Mondavi 100% ejerskab af huset. Kan han forhøje kvaliteten yderligere?
Produktsortiment
- Bolgheri Sup. Ornellaia
- Masseto
Lad os starte med Masseto som er en vin produceret udelukkende på merlot. Vinen er rig, elegant og kompleks i duft og smag og er en ypperlig repræsentant for typen. Ornellaia er baseret på 60% cabernet sauvignon, 30% merlot og 10% cabernet franc - en rigtig Bordeaux-vin. Uovertruffen kraftig, fyldig, tanninrig og ekstremt velduftende men uden at miste den overordnede harmoniske/komplekse oplevelse, når man stifter bekendtskab med vinen.
Ornellaia er ved flere lejligheder udråbt til at være områdets bedste "supertoscaner" p.t. foran bl.a. Sassicaia. Nu skal man passe på med at bedømme årgangene ved frigivelse. Alle som een kræver de tid på flaske for at vise det bedste......
Tenuta di Valgiano
Tenuta di Valgiano er beliggende i Toscana, nærmere betegnet omkring byen Lucca.
Valgiano driver deres virksomhed på ca. 25 hektarer vinmarker og producerer ca. 70.000 flasker vin om året med et meget lille udvalg af vine.
Faktisk er der kun den røde Colline Lucchesi Tenuta di Valgiano og den hvide Colline Lucchesi Palistorti Bianco.
Det hele styres biodynamisk af Moreno Petrini og Laura di Collobiano samt Saverio Petrilli. Det er imponerende, at man kan opnå 10x3 glas i Gambero Rosso, men det er særligt imponerende, når man kan gøre det alene på 1 vin, der har kvalitet til at gå efter 3 glas!
Produktsortiment
- Colline Lucchesi Tenuta di Valgiano
- Palistorti Rosso
Colline Lucchesi Tenuta di Valgiano er lavet på Sangiovese 60%, Syrah 20% og Merlot 20%. Der er også en anden rødvin - Palistorti Rosso, der er lavet på Sangiovese 70%, Merlot 20% og Syrah 10%.
Tenuta San Guido
Huset er beliggende i byen Bolgheri og fremstiller den berømte vin Sassicaia lavet næsten 100% på cabernet sauvignon druen. Vinen er fremstillet siden 1968 og er dermed een af de "ægte" supertoscanere. Faktisk er vinen Sassicaia den allerførste supertoscaner på markedet, og har dermed lagt navn til en hel epoke i Italien.
Produktsortiment
- Bolgheri Sassicaia
- Guidalberto
Bolgheri Sassicaia er snarere ren i smagen end en kraftkarl men med mange raffinerede nuancer i munden. Den er holdbar og een af de absolut dyreste italienske vine. I 2003 er der kommet en "lillebroder" til Sassicaia - Guidalberto, som har sin første årgang i 2000. Den er primært fremstillet på Merlot med et lille indhold af Cabenet Sauvignon og Sangiovese.
Tenuta San Leonardo
Denne producent ligger i Avio i regionen Trentino. Hermed er vi i Norditalien.
Marchese Carlo Guerrieri Gonzaga's famile har ejet stedet i mere end 200 år. Der er nærmest tale om et mini Frankrig i Italien, da det er franske druer, som udgør rygraden i vinproduktionen.
Produktsortiment
- Villa Gresti
- Merlot
- San Leonardo
San Leonardo er topvinen på 60% Cabernet Sauvignon, 30% Cabernet Franc og 10% Merlot.
Merlot er selvfølgelig på Merlot, og Villa Gresti er på Merlot 90% og Carmenère 10%.
Tenute Ambrogio e Giovanni Folonari
Så kom vi til Toscana til Greve in Chianti. Det er ingen bolsjebutik, vi har fat i her. Der laves hen ved 1,5 millioner flasker vin om året via de ca. 300 hektarer vinmarker. Vineriet har gennem historien siden etableringen i 1700-tallet levet en omtumlet tilværelse med op- og nedture, men nu peger pilen heldigvis den rigtige vej, og der er tale om en moderne stil med sans for de gamle dyder i behold. Det er Folonari familien, der har været ved roret siden slutningen af det 18. århundrede.
