ITALIENSK VIN - REGION PIEMONTE


KVADRATKILOMETER: 25.399 - 2.største region
INDBYGGERE: 4.240.736 (01/2023) - 6. største region
HOVEDBY : Torino
ANTAL PROVINSER: 8
ANTAL KOMMUNER: 1.206
PROVINSER : Alessandria (190 kommuner), Asti (120 kommuner), Biella (83 kommuner), Cuneo (250 kommuner), Novara (88 kommuner), Verbania (77 kommuner), Torino (315 kommuner) og Vercelli (86 kommuner)
LANDSKAB: Bjerglandskab: 43,3% / Bakkelandskab 30,3% / Fladland: 26,4%
DOCG KLASSIFICERET RØDVIN :

Barolo, Barbaresco, Ghemme, Gattinara, Roero
DOC KLASSIFICERET RØDVIN :

Albugnano, Barbera d'Alba, Barbera d'Asti, Barbera del Monferrato, Boca, Bramaterra, Canavese, Carema, Colli Tortonesi, Collina Torinese, Colline Novaresi, Colline Saluzzesi, Coste della Sesia, Dolcetto d'Acqui, Dolcetto 'Alba, Dolcetto d'Asti, Dolcetto delle Langhe Monregalesi, Dolcetto di Diano d'Alba, Dolcetto di Dogliani, Dolcetto di Ovada, Fara, Freisa d'Asti, Freisa di Chieri, Gabiano, Grignolino d'Asti, Grignolino del Monferrato Asalese, Langhe, Lessona, Monferrato, Nebbiolo d'Alba, Piemonte, Pinerolese, Roero, Rubino di Cantavenna, Ruché di Castagnole Monferrato, Sizzano, Valsusa, Verduno Pelavrega/Verduno,
PRIMÆRE DRUER

Nebbiolo, Barbera, Dolcetto

DE MEST KENDTE VINES KARAKTERISTIKA

Barolo DOCG:
Regionens stolthed produceret i Cuneo provinsen. Produceret på 100% Nebbiolo drue. Lagrer 38 måneder inden frigivelse, heraf 2 år på fad og 1 år i flaske.
Riserva-udgaverne lagrer 60 måneder inden frigivelse, heraf 2 år på fad og 1 år i flaske.
Barolo er regionens magtvin, tidligere kongernes vin og vinens konge, med masser af bolværk, viol, lakrids, tjære, blomme m.m. i smag og duft. Alkoholprocent skal minimum udgøre 13%
Fik sin DOCG i 1980 og oprindeligt DOC fra 1966.

Se vor specialside om Barolo her: Barolo - Alt på én side

Barbaresco DOCG:
Når Barolo er kongevinen, må Barbaresco være dronningevinen, produceret i Cuneo provinsen. Mere elegant, mere raffineret, mindre kraftfuld og helt sin egen. Produceret på 100% Nebbiolodrue.
Lagrer i 24 mdr. Heraf mindst 12 mdr. på fade af eg eller kastanje. Riserva-udgaven lagrer i 48 måneder. Begge med minimum alkoholprocent på 12,5%. Fik sin DOCG i 1980, og var siden 1966 DOC. Duft- og smagsnuancer er sammenfaldende med Barolo.

Ghemme DOCG:
Fra den nordlige Novara provins i Piemonte. Ghemme produceres på minimum 75% Nebbiolo (også kaldet Spanna i dette område). Endvidere kan der være op til 25% Vespolina og/eller Uva Rara drue iblandet. Du skal læse det således, at der kan fremstilles Ghemme på 100% Nebbiolo, men det er tilladt at iblande op til 25% af de andre nævnte druer, hvis producenten foretrækker dette i et ikke nærmere angivet målestoksforhold mellem de 2 "støttedruer".
Ghemme lagrer 3 år. Skal lagre 20 måneder på fad og 9 måneder på flaske. Alkoholprocent minimum 12,0.
Gehmme Riserva lagrer 4 år. Skal lagre 25 måneder på fad og 9 måneder på flaske. Alkoholprocent minimum 12,5
DOC i 1969. DOCG i 1997.

