Vinbogen - En Verden Af Vin - 2. udgave
af Tore Scheel
Anmeldelse
Nærværende anmeldelse af Vinbogen - En Verden Af Vin er i det store hele en gentagelse af anmeldelsen af 1. udgaven. Denne gang har vi bare fokuseret på at tilrette anmeldelsen med de ekstra detaljer, som vi under gennemlæsningen har observeret og samtidigt sat anmeldelsen i perspektiv i forhold til det nugældende vinmarked, som er ændret siden 1. udgaven kom på markedet.
Bogen er fortsat tænkt som de danske tjenerskolers lærebog om vin til deres elever, men den er også ment som en vinbog til os andre, der interesserer os for vin.
Bogen er, som du kan se, forfattet af Tore Scheel, som har fået hjælp af 13 andre, som væsentligt har bidraget til bogen. Tore Scheel er i skrivende stund én af vort lands dygtigste vinskribenter med en hukommelse som en mellemstor harddisk. På Vinhulen.dk har vi kendt Tore Scheel siden dengang, hvor Tore huserede hos Philipson Wine i sine yngre dage. I dag er Tore ved Wine.dk.
Bogen er overordnet set grundig uden at fortabe sig unødigt i detaljen.
Bogen er en moppedreng målende 28x25 centimeter på 354 sider til en stadig uhørt lav pris på kr. 225,00, når man tænker på bogens fyldige illustrationer og format.
Bogen er opdelt i en slags indledning på 26 sider, hvor læseren indføres i:
- oprindelse
- flaskernes lukkemekanismer
- flaskeudformning
- etiketlæsning
- vinbondens kalender
hvordan bliver vin til vin - økologi og biodynamik
- vinens kemi
- opdeling af vin
- vinlove
- opbevaring og serveringsregler
Her vil vi gerne dvæle lidt!
Mange vinbøger er om et specifikt vinområde. Andre om specifikke vinlande. Andre igen om vine fra hele verden. Denne bog er af sidstnævnte skuffe, men når man et øjeblik kigger i afsnittet om basal vinviden, så er den ikke så basal endda. Man får faktisk en del viden, som man ikke finder så overskueligt i andre vinbøger.
F.eks. vinens oprindelse. 1½ side helt overskueligt. Hvis du aldrig har tænkt på, hvorfor man ikke dyrker vin i Sverige eller Canada, så er "klimabælter" også en nem måde at give læseren indblik i, at vin kun dyrkes på bestemte breddegrader.
I det hele taget er afsnittet grundviden rigtigt solidt, kortfattet og præcist.
Bogen fortsætter med ca. 300 siders gennemgang af 15 betydende vinlandes vine inkl. druer, vinlove, cru-marker, klassifikationer og meget andet. Alle lande indledes med en grafisk sideoversigt for hvert enkelt land/region/distrikt. Alt sammen sobert og grundigt uden at forfalde til detaljen, som ville være helt umuligt i en bog af dette omfang.
De omhandlede lande er: Frankrig, Argentina, Australien, Chile, Cypern, Israel, Italien, New Zealand, Portugal, Spanien, Sydafrika, Tyskland, Ungarn, USA og Østrig.
Italien og Frankrig er de væsentligste emner i bogen. Italien fylder 82 sider af 300, svarende til godt 20%, mens Frankrig dækker hele 90 sider, svarende til 30%. Det betyder, at disse 2 lande fylder 50% af bogen.
Det kan synes af meget, men når man tager landenes størrelse i vinproduktion, kompleksitet, variation og antallet af vintyper, så er det helt rimeligt og veldisponeret af forfatteren. Siden 1. udgaven er Italien gået hen og har overhalet Frankrig som det land, der producerer mest vin.
Der er en række ting, som vi falder over i bogen, som udmærker sig specielt i forhold til helheden.
Bogen er velillustreret. Vi anslår at ca. 50% af hver enkelt side benyttes til billeder og illustrationer, hvilket gør bogen en fest for øjnene, og giver læseren en nem læserytme, da læseren ikke drukner i tørt stof.
Man frydes over forfatterens evne til at medbringe vinklassifikationerne i de enkelte lande. Hvis vi tager Bordeaux-afsnittet, så rummer bogen faktisk de samlede Bordeaux-klassifikationer.
St.Emilion klassifikationen driller stadig, men det kan man ikke bebrejde forfatteren. De kan bare ikke blive enige i Frankrig :-)
I andre lande og områder har forfatteren gjordt sig den umage, at han medtager cru-marker, hvilket også er en spændende feature.
Vi bemærker også, at denne bog er dejligt befriet for gennemgang af egentlige topproducenter. Vi fandt ikke et eneste sted, hvor forfatteren har fremhævet en producent frem for en anden. Det må give en klækkelig portion ros, da læseren hermed har fokus på selve emnet vin og vinens karakteristika, uden at læseren indhyldes i anekdoter og lovord - fremragende.
Der findes mange andre bøger, som svælger i at vejlede forbrugeren i, hvad der er politisk korrekt at drikke i vor tid.
Hvis Tore Scheel her har ønsket at give læseren lyst til selv at smage sig frem til den perfekte løsning uden selv at promovere sine favoritter, så er det måske en af bogens virkelige plusser!
Man tilgiver gerne forfatteren enkelte "missere" i teksterne. De skyldes nok, at bogen har været et stykke tid undervejs.
Her er specielt Italien farlig. Der sker nyt hver dag. Da bogen blev trykt, var der 51 DOCG vine. I dag er der 68. Igen skal understreges, at det er ikke forfatterens skyld!
Her er det anderledes snildt at skrive, som bogen gør, at der er godt 300 DOC vine i Italien. Denne tekstpassage er lidt mere holdbar.
Bogen behandler faktisk også 1 spørgsmål i Italien-afsnittet, som undertegnede aldrig selv har kunne finde svar på - antallet af italienske druetyper. Bogen angiver 2000. Så ved vi det! Så mangler vi kun svar på superspørgsmålet fra Italien - hvor mange vinproducenter findes der? Det må vente til 3. udgave.
Slutningen af bogen rummer et solidt stikordsregister.
Vi vil tillade os at sammenfatte en slags nedkog af ovennævnte til kort form:
- bogen er grundig uden at forfalde unødigt til detaljen
- bogen er flot struktureret og illustreret
- bogen er præcis og kort i sin beskriven
- områdekort har fine farver og godt overblik
- Bogen er nem at slå op i
- ingen leflen for enkelt-producenter
- solidt stikordsregister
- hvis en vintjener kan denne bog udenad, venter der os alle nogle bedre restaurantoplevelser fremover
- bogen er næsten skræmmende billig
Denne bog bør stå i din vinbogssamling!