Produktsortiment
- Cabreo Il Borgo
- Bolgheri Campo al Mare
- Chianti Classico Riserva La Forra
- Il Pareto
Der er en lang række vine under Tenute Ambrogio e Giovanni Folonari, som ikke gennemgås i ovenstående. Her er de vigtigste. Cabreo Il Borgo er på Sangiovese og Cabernet Sauvignon – altså en supertoscaner. Bolgheri Campo al Mare er også en supertoscaner. Il Pareto kommer fra Nozzole ejendommen i Greve in Chianti. Chianti Classico Riserva La Forra er Sangiovese baseret.
Tenuta di Ghizzano
Med denne producent er vi kommet til vinregionen Toscana.
Tenuta di Ghizzano er ejet af Ginevra Veneroso Peschiolini, men Peschiolini familien kan spores helt tilbage til år 1370 på ejendommmen, der dækker 20 heltarer og producerer ca. 80.000 flasker vin om året. Faktisk er ejendommen ca. 350 hektarer stor. Producenten er certificeret organisk producerende.
Produktsortiment
- Il Ghizzano
- Nambrot
- Veneroso
Venerosso laver på 70% Sangiovese og 30% Cabernet Sauvignon. Nambrot fremstilles på 70% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon og 10% Petit Verdot, mens Il Ghizzano er lavet på 85% Sangiovese og 15% Merlot.
Tenute Sella & Mosca
Denne stjerneproducent ligger i Alghero på Sardinien. Sella & Mosca producerer ca. 7.000.000 flasker vin om året og har 560 hektarer jord, så der er tale om en forholdsvis stor ejendom. Sella e Mosca er i dag en del af Gruppo Campari.
De fleste af vinmarkerne ligger på den nordvestlige del af øen, men der er også vinmarker i Gallura.
Produktsortiment
- Alghero Marchese di Villamarina
- Alghero Tanca Farrá
- Cannonau di Sardegna Riserva
- Raim
Villamarina er lavet på Cabernet Sauvignon. Tanca Farrá er lavet på en blanding af Cabernet Sauvignon og Cannonau. Cannonau di Sardegna er naturligvis lavet på Cannonau.
Villamarina er måske ikke så kendt i Danmark, men det er faktisk en fremragende vin, som vi på Vinhulen.dk har smagt ved mange lejligheder, og den holder oftest niveauet.
Tenimenti Ruffino
Producent beliggende i byen Pontassieve i Toscana. Huset er på meget få år gået fra en hensygnende tilværelse til en kraftig opblomstring, og producerer nu fremragende vine af klassisk karakter og et par nyskabelser, der traditionen tro præger Toscana.
Produktsortiment
- Romitorio de Santedame
- Chianti Classico Santedame
- Chianti Classico Riserva Ducale Oro
- Nero del Tondo
- Cabreo Il Borgo
- Brunello di Montalcino "Tenuta Greppone Mazzi"
- Vino Nobile di Montepulciano "Lodola Nuova"
Ingen af vinene har fået under 2 glas i Gambero Rosso 2002, hvilket i sig selv er en toppræstation i et distikt, hvor gode vine står i kø om vinkenderes gunst. Romitoria di Santedame er lavet på Prugnolo- og Colorinoduer og er en kraftig koncentreret sag med søde tanniner. Cabreo Il Borgo er 80% sangiovese og 20% cabernet sauvignon. Dette er husets aspirant til Supertoscaner-titlen (3 glas i 1997-udgaven). Nero del Tondo er baseret på pinot nero-druen. Chianti Classico vinene er selvsagt sangiovese-baseret. Der kan her hentes meget kvalitet for pengene.
Hold øje med dette hus. de stormer frem. Køb nogle flasker, mens prisen er rimelig.
Tua Rita
Tua Rita ejes af Rossini familien og ligger i Suvereto i Toscana.
Tue Rita er efterhånden blevet en institution i italiensk vinproduktion med næsten fuldsikre 3 glas i Gambero Rosso år efter år.
Produktsortiment
- Redigaffi
- Syrah
- Giusto di Notri
- Perlato del Bosco Rosso
Radigaffi er lavet på 100% merlot-drue. Syrah er lavet på 100% Syrah-drue. Giusto di Notri er lavet på merlot 35%, cabernet sauvignon 55% og cabernet franc 10%. Perlato del Bosco Rosso er lavet på sangiovese 70%, cabernet sauvignon 25% og syrah 5%
Umani Ronchi
Så er vi kommet til vinregionen Marche på Adriaterhavskysten. Producenten Umani Ronchi ligger i Osimo, og der er tale om en meget stor producent med ca. 2,8 millioner flasker på årsbasis fra ca. 230 hektarer vinmarker.