Gattinara DOCG:
Vi skal op til kommunen Gattinara i provinsen Vercelli i det nordlige Piemonte. Skal indeholde mindst 90% Nebbiolo, op til 10% Bonarda di Gattinara og op til 4% Vespolina.
Gattinara lagrer i 3 år, heraf 2 år på fade af eg eller kastanje og 1 år på flaske. Riserva-udgaven lagrer i 4 år med samme krav til fad og flaske. Fik sin DOCG i 1991, og var DOC vin fra 1967.
Skal holde en minimum alkoholprocent på 12,5% for alm. udgave, og riserva skal holde 13,0%.

Roero DOCG:
Roero er en anden klassiker fra Cuneo provinsen i Piemonte. Produktionszonen ligger i provinsen Cuneo på de solvendte skråninger med udsigt over Tanaro floden. Roero fik sin DOC, og i 2004 blev Roero forhøjet til DOCG status.
Roero skal indeholde 95-98% Nebbiolo og 2-5% Arneis. Derudover kan man tilsætte op til 3% lokaler druer. Roero skal holde en alkoholprocent på minimum 12,5%. Roero skal lagre 20 måneder, hvoraf minimum 6 måneder skal foregå på træ. Vinen må frigives til salg tidligst 1 juli i det 2. år efter produktionsåret.
Riserva-udgaven skal lagre i 32 måneder, og Roero Riserva må frigives til salg tidligst 1 juli i det 3. år efter produktionsåret.

Barbera DOC:
Barbera er mængdemæssigt den absolut største vintype fra Piemonte regionen. Omkring 50% af alt produceret vin i regionen er Barbera, som er opdelt i 3 underkategorier:
Barbera d’Alba, Barbera d’Asti og Barbera del Monferrato. Barbera d’Alba produceres i Cuneo provinsen, som også er ophav til bl.a. Barolo og Barbaresco. Barbera d’Asti produceres i provinserne Asti og Alessandria. Barbera del Monferrato produceres i dele af provinsen Alessandria og i dele af provinsen Asti. Alle fik deres DOC i 1970.
Barbera d’Alba skal produceres på 100% Barbera-drue. Barbera d’Alba skal have en alkoholprocent på 12. Barbera d’Alba Superiore skal have en alkoholprocent på 12,5. Barbera d’Alba Superiore kræver 1 års lagring.
Barbera d’Asti skal produceres på minimum 85% Barbera-drue. Der kan suppleres med op til 15% af druerne Freisa og/eller Grignolino og/eller Dolcetto. Barbera d’Asti skal have en alkoholprocent på 12. Barbera d’Asti Superiore skal have en alkoholprocent på 12,5. Barbera d’Asti Superiore skal lagre 1 år, hvoraf 6 mdr. skal foregå på fad.
Barbera del Monferrato skal produceres på minimum 85% Barbera-drue. Der kan suppleres med op til 15% af druerne Freisa og/eller Grignolino og/eller Dolcetto. Barbera del Monferrato skal have en alkoholprocent på 11,5%. Barbera del Monferrato Superiore skal have en alkoholprocent på 12,5%. Barbera del Monferrato Superiore skal lagre i 1 år.

Dolcetto DOC:
olcetto er både navnet på vinen og navnet på druen. Eksperter mener, at Dolcetto druen kan spores tilbage til omkring år 1000. Der findes 7 forskellige typer af vinen:
Dolcetto d’Acqui, Dolcetto d’Alba, Dolcetto d’Asti, Dolcetto delle Langhe Monregalesi (laver også hvid- og dessertvin), Dolcetto di Diano d’Alba, Dolcetto di Dogliani, Dolcetto di Ovada.
Fælles for alle typerne er, at de bærer DOC status og alle skal være produceret på 100% Dolcetto drue. Alle skal i almindelig udgave holde minimum 11,5% alkohol og 12,5% i superiore-udgaven. Eneste undtagelse er Dolcetto delle Langhe Monregalesi, som kan nøjes med henholdsvis 11,0% og 12,0%.

