Vinbar Vespro
Nørrebro, København

Pinot Noir smagning - oktober 2011

VinbarVespro

Hvis man ikke lige ved det, så er den italienske vinbar Vespro ikke sådan lige en adresse man passerer ved en tilfældighed!
Den ligger i en lille sidegade til Nørrebrogade, kaldet Vedbækgade 13, helt nede i den fjerneste ende på hjørnet og så ned i kælderen :-)

Hvordan finder man så den?? Ja, det hele starter til en Pinot Noir smagning hos Cibi e Vini på Christianshavn, hvor jeg tilfældigt mødte Raffaella Burattelli, der ejer vinbaren Vespro på Nørrebro og samtidigt har Fabio Simoncini's vine på hylderne i den lille vinbar!

Raffaella driver vinbaren sammen med moderen, der står i køkkenet. Ved siden af er der en lille shop, hvor familien sælger italienske delikatesser.

Egentlig skulle det ikke umiddelbart føre til en artikel, men jeg vil meget gerne begrunde, hvorfor jeg bare måtte forbi vinbaren og selv inspicere lokalet og smage på vin og mad!


VinbarVespro

Mine damer og herrer - den kvinde kan lave mad!! Mine damer og herrer - hvem banker en vinbar op i København, hvor man kan smage italiensk Pinot Noir og vine der er dyrket økologisk og samtidigt står 100% bag disse vine og ikke et splitsekund tvivler på, at valget er det rigtige og det eneste?? Ja, Det går fr. R. Burattelli - respekt!

Straks man kommer ind i det meget lille og ekstremt hyggelige lokale breder der sig en hjemlig stemning kombineret med en sydlandsk indretning, som bare er sydlandsk og ikke udpræget italiensk.

Jeg havde i vanlig stil taget notesblok og kamera med denne aften, for invitationen fra Fabio Simoncini og Raffaella lød på 6 forskellige Pinot Noir og 6 småretter til at ledsage vinene.
Så kan intet jo gå galt på sådan en kold tordag aften...

Jeg skal så sandelig love for, at det gjorde det heller ikke. Jeg kan allerede her sige, at jeg fik en gedigen overraskelse i form af 6 småretter, der bestemt skulle vise sig ikke at være småretter men 4 regulære måltider og et par småretter - suppleret af fremragende Pinot Noir, som italienerne kan lave den, når de anstrenger sig til det yderste. Det sikrede Fabio S, som gennemlever en periode af sit liv, hvor han er blevet nærmest Bourgogne-freak - bare med det ekstra italienske bid :-) VinbarVespro

Jeg nyder virkelig denne fantastiske mands passion for at finde nyt og spændende fra de italienske vinmarker kombineret med klare holdninger til, hvad han vil handle med i butikken på Torvegade på Christianshavn. Selvfølgelig er det Fabio, der kommer i kontakt med en fantastisk vinbarejer og kok i skikkelse af Raffaella Burattelli, som også har en holdning til tingene.

Holdning og passion er drivværket til at lave noget stort, og jeg var i gode hænder denne aften!
Til venstre ser du Raffaella og Fabio med smil på læben...

SÃ¥ gik startskuddet til den lovede festforestilling af 6 vine og 6 retter.

Først skulle vi nyde Cabanon Noir Piccolo Re 2008 fra producenten Cabanon fra Lombardiet sammen med en kreation af italiensk lufttørret skinke med beder (gule og rosa). Sidstnævnte i en marinade af hvidvinseddike, olivenolie og timian. Det var friskt, let og utroligt velsmagende og det sidste der kunne betegnes som en småret. Herefter gik vi over til det tunge skyts - det gedigne italienske køkken og Fabio's tilpassede vine! Når jeg siger tilpasset, så er det ikke helt rigtigt, for det var faktisk Pinot Noir smagningen, der lå fast, og så kreerede Raffaella retterne til - alt sammen retter fra Trentino og Alto Adige i det høje Norditalien. Deroppe hvor vi sjældent kommer, og hvor vejskiltene er på både tysk og italiensk. VinbarVespro

Vin nr. 2 var Südtiroler Blaugurgunder (Pinot Noir) Hausmannhof fra producenten Haderburg, der blev serveret sammen med en dejlig ret af blomkålssouffle i en seng af komælksostesovs med små blåbær til. En ret velsmagende kombination. Hvis du kigger på billederne, kan du se, at alle retterne blev serveret på det, som vi i Danmark nok vil betegne som stentøj i forskellige farver. En både festlig og yderst præsentabel måde, og den bidrog til den sydlandske stemning. Maden tog sig godt ud på tallerkenen.

Lige efter denne herlighed gik vi over til vinen Südtiroler Blauburgunder 2009 fra producenten Garlider, der blev ledsaget af Crostini med gedeost og sart-stegte rødløg i læssevis. Gedeosten var kraftig og intenst smagende, og løget gav en god sødme til helheden. Vinen var i sit es og magtede at rense munden fint og velsmagende. En rigtig god kombination.

Til højre ser du den italienske skinke med beder, og nedenfor ser du Crostini med gedeost og rødløg. Enkelt og velsmagende.

Den lille hyggelige vinbar på Nørrebro rummer 15-18 mennesker, alt efter hvad der dækkes op til. Det giver en god og intim stemning, som man sidder der ved små hyggelige borde og stole og kigger rundt i lokalet, som er dekoreret i varm stil med mange spændende ting på væggene. VinbarVespro

På billede øverst i artiklen har undertegnede forsøgt at give dig et indtryk af, hvordan lokalet tager sig ud, hvis man står i indgangen. Bagerst er køkkenet, og rundt omkring står vinhylder med udvalget i restauranten.