Siden 1959 har Bernetti familien plantet nogle af de bedste vinmarker i Jesi, Cupamontana, Montecarotto, Maiolati Spontini og San Paolo di Jesi samt nogle stykker i Conero området.
Der er tale om en meget moderne og yderst velfungerende producent, men der er bestemt respekt for de gamle traditioner.
Producenten klarer et meget stort udvalg af røde vine, og vi starter nedenfor fra standardvinene og arbejder os opad til de store, tunge rødvine.
Produktsortiment
- Rosso Conero Serrano
- Montepulciano Abruzzo Podere
- Montepulciano Abruzzo Montipagano
- Marche Rosso Babylon
- Rosso Conero San Lorenzo
- Montepulciano d'Abruzzo Jorio
- Lacrima di Morro d'Alba Fonte del Re
- Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane Costamorro
- Conero Riserva Cumaro
- Marche Rosso Pelago
Rosso Conero Serrano er på 85% Montepulciano og 15% Sangiovese. Montepulciano Abruzzo Podere er på 100% Montepulciano drue. Montepulciano Abruzzo Montipagano er på 100% Montepulciano drue. Marche Rosso Babylon har druefordelingen Montepulciano 55% – Lacrima 25% – Merlot 20%. Rosso Conero San Lorenzo er på 100% Montepulciano drue. Montepulciano d'Abruzzo Jorio er 100% Montepulciano. Lacrima di Morro d'Alba Fonte del Re er på 100% af den mere sjældne drue Lacrima, der betyder tårer på italiensk og henfører til det faktum, at druen er meget sart og let sprækker. Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane Costamorro er på 100% Montepulciano drue. Det samme gælder for Conero Riserva Cumaro. Marche Rosso Pelago har druesammensætningen Cabernet Sauvignon 50% - Montepulciano 40% - Merlot 10%, men det varierer lidt fra år til år.
Vajra, G.D.
Vi er i Piemonte - nærmere betegnet i Barolo - hvor denne fremragende producent hører hjemme. Vingården ligger lidt uden for selve Barolo på via Delle Viole, som kendere vil vide, at én af vinene har navn efter.
Det er Aldo og Milena Vajra, der driver denne fremragende vingård, som kun er gået frem gennem de senere år. Producenten producerer ca. 220.000 flasker vin om året kommende fra ejendommens ca. 50 hektarer vinmarker.
Købte for ikke så mange år siden Luigi Baudana, vis vine nu indgår i sortimentet.
V.D. Vajra er kendt for at eksperimentere med en række druer, der er knapt så kendte fra området - blandt andet Freisa og Riesling - med pragtfulde resultater.
Produktsortiment
- Barbera d'Alba Superiore
- Langhe Nebbiolo
- Langhe Freisa Kyé
- Barolo Albe
- barolo Bricco delle Viole
- Barolo Cerretta Luigi Baudana
- Barolo Baudana Luigi Baudana
- Langhe Riesling Petracine
Langhe Nebbiolo samt alle Barolo vinene er på 100% Nebbiolo drue. Langhe Freisa Kyé er på 100% Freisa drue, og Barbera d'Alba Sup. er på 100% Barbera drue.
Rieslngen er på 100% Riesling.
I vor bog laver producenten 2 helt særlige vine, der fortjener og allerede høster international anerkendelse. Det er Barolo Bricco delle Viole og Langhe Freisa Kyé.
Valentini, Edoardo
En af de helt få topproducenter fra Abruzzo er Edoardo & Francesco Paolo Valentini. Producenten er beliggende i Loreto Aprutino og laver en række for området enestående vine.
Produktsortiment
- Montepulciano d'Abruzzo
- Trebbiano d'Abruzzo (hvidvin)
- Montepulciano d'Abruzzo Cerasuolo (rosévin)
Producentens Montepulciano d'Abruzzo er enestående for området. 3 glas tildelingerne går mere end 25 år tilbage, så det er ikke en ny komet.
Venica & Venica
Vi er her kommet til regionen Friuli, hvor vi møder producenten Venica & Venica, som er mest berømt for sine hvidvine, men der bliver også plads til enkelte røde, som dog ikke er helt i superligaen.