Moscato d'Asti DOCG:
Den hvide vin Moscato d’Asti deler DOCG status med den røde Brachetto d'Acqui (se særskilt afsnit) i dessertgenren. Den stammer stammer også fra Piemonte og minder meget i smagsstil om Moscato d’Asti.
Moscato d’Asti bærer som symbol på sin DOCG status en gul banderole. Det adskiller sig fra de røde vine, som bærer en lyserød. Sådan er verden så finurlig. Også her har italiensk vinlov orden i tingene. Hvide dessertvine med DOCG status bærer gult halstørklæde, mens røde desservine med DOCG status bærer lyserødt halstørklæde. Der produceres omkring 5-6 millioner flasker Moscato d’Asti om året.
Moscato d’Asti må produceres i de 52 kommuner i provinserne Asti, Cuneo og Alessandria. Fik sin DOC i 1967, og har siden 1993 haft DOCG status. Moscato d'Asti skal fremstilles på 100% Moscato Bianco drue. Vinen skal holde en alkoholprocent på mellem 4,5 og 6,5%.

Brachetto d'Acqui DOCG:
Brachetto d’Acqui er en DOCG vin, og måske den italienske dessertvin som har mindst opmærksomhed i Danmark. På trods af dette er der både en frizzante-udgave (let brus) og en Spumante-udgave (mere brusende).
Brachetto d’Acqui må produceres i 2 provinser i Italien – Alessandria og Asti. Fik sin DOC i 1969 og blev ophøjet til DOCG i 1996.
Brachetto d'Acqui skal fremstilles på 100% Brachetto drue. Brachetto d'Acqui skal holde en alkoholprocent på minimum 5,0%. Der er ingen krav om lagring.
Brachetto d'Acqui Spumante skal fremstilles på 100% Brachetto drue. Vinen skal holde en alkoholprocent på minimum 6,0%. Der er ingen krav om lagring.
GEOGRAFI

Grænse mod nord : Schweitz
Grænse mod syd : Ligurien
Grænse mod vest : Frankrig
Grænse mod øst : Lombardiet

KLIMA
MIN/MAX TEMPERATURER.

Jan. -2/4, Feb. 0/7, Mar. 4/13, Apr. 8/18, Maj 13/23, Jun. 16/27, Jul. 19/29, Aug. 18/28, Sep. 15/24, Okt. 9/17, Nov. 3/9, Dec. 0/5

Klimaet i Piemonte minder på mange punkter om klimaet i Danmark. Vintrene er kolde, mens somrene er varme og tørre, og Piemonte har også noget, der kan minde om forår og efterår. Dog kommer forår tidligere og efterår senere end i Danmark. P.g.a. bjergene er området ofte indhyldet i tåge, som kan være generende for både turister og lokale beboere. Bjerge udgør en meget stor del af Piemontes areal. En meget stor del af vinproduktionen foregår som bekendt i den sydlige/sydøstlige del af Piemonte, hvor bjergene danner læ for elementernes rasen. Samtidigt får den sydlige del af regionen Liguriens milde Middelhavsvinde ind over, hvilket er med til at milde det til tider barske klima, når vi taler vinproduktion.