Nedenfor kan du se et eksempel på udvalget af vine stablet op på små stenhylder - meget dokorativt.

Nu var det blvet tid til aftenens 4. vin og 4. ret. Vinen var Pinot Nero Vigneti delle Dolomiti 2007 fra Dalzocchio, som blev ledsaget af risotto med svampe, som lige var blevet marineret i balsamico. Tricket med Risotto er at få det rette bid i risen og få den rette konsistens på tallerkenen, og begge dele var ramt perfekt, og måltidet blev serveret rygende varmt. Der er ikke meget, der er bedre end Risotto, når den er ramt lige i røven.

Risotto er iøvrigt en ret, som kan laves på alle mulige forskellige råvarer, når man bare har basen som udgangspunkt. Selve basen laves ved at smelte marv i en tykbundet gryde, tilsætte finthakket løg, lade det simre lidt, tilsætte de specielle risotto-ris og herefter tilsætte et glas hvidvin, som trækker ind i risen, hvorefter man langsomt og gentagne gange tilsætter fond til risene er møre. VinbarVespro

5 minutter inden risene er perfekte tilsættes "fyldet" som giver de ekstra smagsnuancer. Til sidst vendes rigeligt smør i sammen med Parmigiano-Reggiano i rigelige mænder.

Den lidt fede smag af ris, Parmigiano-Reggiano og fond gik flot i spænd med svampenes smag og vineddikens syre. Heller ikke her havde Fabio's Pinot Noir problemer med at følge med. Den fyldte godt ud i munden og gav næring til maden. Pinot Noir'ens syre går godt i spænd med den fede smag.

Vin nr. 5 var Südtiroler Blauburgunder Hausmannhof Riserva fra Haderburg. Den skulle ledsages af dådyrragout med polenta i cirkelformet fasthed. Jeg skal så sandelig love for, at der var smag i denne ret. Fremragende! man skule tro, at den havde stået og simret i timevis, men Raffaella kunne berette, at den faktisk kun havde stået i 15 minutter, da kødet allerede var mørt. Et hav af krydderier var med til at give dyret liv - godt støttet af polentaen. Polenta er en slags majsmel, som er meget brugt i køkkenet i Norditalien, og anvendelsen er mangeartet. VinbarVespro

Vi skal lige have aftenens vine sat op i rækkefølge og med mulighed for at se Vinhulen.dk's vurderinger i vor database:

Pinot Noir 2008, Cabanon
Südtiroler Blauburgunder 2009, Haderburg
Südtiroler Blauburgunder 2009, Garlider
Pinot Nero Vigneti delle Dolomiti 2007, Dalzocchio
Südtiroler Blauburgunder Riserva Hausmannhof 2008, Haderburg
Südtiroler Blauburgunder Dona Noir 2007, Hartmann Doná
Så har du det fulde overblik over vinene, som vi har været nærige med rent billedmæssigt. Du kan dog se dem alle på Fabio's website her: Cibi e Vini

Nu skal vi ikke glemme den sidste vin og den sidste ret. Vi skulle nyde vinen Sütiroler Blauburgunder Donna Noir 2007 fra producenten Hartmann Dona ledsaget af en af de mest spændende madkombinationer, jeg har mødt i lang tid. I princippet en brødbolle indeholdende pølse, skinke med videre. VinbarVespro

Det har en naturlig forklaring. Italienerne er nemlig eksperter i at genanvende rester fra køleskabet til madlavningen. I denne ret tager man simpelt bare noget krumme fra brød og væder det i mælk. Herefter knytter man hånden, så mælken drypper ud og ind i det fugtige brød proppes fyldet, og så tilbereder man "bollen" ved stegning. En helt speciel, velsmagende og "tung" afslutning på de 6 "småretter". Jeg må sige, at jeg var stenmæt!

Der var simpelthen ikke plads til mere i maven. Det Norditalienske køkken hører til i den tungere ende, og sådan 6 retter med tilhørende vine kan sende selv en garvet livsnyder i dørken :-)

Hvor er det da herligt at bruge en aften i selskab med gode mennesker med fælles interesse for god vin og god mad.

Jeg havde sådan en lyst til at skrive denne artikel om besøget af flere årsager. For det første fordi, at jeg elsker alt, hvad der forbindes med Italien indenfor vin og mad, men måske snarere fordi, at det er lang tid siden, at jeg har følt mig så velkommen og hjemme på en vinbar/café/restaurant, som jeg gjorde på Vespro Vinbar & Café hos Raffaella. VinbarVespro

Det er ikke bare hyggeligt. Det er super hyggeligt, og maden er et helt kapitel for sig selv. Det smager bare af noget, og der er kærlighed i gryden. Jeg vil på det varmeste anbefale, at du triller forbi dette lille passionssted med sans for hygge, god mad og indbydende charme.

Hvor tit møder man ikke ligegyldighed, mad uden smag, dårlig service o.s.v. Du finder ingen af delene her. Du finder kun det, som din sjæl har brug for af kalorier og velsmag - men ring og bestil bord i forvejen - for det er lidt småt med pladsen, og sådan et sted kan kun ende med at blive et tilløbsstykke, når det går op for alle, at der er kvalitet at hente :-)

Du kan læse mere om Vinbar Vespro på internettet på følgende adresse: Vespro Vinbar & Café

Copyright 2011
Vinhulen.dk