Produktsortiment
- Collio Merlot
- Refosco P.R. Bottaz
t giver næsten sig selv, at Collio Merlot er på Merlot, mens Refosco selvsagt er på Refosco.
Vigna Rionda - Massolino
Denne producent ligger på torvet i Serralunga, hvor du tydeligt kan se skiltet foran bygningens lille lund af træer, der skjuler de bagvedliggende vinmarker. Historien starter i 1896, hvor Giovanni Massolino grundlagde ejendommen. Giovanni Massolino var i øvrigt den første, der bragte elektriciteten til området.
Vigna Rionda har i dag 19 hektarer med vin og producerer ca. 100.000 flasker vin om året. I dag er ejendommen drevet af Franco & Roberto Massolino
Produktsortiment
- Barbera d'Alba
- Barbera d'Alba Gisep
- Moscato d'Ati Serralunga
- Langhe Nebbiolo
- Dolcetto d'Alba
- Barolo
- Barolo Margheria
- Barolo Parafada
- Barolo Vigna Rionda Riserva
Det er som vanligt i Barolo-området, således, at vinene oftest er på 100% af samme drue (p.g.a. lovgivningen). Således er både Barbera, Dolcetto, Moscato, Langhe Nebbiolo og Barolo såkaldte 100% druevine.
Vietti
Producenten Vietti er beliggende i Catiglione Falletto i Cuneo provinsen i vinregionen Piemonte.
Det er Luca Currado og Mario Cordero der driver vingården. Der er 35 hektarer marker under vingerne, og der produceres ca. 200.000 flasker vin om året.
Produktsortiment
- Dolcetto d'Alba Tre Vigne
- Dolcetto d'Alba Sant'Anna
- Barbera d'Alba Tre Vigne
- Barbera d'Alba Scarrone
- Barbera d'Alba Scarrone Vigne Vecchia
- Barbera d'Asti Tre Vigne
- Barbera d'Asti Le Crena
- Langhe Nebbiolo Perbacco
- Nebbiolo d'Alba San Michele
- Barbaresco Masseria
- Barolo Castiglione
- Barolo Brunate
- Barolo Rocche
- Barolo Lazzarita
Dolcetto d'Alba er på 100% Dolcetto drue. Barbera d'Alba er på 100% Barbera drue. Langhe er på 100 Nebbiolo. Barbaresco og Barolo er naturligvis på 100% Nebbiolo.
Vi taler her om et af de mest omfattende produktsortimenter i Piemonte for en klassisk Barolo producent. Udover ovennævnte laves også en hvidvin ved navn Roero Arneis og en Moscato d'Asti Cascinetta.
Villa Matilde
Det er sjældent, at du møder en producent fra Campanien under afsnittet italienske topproducenter, men her er altså én, der har fundet vej gennem nåleøjet. Vi taler om producenten Villa Matilde, som ligger i Cellole. Der er 120 hektarer vinmarker og en årlig produktion på ca. 700.000 flasker, så det er én af de lidt større producenter.
Villa Matilde er familieejet og blev etableret i 1960'erne.
Produktsortiment
- Cecubo
- Eleusi
- Camarato
- Fallerno del Massico
- Terre Cerase
- Aglianico
- Taurasi
Vinene produceres på 3 forskellige ejendomme. Der er tale om San Castrese e Parco Nuovo, Rocca dei Leoni samt Tenuta di Altavilla. Cecubo, Eleusi, Camarato samt Fallerno del Massico er fra førstnævnte. Fallerno del Massico og Aglianico er fra Rocca dei Leoni, og Taurasi er fra sidstnævnte.
Villa Medoro.
Producenten Villa Medoro ligger i den italienske region Abruzzo.
Medoro henfører til byen af samme navn, hvor familien har drevet vinproduktion siden 1970'erne. Det var dog først i 1997, at tingene rent kvalitetsmæssigt tog fart med Federica, der er 3. generation.
Ejendommen har ca. 100 hektarer og producerer ca. 300.000 flasker vin om året.
Produktsortiment
- Montepulciano d'Abruzzo
- Montepulciano d'Abruzzo Rosso del Duca
- Montepulciano d'Abruzzo Colline Tramane Adrano
Samtlige rødvine produceres på 100% Montepulciano drue. Colline Tramana er DOCG vin, mens de øvrige er DOC vin.