DE BEDSTE Ã…RGANGE

BAROLO: 2019, 2016, 2015, 2010, 2006, 2004, 2001, 1999, 1998, 1997, 1996, 1990, 1989, 1985, 1982, 1978, 1971
BARBARESCO: 2019, 2016, 2015, 2010, 2006, 2004, 2001, 1999, 1998, 1997, 1996, 1990, 1989, 1985, 1982, 1978
GATTINARA: 2019, 2016, 2015, 2010, 2006, 2004, 2000, 1997, 1990, 1985, 1982
DE BEDSTE PRODUCENTER

Aldo Conterno
Giacomo Conterno
Elio Altare
La Spinetta
Luciano Sandrone
Gaja
Domenico Clerico
Paolo Scavino
Cascina La Barbatella
Roberto Voerzio
Matteo Correggia
Bricco Rocche - Bricco Asili
Bruno Giacosa
Conterno Fantino
Sottimano
Schiavenza
Vietti


VINHULEN.DK'S ARTIKLER ITALIENSK VIN RELATERET TIL REGIONEN.

Oversigt over samtlige vinartikler
Specialside om Barolo
Strada del Barolo - Vinveje i Barolo
Winemakers dinner 2015 - Ca'Viola
Winemakers Dinner 2014 - Centanni & Cascina Val del Prete
Winemakers dinner 2014 - Ettore Germano
Winemakers dinner 2014 - Malvira
Winemakers Dinner 2013 - Crissante & Ressia - Trattoria del Bosco
Temasmagning 2003 - Danmarks bedste Barbera
Temasmagnning 2003 - Danmarks bedste Barbera til prisen kr. 40-80
Temasmagning 2003 - Danmarks bedste Barbera til prisen kr. 80-170
Temasmagning 2003 - Danmarks bedste Barolo
Temasmagning 2004 - Danmarks Bedste Barbaresco
Temasmagning 2004 - Danmarks Bedste Barolo
Temasmagning 2006 - Barolo årgang 2004 indtil kr. 200,00 pr. flaske
Temasmagning 2006 - Moscato d'Asti & Brachetto
Temasmagning 2006 - Barbera fra Norditalien til og med kr. 75,00
Temasmagning 2006 - Barbera fra Norditalien mellem kr. 75,00 - kr. 150,00
Temasmagning 2006 - Barbera fra Norditalien over kr. 150,00
Barbaresco e Tavola 2007
Temasmagning 2009 - Barolo alle årgange undtaget 2004 indtil kr. 200,00 pr. flaske
Temasmagning 2009 - Barolo årgang 2004 over kr. 200,00 pr. flaske
Temasmagning 2009 - Barolo alle årgange undtaget 2004 over kr. 200,00 pr. flaske
Temasmagning 2010 - Piemonte/Toscana 1985-1999
Temasmagning 2011 - Barolo 2007
Temasmagning 2011 - Piemonte vs. Veneto
Temasmagning 2014 - Barolo vs. Chateauneuf-du-Pape
Barolo Event 2009
Barolo Event 2011
Barolo Event 2014
Ettore Germano - Pressesmagning 2010
Barolo 2012 - Indledende artikel
Barolo 2012 - Besøg hos 7 producenter
Barolo 2012 - Fratelli Revello
Barolo 2012 - Azelia
Barolo 2012 - Paitin
Barolo 2012 - Mauro Veglio
Barolo 2012 - Pio Cesare
Barolo 2011 - Indledende artikel.
Barolo 2011 - Marchesi di Gresy
Barolo 2011 - Aldo Conterno
Barolo 2011 - Sandrone
Barolo 2011 - Massolino
Barolo 2011 - Gaja
Barolo 2011 - Ceretto
Barolo 2011 - Giuseppe Rinaldi
Barolo 2011 - Elio Grasso
Barolo 2011 - Elio Altare - Vinhulen.dk's besøg
Barolo 2011 - Erbaluna
Barolo 2009 - indledning - dansk version
Barolo 2009 - initial article - english version
Barolo 2009 - Angelo Gaja
Barolo 2009 - Roberto Voerzio
Barolo 2009 - G.D.Vajra
Barolo 2009 - Paolo Scavino
Barolo 2009 - Vietti
Barolo 2009 - Sottimano
Barolo 2009 - La Spinetta
Barolo 2009 - Cappellano
Barolo 2009 - Domenico Clerico
Barolo 2009 - Elio Altare
Barolo 2009 - Bartolo Mascarello
Barolo 2009 - Armando Parusso
Barolo 2009 - Bruno Rocca
Barolo 2009 - Schiavenza
Barolo 2008 - Conterno Fantino
Barolo 2008 - Conterno Fantino - Enlish version
Barolo 2008 - Schiavenza
Barolo 2008 - Schiavenza - English version
Barolo 2008 - Ettore Germano
Barolo 2008 - Ettore Germano - English version
Barolo 2008 - Luciano Sandrone
Barolo 2008 - Aldo Conterno
Barolo 2008 - Fratelli Barale
Barolo 2008 - Brovia
Barolo 2008 - Renato Ratti
Barolo 2008 - Rocche dei Manzoni
Barolo 2008 - Cascina Baricchi
Barolo 2008 - Bruno Giacosa
Barolo 2008 - Luigi Pira
Barolo 2008 - Giacomo Conterno
Barolo 2008 - Cascina Cucco
Barolo 2008 - Guiseppe Mascarello