Producenten er fantastisk stærk til denne vintype og har på få år lykkedes med at få kvaliteten i sine vine op på en supergodt niveau, hvilket også indikeres ved at have modtaget maksimale 3 glas i Gambero Rosso mere end 10 gange.
Samtidigt er vinene fortsat fornuftige i pris.
Viviani
Viviani er beliggende i regionen Veneto, nærmere betegnet i Negrar. Viviani er en mindre producent med ca. 10 hektarer vinmarker og en årlig produktion på ca. 70.000 flasker vin. Det er helt traditionel og klassisk vinudvalg fra Veneto med Amarone della Valpolicella som fyrtårnet.
Det er Claudio og Cinzia der står for den traditionelle produktion.
Produktsortiment
- Valpolicella Classico Sup. Campo Morar
- Amarone della Valpolicella Classico
- Amarone della Valpolicella Classico Casa del Bepi
- Recioto della Valpolicella
Valpolicella vinen er lavet på Corvina Veronese 75%, Rondinella: 20% og Molinara: 5%. Det svinger lidt fra år til år. Samme druesammensætning er gældende for Amarone della Valpolicella. Recioto della Valpolicella er samme sag, så det er til at huske.
Voerzio, Roberto
Stor Barolo-producent i byen La Morra i Piemonte, der har været på scenen i 15 år. Der laves til stadighed topkvalitet af en producent, der nægter at gå på kompromis.
Produktsortiment
- Barolo Cerequio
- Barolo Brunate
- Barolo La Serra
- Barbera d'Alba Vigneto Pozzo dell'Annunziata Riserva
- Dolcetto d'Alba Priavino
- Langhe Rosso Vignaserra
Barolo Cerequio og Barolo Brunate er supervinene. Brunate er en smule mere sofistikeret end Cerequio men til gengæld ikke så massiv. La Serra er en smule mindre velstruktureret end de 2 andre. Barbera d'alba og Dolcetto er gode, solide udtryk for typen. Der er en lille finurlighed fra producenten. Barbera Vigneto Pozzo er kun tilgængelig i magnum flasker.
Volpe Pasini
Volpe Pasini kan næsten ikke være med under italienske topproducenter på denne side, da hovedproduktionen er hvidvin, men da producenten laver nogle fremragende rødvine ved siden af, er pladsen på siden retfærdig.
Volpe Pasini er Venedig områdets stolthed og ligger i hjertet af Colli Orientali del Friuli. Ejendommen daterer sig tilbage til 1596, men i sin nuværende form tog Volpe Pasini en beslutning i 1970 om, at man ville bringe kvalitet til Friuli-vinene i stedet for bulk. I dag har kvaliteten gjort, at 50% af produktionen på 400.000 flasker om året eksporteres.
Produktsortiment
- COF Merlot Fokus Zuc di Volpe
- COF Refosco P.R. Zuc di Volpe
Navnene på vinene forklarer det meste. Hvor der står Merlot og Refosco er det druerne i vinene.
Zerbina, Fattoria
Så er vi kommet til regionen Emilia Romagna, hvor Fattoria Zerbina er beliggende i Faenza. Fattoria Zerbina producerer ca. 220.000 flasker vin om året, og producenten har 33 hektarer vinmarker.
Det er bestemt 1 af regionens fremmeste og mest stabile producenter gennem de sidste 20 år.
Produktsortiment
- Sangiovese di Romagna Sup. Pietramora Riserva
- Marzieno
- Sangiovese di Romagna Sup. Ceregio
- Sangiovese di Romagna Sup. Torre di Ceparano
Producenten laver iøvrigt også en god Passito - Albana Passito Riserva. Derudover en passito med navnet Arrocco. Herudover en række hvide vine, som vi ikke kommer ind på i dette afsnit.
Pietramora laves på Sangiovese og i passende årgange iblandes op til 5% andre druer. Marzieno laves på Sangiovese (60-80%), Cabernet sauvignon (10-20%), Merlot (10-20%), Syrah op til 15% og andre druer op til 3%.
Ceregio er på 100% Sangiovese. Ceparano laves på Sangiovese (85-90%), Syrah 5-10%, Merlot (5-10%), Cabernet sauvignon op til 5% og andre druer op til 3%.