Italienske vinguider



3 glas vine vurderet af Vinhulen.dk

3 glas vine 2008 - Vinhulen.dk
3 glas vine 2009 - Vinhulen.dk
3 glas vine 2010 - Vinhulen.dk
3 glas vine 2011 - Vinhulen.dk
3 glas vine 2012 - Vinhulen.dk
3 glas vine 2013 - Vinhulen.dk
3 glas vine 2014 - Vinhulen.dk
3 glas vine 2015 - Vinhulen.dk
3 glas vine 2016 - Vinhulen.dk
3 glas vine 2017 - Vinhulen.dk
3 glas vine 2018 - Vinhulen.dk
3 glas vine 2019 - Vinhulen.dk
3 glas vine 2020 - Vinhulen.dk
3 glas vine 2021 - Vinhulen.dk
3 glas vine 2022 - Vinhulen.dk


Gambero Rosso

Gambero Rosso 2002
Gambero Rosso 2003
Gambero Rosso 2004
Gambero Rosso 2005
Gambero Rosso 2006
Gambero Rosso 2007
Gambero Rosso 2008
Gambero Rosso 2009
Gambero Rosso 2010
Gambero Rosso 2011
Gambero Rosso 2012
Gambero Rosso 2013
Gambero Rosso 2014
Gambero Rosso 2015
Gambero Rosso 2016
Gambero Rosso 2017
Gambero Rosso 2018
Gambero Rosso 2019
Gambero Rosso 2020
Gambero Rosso 2021
Gambero Rosso 2022
Gambero Rosso 2023


Vini di Veronelli

Veronelli 2004
Veronelli 2005
Veronelli 2006
Veronelli 2007
Veronelli 2008
Veronelli 2009
Veronelli 2010
Veronelli 2011
Veronelli 2012
Veronelli 2013
Veronelli 2014
Veronelli 2015
Veronelli 2016
Veronelli 2017
Veronelli 2018
Veronelli 2019
Veronelli 2020
Veronelli 2021
Veronelli 2023


DueMilaVini

DueMilaVini 2005
DueMilaVini 2006
DueMilaVini 2007
Duemilavini 2008
Duemilavini 2010
Duemilavini 2011
Duemilavini 2012
Duemilavini 2013
Duemilavini 2014
Duemilavini 2015
Duemilavini 2016
Duemilavini 2017
Duemilavini 2018
Duemilavini 2019
Bibenda 2020
Bibenda 2021
Bibenda 2022
Bibenda 2023


Vini Espresso

Vini Espresso 2010
Vini Espresso 2012
Vini Espresso 2013
Vini Espresso 2014
Vini Espresso 2015
Vini Espresso 2016
Vini Espresso 2017
Vini Espresso 2018
Vini Espresso 2019


Guida Vitae

Guida Vitae 2017

Siden er sidst opdateret : 17.08.2023